V. Dumbravă: Anveloparea căsuţelor de tip ANL e absolut necesară

V. Dumbravă: Anveloparea căsuţelor de tip ANL e absolut necesară

Continuăm interviul pe care fostul viceprimar al municipiului Călăraşi, Virgil Dumbravă ni l-a acordat în urmă cu câteva zile.

Dumbravă a adus în discuţie un subiect pe care l-a prezentat colegilor din Executivul din Primărie, în ultimul său mandat de viceprimar (2012-2016) şi anume necesitatea anvelopării căsuţelor de tip ANL subliniind o serie de avantaje ce derivă de aici. Din păcate, propunerea sa n-a fost pe placul primarului de atunci dar şi de acum, Dan Drăgulin iar subiectul a fost închis.

 

Într-o discuţie anterioară purtată cu dumneavoastră mi-aţi spus că atunci când eraţi viceprimar i-aţi expus domnului primar o idee cu privire la locuinţele din cartierele ANL I şi ANL II. Concret era vorba de anveloparea căsuţelor, procedură care ar fi contribuit în mod decisiv şi la creşterea valorii acestor imobile. Nu mai sunteţi viceprimar iar ideea n-a fost preluată de actualul Executiv. Reluaţi puţin ideea şi poate-i daţi şi o soluţie magică actualului primar.

Într-adevăr, am avut discuţii de mai multe ori cu primarul Drăgulin, propunându-i să termoizolăm căsuţele date spre închiriere tinerilor pentru că ele sunt construite din materiale care permit transferul de căldură destul de mult din interior spre exterior şi invers. Din discuţiile pe care le-am avut cu cei care locuiesc în aceste căsuţe, mi s-a spus că vara e foarte cald şi iarna foarte frig şi în consecinţă, facturile sunt foarte mari. Ele nu sunt termoizolate. Materialele din care sunt construite nu au un coeficient de termoizolare şi atunci am propus domnului primar să le termoizolăm şi să le zugrăvim că sunt ale primăriei. Şi îi ajutam astfel pe oamenii ăştia pentru că au copii, rezultatul final era că vor arăta bine, se va schimba zona, facturile la curent electric şi gaze vor scădea simţitor. Vara nu vor mai sta în nişte cuptoare cu, le vom îmbunătăţi calitatea vieţii pentru că nu toată lumea îşi permite, poate, un aparat de aer condiţionat şi iarăşi ajungem la consum. După părere mea sunt condiţii foarte dure de locuit la aceste căsuţe, de tip ANL. Le mărim confortul, îi ajutăm şi din punct de vedere financiar pentru că vara vor plăti mult mai puţin la curentul electric şi iarna mult mai puţin la gaz. Dacă vom şi vopsi aceste căsuţe din punct de vedere estetic oraşul va arăta altfel. Va fi o zonă foarte frumoasă. Mai mult decât atât am avut o discuţie cu primarul şi am zis dacă cetăţenii vor să-şi facă lucrarea pe banii lor, să le dăm voie. Termoizolezi, dar faci cum îţi spun eu, adică termoizolezi, vopseşti apartamentul dar îţi spun eu cu ce culoare, ca să fie o chestie unitară iar investiţia pe care o faci legal cu o firmă în baza unui deviz să fie scăzută din chirie pentru că Primăria este proprietar. Dar în felul acesta le dăm posibilitatea celor care locuiesc acolo să facă această investiţie, dacă Primăria nu are posibilitatea. Nu am avut nici un răspuns. Voi continua demersul meu şi fac un apel prin intermediul dumneavoastră să transmiteţi această idee primarului. Poate anul acesta, sau poate anul viitor se va gândi şi va lua măsuri în acest sens.

Într-adevăr, ar fi o măsură foarte bună. Merg mai departe şi spun că până şi acoperişurile ar putea fi dotate cu instalaţie solară...

Eu vreau să vă spun o chestie extraordinar de interesantă. Aceste căsuţe au o dispunere interesantă, ele sunt în şir. Exisă fonduri şi dacă s-ar achiziţiona o instalaţie solară pentru încălzirea apei, tehnic este foarte uşor să o montezi într-un loc şi să faci o distribuţie la fiecare căsuţă, fiecare apartament, astfel încât vara să aibă apă caldă de la Dumnezeu iar iarna să ajute centrala. Acest circuit bagă apa preîncălzită în centrală. În felul acesta se reduce şi consumul de gaz pentru că nu mai e nevoie de aceeaşi cantitate de gaz să acoperi temperatura pentru că apa deja intră preîncălzită. Se poate evita şi riscul de a strica centrala. Ideea aceasta de a monta aceste panouri, repet nu este nevoie individual, se poate face şi este o idee extraordinar de bună.  Sunt fonduri speciale pentru acest lucru.

Mai mult decât atât, acelaşi lucru se poate face şi cu o centrală fotovolaitică. Să pui panouri fotovoltaice să producă curent numai că aici, legea se referă consumul individual. Dacă se vor monta aceste panouri solare ideea este că se poate aplica fără probleme şi toţi locatarii se pot folosi de lucrul acesta iar costul care ar reveni fiecăruia ar fi destul de mic.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.