Senatul a adoptat Legea privind prevenirea săvârșirii de contravenții de către firme

SenatSenatul a adoptat, marți, cu 98 de voturi favorabile, proiectul de lege privind prevenirea săvârșirii de contravenții, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, afirmând la dezbaterile din plen că rolul principal al acestui proiect de lege este să se creeze un echilibru în zona de control a mediului de afaceri, mai ales cu capital autohton.

 

"Inspectorii vor fi obligați ca pentru aceste peste 500 de contravenții să aplice prevenire, să aplice o parte de educare și îndrumare și să propună un plan de conformare a celor care sunt controlați și să le acorde o perioadă de 90 de zile pentru a se conforma, pentru a intra în legalitate. Această lege atinge foarte mult companiile mici și mijlocii, discutăm de acele afaceri de familie care nu întotdeauna au capacitatea să cunoască toate legile și absolut tot ce le intră în obligații. În acest fel se va crea un mediu de afaceri mai prietenos și, din punctul meu de vedere, mai funcțional", a spus ministrul.

El a precizat că ministerele implicate vor avea de la adoptarea acestei legi termen de șase luni să publice pe site note de îndrumare și de informare, iar Ministerul pentru Mediul de Afaceri va crea în termen de un an o platformă centrală cu obligațiile și drepturile companiilor controlate de stat.

Potrivit expunerii de motive, proiectul de lege are ca scop intensificarea funcției preventive a controlului, precum și asigurarea securității juridice, în condițiile creșterii cantitative a legislației și apariției unei noi domenii de reglementare.

În raportul Comisiilor juridică și pentru buget se arată că proiectul de lege are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal privind instituirea unor instrumente care să asigure prevenirea săvârșirii de contravenții. Astfel, autoritățile sau instituțiile publice cu atribuții de control, constatare și sancționare a contravențiilor au stabilite ca atribuții informarea, instruirea și îndrumarea publicului, precum și obligația de a aplica, în cazul săvârșirii anumitor fapte contravenționale, sancțiunea de avertisment împreună cu stabilirea unui plan de remediere prin care se acordă contravenientului o perioadă de timp pentru îndeplinirea obligațiilor legale.

Senatul este primul for sesizat în cazul acestui proiect de lege inițiat de Guvern, Camera Deputaților fiind cameră decizională.

Sursa www.agerpres.ro

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.