Roxana Pațurcă: Activitatea mea la nivelul Senatului României a avut în centrul preocupărilor pe toți românii, dar mai ales pe călărășeni

Roxana Pațurcă: Activitatea mea la nivelul Senatului României a avut în centrul preocupărilor pe toți românii, dar mai ales pe călărășeni

Senatoarea, Roxana Pațurcă, a făcut un scurt bilanț al activității sale parlamentare desfășurată din 2016 și până în prezent. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Roxana Pațurcă a explicat și motivele trecerii la o altă formațiune politică, precizând că “nu am trădat niciodată formațiunea politică în cadrul căreia am activat, cu atât mai puțin călărășenii, iar îndepărtarea mea din cadrul formațiunii s-a făcut fără voia și fără știința mea”

Iat[ mai jos textul integral al mesajului adresat călărășenilor, acum la final de mandat:

“Dragi călărășeni,

Cei patru ani în care am activat ca senator al vostru se apropie de sfârșit. Dincolo de activitatea politică în sine în cadrul celui mai important for legislativ al țării, am fost mereu onorată să vă reprezint pe voi toți, cei care mi-ați acordat încrederea pentru a vă reprezenta în Parlament.

Am învățat în acești ani că a fi senator de Călărași poate fi cea mai frumoasă ocupație din lume, dar în același timp te obligă la mari sacrificii, pe care le-am făcut de altfel cu mare drag, dar și la o mare responsabilitate - aceea de a face tot ceea ce poți pentru a pune în valoare județul pe care îl reprezinți la cel mai înalt nivel în forul legislativ și de a face totul pentru a-i ajuta pe oamenii care așteaptă de la tine un altfel mod de a face politică în beneficiul comunității.

În cea mai mare parte am reușit ceea ce mi-am propus: am ajutat Călărașiul și călărășenii pentru că am reușit să pun de multe ori pe masa Guvernului problemele stringente ale județului nostru. De asemenea, am ajutat județul de fiecare dată când am reușit să aduc miniștrii și secretarii de stat la Călărași și, în urma vizitelor și discuțiilor cu călărășenii, problemele se rezolvau în mare parte.

Așa cum știți și așa cum trebuie să facă orice politician ajuns în Parlament, nu am ținut cont de preferințele la vot ale celor care îmi cereau ajutorul, nici de culoarea politică a directorilor instituțiilor publice care îmi cereau sprijin. Așa cum ați putut vedea în acești ani, am ajutat Călărașiul și atunci când mă aflam în opoziție cu cei care conduceau destinele județului, dar și după ce am fost îndepărtată din formațiunea politică în cadrul căreia am activat timp de 19 ani.

Și, pentru că am ajuns la acest capitol, doresc să lămuresc situația pentru toți cei care au interpretat acele evenimente politice drept o trădare - nu am trădat niciodată formațiunea politică în cadrul căreia am activat, cu atât mai puțin călărășenii, iar îndepărtarea mea din cadrul formațiunii s-a făcut fără voia și fără știința mea. La fel ca și voi, am aflat din mass-media despre decizia în ceea ce mă privește.

Liderul grupului senatorial al PNL, aflând despre îndepărtarea mea, a considerat, așa cum s-a exprimat la acea vreme, că sunt un om politic rațional și muncitor care nu merită nicidecum ceea ce tocmai se întâmplase, motiv pentru care m-a invitat să activez în acest grup până la finalizarea mandatului. De asemenea, noua conducere pe care o are PNL Călărași, cu oameni care își doresc să facă politică în beneficiul călărășenilor, este de natură a convinge în ceea ce privește proiectul lor pentru județul nostru. Am ales așadar să dau uitării întâmplarea nefericită, să o iau de la capăt în politică și să îmi aduc din nou aportul, pe cât pot, pentru Călărași.

Acele evenimente mi-au oferit o lecție, ca senator și ca om, o lecție pe care doresc să v-o împărtășesc: indiferent cât bine veți face în viață, indiferent câți oameni veți ajuta, întotdeauna veți avea lângă voi persoane care vor încerca să profite de voi și care vă vor abandona la primul semn că nu le mai sunteți folositori într-un anumit context. Prietenia adevărată, loialitatea și ajutorul dezinteresat sunt adevărate virtuți - atunci când le întâlniți, apreciați-le cu toată ființa voastră!

Din respect pentru voi toți și pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o în momentul în care m-ați desemnat ca reprezentant al vostru în Senatul României, prezint în cele ce urmează o sinteză a principalelor repere care au stat la baza activității mele în decursul mandatului meu în calitate de senator în Parlamentul României ales în circumscriptia electorală nr. 12 Călărași.

Activitatea mea la nivelul Senatului României a avut în centrul preocupărilor pe toți românii, dar mai ales pe călărășeni. Prin tot ceea ce am făcut aici, ca reprezentant al vostru, am încercat să generez un impact economic și social direct în favoarea voastră, a celor pe care i-am reprezentat.

În decursul celor patru ani de mandat, am avut onoarea să activez în mai multe comisii parlamentare:

Comisii permanente:

- Comisia pentru administrație publică, din Octombrie 2018 până în Septembrie 2020

- Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, din Decembrie 2016 până în Septembrie 2020

- Comisia pentru mediu, din Aprilie 2017 până în Octombrie 2018

- Comisia pentru comunitățile de români din afara țării, din Decembrie 2016 până în Ianuarie 2017

- Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte și minorități, din Septembrie 2020 până în prezent.

Comisii speciale:

Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru controlul execuției bugetelor anuale ale Curții de Conturi, din Iulie 2018.

Activitatea în comisii este o activitate care este menită să amendeze și să îmbunătățească astfel propunerile legislative ale colegilor senatori și deputați. Dialogul, medierea, dezbaterile din comisii fac ca legile promovate de Parlament să fie mai bune decât la momentul inițierii.

O bună parte din ceea ce mi-am propus să realizez pentru Călărași, în întreg mandatul meu, am reușit. Anumite inițiative legislative au devenit deja legi, altele își vor urma cursul și după ce nu voi mai activa ca senator al vostru.

Astfel, în decursul celor 4 ani de mandat, am inițiat și susținut alături de colegii mei un număr de 108 inițiative legislative, multe cu impact economic și social și pentru călărășeni, dintre care amintesc:

- Legea laptelui și a produselor lactate; o inițiativă legislativă care încearcă să aducă un plus producătorilor de lactate, inclusiv celor din județul nostru, dar și consumatorilor.

- Propunere legislativă privind consolidarea monedei naționale ca monedă unică de plată pe teritoriul României; stabilitatea monedei naționale depinde și de consolidarea ei ca monedă unică de plată pe teritorul românesc. Am inițiat această lege având în vedere faptul că stabilitatea leului va genera o stabilitate a cursului valutar și va aduce un plus în buzunarele celor mulți, dar și ale antreprenorilor români.

- Propunere legislativă pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva Covid - 19; am inițiat acest proiect legislativ având în minte toți eroii noștri, medicii care s-au luptat în linia întâi cu efectele acestei pandemii.

- Propunere legislativă pentru plafonarea preţului medicamentelor şi a alimentelor de strictă necesitate; am inițiat această lege cu gândul la cei aflați în dificultate, fie pensionari, ale căror venituri nu sunt la un nivel decent, dar și români simpli afectați de criza pe care o traversăm în această perioadă.

- Propunere legislativă pentru suspendarea rambursării creditelor; în aceeași măsură ca și în cazul proiectului de lege privind plafonarea prețului medicamentelor și alimentelor de strictă necesitate, am inițiat legea pentru suspendarea rambursării creditelor conștientizând faptul că vremurile extrem de dificile prin care trecem afectează familii, afectează pe cei care cu ajutorul unui credit bancar au un acoperiș deasupra capului și și-au întemeiat o familie. Pierderea locurilor de muncă, șomajul și tot ceea ce aduce o criză economică pot constitui factori de risc în ceea ce privește rambursarea creditelor. Din acest motiv, suspendarea prin lege a rambursării creditelor reprezintă un ajutor concret pe care cei aflați în dificultate se pot baza.

- Propunere legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii; așa cum am spus mereu, antreprenoriatul local poate constitui salvarea pe care o așteaptă județele precum Călărașiul. Suntem situați geografic într-o poziție avantajoasă, cu legătură la Dunăre, cu legături la autostradă - avem posibilitatea de a investi în turismul local, dar și în industria locală și în agricultură.

- Propunere legislativă privind protecția consumatorilor împotriva dobânzilor excesive; nivelul scăzut de trai, pe care încă îl au mulți locuitori ai României determină mulți români și mult prea mulți călărășeni să apeleze la împrumuturi de la bănci sau diferite companii financiare private. Pentru astfel de situații am încercat să oferim o protecție față de practica dobânzilor excesive adoptată, din păcate, de o serie întreagă de creditori.

- Propunere legislativă privind protecția consumatorilor față de executările silite abuzive sau intempestive; întârzierea returnării împrumuturilor contractate și neachitate în termenul scadent nu ar trebui să se transforme într-un prilej pentru creditori de a abuza de poziția lor față de datornic și de a-l executa silit, abuziv sau intempestiv. Protecția datornicilor este o măsură socială necesară tuturor celor aflați într-o situație de acest gen.

- Propunere legislativă "Legea manualului şcolar", prin care manualul școlar devine bun public, fiind achiziționat astfel din fonduri publice, ajutând în acest fel și mai mult părinții și elevii.

- Propunere legislativă pentru modificarea art.66 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, prin care școlile erau obligate să asigure spații de depozitare pentru materialele școlare ale elevilor, dar și care dorea a stabili greutatea ghiozdanului la maxim 10% din greutatea corporală a elevului. Am considerat că în acest fel am fi reușit să facem școala mai atractivă pentru toți acei elevi care o identifică mai mult prin corvoada de a căra un ghiozdan prea greu în spate în fiecare dimineață, așa cum vedem cu toții în Călărași, dar și în întreaga țară.

- Propunere legislativă privind modificarea și completarea art. 105 din Legea educației naționale nr. 1/2011, prin care am oferit primăriilor posibilitatea decontării din buget a cheltuielilor cu transportul elevilor, o veste bună la acea vreme atât pentru copii și părinți, cât și pentru edilii care aveau posibilitatea de a asigura transportul elevilor către și de la unitățile de învățământ, dar și a cheltuielilor cu participarea la concursurile școlare. Am oferit astfel o șansă copiilor călărășeni cu posibilități la învățătură pentru a se dezvolta conform nivelului de pregătire și a potențialului lor.

- Propunere legislativă pentru modificarea art.60 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, prin care se dorea scutirea de la plata impozitelor a părinților copiilor cu cerințe educaționale speciale. Avem astfel de situații în Călărași, iar printr-o astfel de măsură am fi oferit o șansă tuturor celor aflați într-o asemenea situație.

- Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Deși puține la număr, persoanele cu handicap merită, tocmai datorită situației speciale în care se află, toată atenția noastră, a celor care formăm societatea, a celor care creăm legi și a celor de la care așteaptă protecție și sprijin.

- Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii prin care doream introducerea activității de medicină școlară, preșcolară și stomatologică studențească în categoria activităților finanțate către spital din bugetul de stat.

Dintre propunerile legislative inițiate, inclusiv cele enumerate mai sus, unele sunt aprobate, altele sunt în dezbateri, altele încă parcurg procesul legislativ. Multe se vor regăsi ca legi și vor ajuta concret românii, salariați, pensionari sau antreprenori, dar și pe cei care nu au un loc de muncă.

În același timp, între alte inițiative legislative la care m-am asociat și pe care le-am susținut întrucât urmau să genereze un impact social important pentru viața românilor, aș dori să le menționez pe următoarele:

- Propunere legislativă pentru instituirea zilei de 1 noiembrie ca Ziua Naţională a Radioului; această formă de celebrare a unuia dintre cele mai vechi mijloace de informare în masă era necesară pentru a atrage atenția, și la Călărași, unde beneficiem de o serie de inițiative apreciate în acest domeniu, asupra importanței radioului în comunicarea știrilor, a noutăților, a evenimentelor cotidiene către ascultători.

Numai în decursul anului trecut, pentru a atrage atenția și formal, de la nivelul tribunei Parlamentului, asupra unor probleme stringente, am adus în atenția ministerelor un număr de 2 interpelări referitoare la revederea modalității de calcul al prețului de vânzare și al chiriei locuințelor ANL și la măsurile cu privire la reabilitarea și extinderea Spitalului Județean Călărași.

Pe lângă aceste interpelări formale, așa cum știți din mass-media, mi-am făcut mereu datoria față de locuitorii județului și am reușit, formal sau informal, să invit miniștrii la Călărași. Astfel, în județul nostru, au venit rând pe rând cei mai importanți miniștri de resort, care au văzut la fața locului stadiul derulării unor lucrări de investiții, au aflat o serie de probleme, au dialogat cu călărășenii, de la primari și consilieri locali și până la cetățeni, și au împins lucrurile spre făgașul bun odată întorși la minister.

Dintre evenimentele oficiale la care am luat parte în decursul mandatului meu ca senator de Călărași, aș aminti doar câteva, ce se remarcă pentru intenția organizatorilor de a schimba ceva în bine la nivelul județului nostru și pe care, prin prezența mea, le-am susținut și le voi susține:

- Târgul firmelor de exercițiu, o inițiativă la care am participat mereu cu drag și care se dorește a încuraja copiii, chiar de pe băncile școlilor, să își dezvolte aptitudinile antreprenoriale și de a le exersa într-un mediu cât mai apropiat de cel real. Voi participa cu aceeași plăcere la orice ediție unde voi fi invitată.

- Ediţia a XXIV-a a Concursului Naţional cu participare internațională „Ion Barbu –Dan Barbilian”, eveniment cultural şi ştiinţific de tradiţie pentru județul nostru care reunește copiii care s-au remarcat la matematică și literatură. Le urez succes pe mai departe organizatorilor evenimentului și copiilor care vor participa cu același entuziasm ca în toți anii.

- Aniversarea a 135 de ani de la înființarea Colegiului Național ”Barbu Știrbei” din Călărași și a 100 de ani de la acordarea dreptului gimnaziului de a organiza și cursuri liceale de ciclu superior

- Conferința ”Întreprinzătorul, cea mai mare avere a națiunilor”, care se dorește a susține mediul antreprenorial călărășean și a promova interesele antreprenorilor în fața reprezentanților instituțiilor publice

- ”Susțin învățământul preuniversitar agricol” organizat de revista Ferma, un eveniment de care județul nostru, care are un pronunțat specific agricol, are nevoie în aceeași măsură în care avem nevoie de forță de muncă pentru punerea în valoare a terenurilor agricole.

Tot în perioada mandatului meu am făcut și 20 de declarații politice și am avut 99 de luări de cuvânt în plen, de fiecare dată în momente în care am simțit nevoia de a sublinia importanța unei legi, de a apăra un pincipiu sau de a comunica plenului o opinie pe care am considerat-o a avea o anumită importanță.

Dragi călărășeni,

Ușa cabinetului meu senatorial a fost mereu deschisă oricărui cetățean care a dorit să îmi expună o situație, o dificultate sau care a avut o propunere pentru îmbunătățirea unor legi și prevederi normative.

Vă mulțumesc tuturor pentru onoarea pe care mi-ați făcut-o de a vă reprezenta ca senator și pentru acești patru ani în care v-am simțit pe toți aproape.

Mulțumesc în aceeași măsură tuturor reprezentanților mass-media locale și regionale care au preluat opiniile mele și au prezentat reperele activității mele pentru informarea corectă a călărășenilor.

Activitatea mea politică și publică va continua și, oriunde voi activa, vă promit tuturor că voi reprezenta Călărașiul cu aceeași onoare și responsabilitate.

Cu prețuire,

Senator Roxana-Natalia Pațurcă”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.