R. Meseșeanu: Am încercat să oferim sprijin proiectelor de dezvoltare ale județului

R. Meseșeanu: Am încercat să oferim sprijin proiectelor de dezvoltare ale județului

Liderul interimar al PRO România, organizația județeană Călărași, consilierul județean, Răzvan Meseșeanu a vorbit în interviul realizat mai jos despre anul politic 2021, despre poziția PRO România în peisajul politic local dar și despre șansele de reușită ale alianței PSD-PNL, așa cum sunt ele percepute dinspre PRO România Călărași.

Domnule Meseşeanu, s-a tras cortina şi peste 2021, al doilea an cu multiple provocări atât în plan sanitar cât şi economic. Pandemia s-a răsfrânt asupra activităţii desfăşurată de Consiliul Judeţean, nevoit să-şi redimensioneze bugetul pentru a face faţă provocărilor. Cum aţi trăit acest an în calitate de consilier judeţean? Se puteau realiza mai multe şi mai repede în acest interval de timp?

Răzvan Meseșeanu: Îmi propusesem foarte multe! Din păcate, cum ați sesizat și dvs, pandemia, numeroasele ședințe desfășurate online, graba prin care era necesar să treacă anumite proiecte, nu a făcut posibilă o activitate mai bogată. Oricum, acum câteva zile mi- am depus Raportul de activitate pe primul an de mandat care cuprinde cele aproximativ 30 de tipuri de intervenții avute, amănuntele celor trei proiecte de hotărâri initiate (cu ocazia Sărbătorilor Pascale, de Crăciun și pentru prevenirea Situațiilor de Urgență). Se puteau realiza mai multe, tot timpul se poate gândi așa, important este să învățăm din erorile pe care le facem, din ceea ce facem mai puțin bine și să punem în operă, ulterior, totul, la un nivel mult îmbunătățit! Am încercat însă să oferim sprijin proiectelor de dezvoltare ale județului.

Vom fi echipa ce va oferi echilibru în cumpenele politice ce se vor ivi

Deşi sunteţi în Opoziţie, împreună cu colegul dvs., Virgil Dumbravă, aţi reprezentat, în opinia mea, un factor de echilibru în plenul CJ între Putere şi Opoziţia PNL-USR. Aţi încercat să fiţi mai cumpătaţi, punând pe primul plan mai mult cetăţeanul cu nevoile şi aşteptările sale decât interesele de partid, propriile calcule politice....

Răzvan Meseșeanu: Am declarat la începutul mandatului și am repetat-o de câteva ori, dat fiind configurația politică a actualului Consiliului Județean, că vom fi (eu și Dumbravă), cei doi consilieri PRO ROMÂNIA, echipa ce va oferi echilibru în cumpenele politice ce se vor ivi. Bineînțeles, la nivel declarativ în primul rând, pentru că majoritatea PSD, de 16 voturi, nu s-a încurcat cu aprobarea a ceea ce a dorit, în fața celor 13 voturi de la PNL-USR; așadar, nu a rămas decât să punctăm la afișarea unor atitudini, la intervenții și interpelări în comisii sau ședințele de plen.

Dovadă al acestui mod de lucru este invitația adresată, în câteva rânduri, forțelor politice din CJ, de a demonstra cetățenilor o altă abordare a actului politic și anume: să încerce fiecare grup politic să susțină și proiectele adversarului, dacă sunt pertinente, să nu le blocheze sau să le critice, în binecunoscutul stil românesc de 30 ani; să încercăm a demonstra că se poate și un alt tip de a face politică, apreciind adversarul. Noi am promovat această idee, am dat tonul, am votat și proiectele majorității, am votat și un proiect al USR (legat de plantații de a lungul arterelor rutiere), am fi votat și ceva, dacă ar fi existat, al PNL. Mă bucur să constat că și ceilalți consilieri au votat proiectele noastre. Deci, se poate!

Un subiect care a stârnit o polemică aproape insuportabillă în CJ dar şi în rândul primarilor l-a constituit împărţirea sumelor reprezentând cota de 6% din impozitul pe venit, aşa cum au fost stabilită prin Legea Bugetului de Stat. S-au dus lupte grele până în ultima zi a anului. Neînţelegerile dintre PSD şi PNL via Prefectură puteau lăsa Judeţul fără vreo 6 milioane de euro, bani de care toate UAT-urile aveau nevoie ca de aer. Care e poziţia PRO România faţă de acest subiect, context pe care l-am putea retrăi şi în acest an în ciuda alianţei dintre PNL şi PSD, de la nivel central?

Răzvan Meseșeanu: Lupta pe acest subiect vine din istorie când mulți dintre șefii de astăzi ai unui partid erau șefi la partidul celălalt și viceversa. Sunt orgolii peste care nu s-a putut trece, boală grea în România politică de după 1990, care vor îi vor devasta, dacă nu sunt stăpânite, în primul rând pe ei înșiși (neconștientizând sau necrezând că se poate întâmpla acest lucru) și în al doilea rând, pe ceilalți, din proximitate sau oameni simpli din comunitate. Care este vina cetățeanului din localitatea X că acum ceva timp primarul lui era la PSD iar acum, același primar este la PNL? De ce nu se înțeleg mai marii zilei pentru ca omul din localitate să beneficieze de lucrările la infrastructură sau la alt obiectiv care s-ar realiza cu sumele de care ziceți dvs? La acest subiect, observând că bătălia dintre PSD și PNL se duce pe tărâmul celor care au primari afiliați și nu pe cel al existenței cetățenilor, am solicitat ca și pentru localitățile unde există consilieri PRO ROMÂNIA să se direcționeze bani conform procentului obținut la alegerile locale. Nu am reușit, dar pentru anul acesta vom căuta să fim mai convingători!

Dacă aţi fi în boardul CJ Călăraşi care ar fi priorităţile dvs pentru 2022?

Răzvan Meseșeanu: Continuarea/susținerea eforturilor pentru modernizarea Spitalului Județean de Urgență Călărași, investiții în tot ceea ce reprezintă sănătate, educație, protecția copilului și sport. La cea din urmă mențiune cu accent pe copiii și juniorii călărășeni!

“Pentru toți cetățenii, pentru toate partidele, este sănătoasă o perioadă de liniște politică”

Cum vedeţi dvs. această alianţă de guvernare având ca piloni principali PNL şi PSD? Are şanse de reuşită?

Răzvan Meseșeanu: Chiar nu cred că e momentul de a face pronosticuri cu așa ceva. Indiferent de simpatia sau antipatia pentru această alianță de guvernare, la acest moment este decisiv pentru fiecare dintre noi ca ea să funcționeze. Ce va fi mai târziu, vom vedea! O să-mi pun în cap mulți adversari cu afirmația următoare: pentru toți cetățenii, pentru toate partidele, este sănătoasă o perioadă de liniște politică, în care predictibilitatea, pe cât mai multe planuri să se reclădească.

PRO România pare că încă nu s-a decis cu privire la viitorul său. Cu toate acestea dacă ne-am raporta la Marian Neacşu, în prezent secretarul general al Guvernului, am fi tentaţi să spunem că PRO România e mai aproape de PSD şi indirect participă şi la actul de guvernare. Care e punctul de vedere al liderului local Răzvan Meseşeanu faţă de viitorul PRO România în acest context?

Răzvan Meseșeanu: Dl Neacșu este un profesionist al administrației; este un succes al PSD faptul că a reușit să l convingă a lucra la acest nivel. PRO ROMÂNIA nu a fost niciodată departe, nici doctrinar, nici ca valori umane, de PSD. Ce ne a despărțit au fost și sunt ambițiile firești ale oricărui partid, mai mic sau mai mare, mai vechi sau mai nou pe scena politică, de a-și promova, cu nuanțe și cu alți vectori de imagine, aceleeași gânduri constructive pentru populație. Până la urmă, orice partid, prin Statutul său, dorește binele oamenilor. Diferă doar cum și prin cine își promovează principiile. Revenind la ce m-ați întrebat, suntem în plin proces de reorganizare. Până la sfârșitul lunii martie ar trebui să organizăm Conferința județeană de alegeri. La fiecare județ este același scenariu, actorii sunt alții. Este foarte greu, se fac multe presiuni, unii colegi au încredere suficientă, altora li se clatină. La fel este, însă, chiar și la partidele mari. Și lor, li se întâmplă ca proprii membri să întrebe: mai rezistă PNL, mai poate PSD, ne prinde alianța în 2024, ne destrămăm sau nu? Oricum, noi vom veni, tare din urmă! Dacă la alegerile din 2020, după 2 ani de la înființare, fără susținere foarte puternică, doar brand-ul Victor PONTA și Corina CREȚU reprezentând carte de vizită națională, am obținut 26 de consilieri locali si 2 consilieri județeni, suntem optimiști că în 2024 vom îmbunătăți rezultatul!

Sunt sceptic cu privire la o însănătoșire a clasei politice până în 2024”

Cunoaşteţi foarte bine, dacă nu chiar la perfecţie clasa politică locală. E mai bună, mai performantă, mai sinceră, mai onestă decât cea din anii 90 şi 2000? Sunt şanse ca generaţia prezentă să beneficize de o clasă politică bine pregătită în perspectiva alegerilor locale, naţionale şi prezidenţiale din 2024?

Răzvan Meseșeanu: Cea din 90/2000(cu anumite excepții) era mai boemă, erudită, aplecată spre a face lucrurile mai serios, analiza mai mult, nu neapărat mai bine; era prezent foarte puternic filonul educației comuniste, această apreciere nefiind critică, deoarece majoritatea politicienilor de atunci ajunseseră politicieni prin conjunctura istorică (a Revoluției, a numirilor imediate, susținute/menținute/întreținute ulterior). Ce vreau să spun este că atunci nu vreun merit te-a adus în postura de politician ci pur și simplu destinul!

Cea de acum (cu anumite excepții) este superficială, antrenată pe rapid, pe “merge și așa”, pe inteligențe de secundă, la care statutul de politician e frecventabil prin “pilăraie”, sume consistente în cont virate către partid și absența meritocrației

Sunt sceptic cu privire la o însănătoșire a clasei politice până în 2024. Totul depinde de cum vor înțelege cetățenii despre ce li se mai întâmplă până atunci și pe cine vor simți aproape, dar acest aproape să fie fără promisiuni clasice. Depinde, bineînțeles de ce fel de oameni vor “arunca” în luptă partidele politice (la credibilitate, mă refer!). Dar, se pot pune bazele, DE ACUM, prin educație solidă, perseverență și voința de a face aceste lucruri, pentru un alt ciclu de alegeri.  

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.