PRO România propune acordarea unui venit minim garantat, în valoare de 1500 lei, tuturor persoanelor afectate de coronacriză

PRO România propune acordarea unui venit minim garantat, în valoare de 1500 lei, tuturor persoanelor afectate de coronacriză

PRO România a iniţiat miercuri, 22 aprilie, un proiect de lege care prevede asigurarea unui venit minim garantat de 1500 de lei pentru toate persoanele afectate negativ de coronacriză. Ajutorul se acordă atât pe perioada stării de urgenţă, cât şi pentru o perioadă de şase luni de la încetarea acesteia.

'Asistăm la o situaţie în care o mare parte dintre români se află imposibilitatea de a plăti ratele la bancă, utilităţile şi chiar mâncarea. Tocmai de aceea avem nevoie de un venit minim garantat pentru fiecare cetăţean afectat de pandemie. Venitul minim garantat este un element ce nu poate fi exceptat din pachetele de politici fiscale pe care guvernele le introduc, existenţa veniturilor ducând la consum şi implicit la atenuarea efectelor negative ale crizei', se arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii au subliniat faptul că nu trebuie să repetăm greşelile trecutului, reamintind faptul că măsurile adoptate pentru contracararea crizei economice din anul 2009 au generat o importantă creştere a inegalităţii sociale.

'Prin acordarea unui venit minim garantat se asigură eliminarea inegalităţilor, costul pentru acesta fiind mult mai redus faţă de costul fenomenelor sociale apărute pe timpul unei crize precum: creşterea sărăciei extreme, a criminalităţii, activarea unor grupări extremiste sau accentuarea segregării sociale. Luând în considerare nevoile de bază ale persoanelor şi coroborând cu valoarea netă a salariului minim pe economie, considerăm necesară asigurarea unui venit minim garantat de 1500 lei, tuturor persoanelor afectate de pandemie', susţin parlamentarii PRO România.

În ceea ce priveşte aplicarea măsurii, iniţiatorii au propus ca acordarea venitului minim garantat să se realizeze în baza unei cereri adresată de solicitant, precum şi a prezentării documentelor justificative privind venitul afectat de coronacriză.

'Aplicarea măsurii se va realiza rapid şi eficient, informaţiile privind veniturile cetăţenilor în funcţie de categoria acestora fiind deja gestionate de stat, prin instituţii sau programe dedicate (ANAF, REVISAL, baza de date a Casei de Pensii a Agenţiilor pentru Ocuparea Forţei de Muncă, etc.). Guvernul, prin agenţiile de plăţi şi inspecţie socială din fiecare judeţ, va asigura, pentru o perioadă limitată, un venit minim garantat de 1500 lei persoanelor care nu mai înregistrează venituri sau vor completa venitul persoanelor aflate sub acest prag, inclusiv ale pensionarilor. Protecţia persoanelor aflate în situaţii delicate trebuie să reprezinte o prioritate în contextul aplicării unor măsuri de contracarare a unei crize economice, prezentul proiect de lege urmărind instituirea unor astfel de norme suport pentru cei nevoiaşi şi evitarea creşterii inegalităţilor sociale', se arată în încheierea expunerii de motive.

Conceptul de venit minim garantat este văzut în prezent ca soluţie de atenuare a efectelor crizei la nivelul Spaniei, fiind de-a lungul timpului testat la nivel internaţional în state precum: SUA, Brazilia, Germania, Finlanda, Olanda, China, Iran sau Kenia.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.