A intrat în arena politică din 2021. Trei ani mai târziu și-a depus candidatura pentru Parlamentul României. E vorba de inginerul Nicu Popa care deschide lista pentru Senat sub sigla Partidului Național Conservator Român.
Ce și-a propus să facă Nicu Popa în calitate de senator, care sunt proiectele sale primordiale, în interviul de mai jos:
Domnule Nicu Popa, deschideți lista la Senat din Partea Partidului Național Conservator Român, un partid tânăr, înființat la începutul lui octombrie 2023. De ce PNCR, și de ce Senat?
Nicu Popa: Am intrat în politică în 2021, la câteva luni după revenirea mea în țară, în Partidul AUR. La începutul anului 2023, Partidul AUR a format o alianță numită Alianța AUR cu o serie de partide între care Partidul Republican și PNCR-Terheș. La venirea d-lui Coarnă în fruntea AUR Călărași, am părăsit această formațiune pentru Partidul Republican rămânând sub cupola Alianței AUR. Mi-am dorit să candidez pentru un post de consilier județean.
Cu două zile înainte de depunerea candidaturilor, Partidul AUR a refuzat să mai recunoască Alianța AUR și pentru alegerile locale. Noi, cei propuși de Partidul Republican, partid care, din bună credință sau din prostie, nu-și înregistrase individual sigla, am fost puși în situația de a nu putea candida dacă nu acceptam (re)înscrierea în Partidul AUR. Doi colegi au făcut-o, eu nu am mai dorit să revin în AUR! Așa s-a făcut că nu am putut candida la alegerile locale. Dimpotrivă, Cristian Terhes, spre deosebire de cei de la Republicani, a înregistrat sigla PNCR la Autoritatea Electorală Permanentă și a permis astfel ca, în ultimul moment, unii candidați republicani la primării și Consilii locale să poată candida. Este cazul candidatului la Primăria Oltenita, Petre Florin-Leonard.
Dupa această lovitură lipsită de eleganță din partea domnului Marius Lulea, Organizația Județeană Călărași a Partidului Republican s-a desființat! Ulterior, mi s-a propus să preiau Organizația Județeană Călărași a PNCR și am acceptat. Sunt președintele interimar al OJ al PNCR Călărași! Candidatura la Senat a fost propunerea pe care Președintele PNCR, Cristian Terheș, mi-a făcut-o.
O bună perioadă de timp ați trăit și ați profesat în Canada. Cum se vede de acolo România, cum sunt percepuți românii în spațiul nord – american?
Nicu Popa: Ca român, pentru a ajunge emigrant în America de Nord, Canada sau Statele Unite, trebuie să parcurgi un proces de selecție, în urma căruia ești verificat cu multă atenție ți se cer documente, recomandări, dovada privind resursele financiare plus alte informații, proces de selecție care face din acești emigranți persoane asupra cărora nu planează nici o urmă de suspiciune din partea autorităților sau a populației din țara de destinație. Emigrația românească din Canada, cea pe care eu o cunosc foarte bine, nu ridică nici un fel de probleme, noi având reputația de persoane integrate, față de care nu se face nici o deosebire în raport cu canadienii. Concurență există și depinde de fiecare dintre noi, cei emigrați, să-și realizeze planul de viață și cariera.
De când ați venit în România, ați însuflețit puțin viața poltică locală, având o serie de intervenții în spațiul public care au vizat activitatea SC Ecoaqua, operatorul regional de apă și canalizare. Sunteți extrem de nemulțumit de managementul defectuos al acestei companii, cu impact major asupra buzunarului călărășeanului. Ce credeți că puteți face din Parlament pentru a repune lucrurile pe făgașul normal?
Nicu Popa: În Canada, nu este de conceput să nu poți bea apă de la robinet! În Călărași, să faci acest lucru este un pariu cu sănătatea! Nu există familie din județul Călărași care să nu cumpere apa îmbuteliată! Părinții nu riscă să dea copiilor apa de la robinet și asta pe bună dreptate! Dovada, buletinul de analiză prezentat de directorul Ecoaqua SA în Consiliul local Călărași în care la rubrica «analize fizico-chimice» erau informații doar despre «clorul rezidual» și «turbiditate». Am acest buletin!
Ca inginer chimist anorganician, această superficialitate a fost inacceptabilă. Ulterior, intrând în detaliile afacerii de partid PSD-PNL, numita Ecoaqua SA, am găsit multe alte surprize care afectează nu doar sănătatea abonaților Ecoaqua SA dar și buzunarul lor. Așa a început “cruciada” pe care o conduc de 2 ani pentru ca oamenii să-și permită un pahar de apă curată la un preț rezonabil.
Pentru rezolvarea acestei probleme sunt două soluții: fie printr-un management responsabil la nivelul Președintelui Consiliului Județean și al primăriilor din Călărași și Oltenița, proprietarii reali ai infrastructurii (țevi, stații de epurare, etc.), fie prin desființarea Ecoaqua SA și dizolvarea ADI Ecoaqua!
Candidatura mea la Consiliul Judeșean viza prima soluție, de redresare prin îmbunătățirea managementului la nivelul acționarilor, propunând soluții Președintelui Consiliului Județean și aducând o expertiză în plus Consiliului. Nu a fost posibil fiindcă nu am putut candida! Nu am obiceiul să abandonez proiectele la care lucrez și în care cred! Avem acum, călărășenii și eu, oportunitatea ca vocea mea să fie auzită într-un for mult mai înalt iar acțiunile să fie directe: acces direct în toate instituțiile și la toti demnitarii statului, acces la informație eficient! Pentru o simplă informație legat de angajările facute de către Ecoaqua SA, informație cerută în baza Legii 544 a accesului la informații publice, un confrate ziarist s-a judecat doi ani cu Ecoaqua SA până să o obțină!
Din Senatul României pot antama proceduri legale pentru cea de-a doua soluție: desființarea Ecoaqua SA și dizolvarea ADI Ecoaqua.
Spuneați că am «însuflețit viața politică» din postura unui simplu cetățean! Cât de tare credeți că se va însufleți când un Senator al României va lucra cu instrumente reale de lucru ?! Eu vă spun, și să mă credeți: pot face să se îmbunătățească lucrurile!
Un alt subiect pe care l-ați abordat în precampanie se referă la construirea unui parc industrial în municipiul reședință de județ în vederea atragerii de noi investitori care să deschidă locuri de muncă, eventual și mai bine plătite atât pentru călărășenii de aici cât și pe cei din diaspora. Cât de oportună este realizarea unei astfel de investiții în care să fie angrenate și autoritățile publice locale și județene?
Nicu Popa: Mecanismele de realizare ale acestor parcuri industriale sunt descrise în legea 186/2013 privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale, cu modificările și completările din legea 168/2022 și sunt gestionate de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației! După cum vedeți, rezolvarea se află la Consiliul Județean și la Primării! Primăriile încasează taxe de tot felul de la agenții economici și au tot interesul să încurajeze atragerea investitorilor. În cazul special al municipiului Călărași, investitorii sunt foarte interesați!
Cunoașteți, cred, cazul MAKITA. Terenul disponibil, discutat și agreat inițial la Consiliul Județean, atunci când japonezii au arătat ca își doresc să ridice acolo o fabrică, până să semneze hârtiile, a ajuns rapid în posesia unui particular! Când s-au întors japonezii, era prea târziu iar particularul a cerut un preț inacceptabil! Japonezii au făcut fabrica la Brănești, în Ilfov! Un Senator al României poate încuraja, poate face presiuni și poate influența instituțiile statului pentru ca legile date în folosul comunităților să fie aplicate iar ... tranzacțiile necinstite sau lipsite de etică să fie excluse!
Din 1990 și până în prezent, călărășenii au fost reprezentați în parlament și de atât de parlamentari de stânga cât și de drepta. E adevărat că lucrurile s-au schimbat în județul nostru în cei 34 de ani de democrație autentică dar mulți consideră că nu așa cum s-ar fi așteptat. Ce poate să facă mai mult Nicu Popa dacă va obține încrederea cetățenilor pe 1 decembrie?
Nicu Popa: Într-adevăr, atât în România cât și la nivel local, în judetul Călărași, s-au schimbat lucrurile dupa principiul „au furat dar au și făcut ceva”! „S-a muncit prea puțin si prea răzleț” ! (N.Iorga) S-au risipit resurse materiale și am pierdut forța de muncă, oameni, care altfel nu ar fi plecat în țări străine!
Adevărul despre schimbare este acesta! Cât despre guvernările locale de dreapta sau de stânga, faceți, desigur, o glumă: în județul Călărași sunt o mână de oameni, vreo sută, care își tot schimbă etichetele între ei de ani de zile și devin azi de dreapta, mâine de stânga, patru ani primar, patru ani parlamentar, doisprezece prin administrații judetene... Acesta nu este un criteriu valabil! Județul Călărași este penultimul județ ca dezvoltare economică din România și este pe podiumul fruntașilor la prețul apei și canalizării! În acest caz, se pare că s-a furat mai mult decât s-a făcut!
Eu nu am făcut politică si m-am întors cu o expertiză bună din Canada! Ca Senator, voi fi un factor de presiune atât de puternic încât autoritățile locale ale județului Călărași, fie vor colabora, iar eu sunt un om pozitiv și-i voi ajuta cu bună credință, fie mă vor avea în fruntea cetățenilor în fața ușilor birourilor lor! Nu glumesc, știu cum să fac și una și alta! Si voi face!
Ce-l deranjează cel mai mult în momentul de față pe cetățeanul Nicu Popa? Care ar fi direcțiile în care ar acționa în Parlament, în calitate de senator?
Nicu Popa: Prioritățile mele absolute sunt legate, senator sau nu, de proiectul meu politic care include: apă curată la un preț rezonabil, locuri de muncă bine plătite într-un parc industrial, sănătate prin sport! Referitor la apă am detaliat mai sus!
Pentru ca un investitor să ofere locuri de muncă bine plătite trebuie să aibă resurse: să producă, să vândă și să facă profit! Ca agent economic, cum să faci profit, să te dezvolți ca să plătești salarii mari, când actualul Stat, condus simultan de stânga PSD-istă și dreapta PNL-istă, «crește» salariul minim doar ca să jecmănească firmele iar angajaților să le creeze iluzia creșterii salariilor? Când în construcții, între salariul minim brut de 4.658 de lei pe care îl poți plăti unui necalificat și maximul de 10.000 de lei brut pe care îl poți plăti unui director, fara supraimpozit, este de doar 5.500 de lei brut?! Cum să păstrezi oamenii competenți fără să la dai măcar 2.000 de euro net?! Când firmele plătesc TVA la emiterea facturilor fie că au încasat, fie că nu au încasat banii? Cum să plătească așa ceva dacă nu au încasat?! De unde?! În Canada, nu există așa ceva! Decapitalizezi firmele! Mai mult, impozitul pe profit se plătește în România la fiecare trei luni! Sistemul bancar este agresiv și el cu firmele fiindcă acceptă, otova, din partea ANAF să blocheze conturi și activitățile firmelor dacă au întârzieri la diverse plăți ! Dar Statul, atunci când are de dat bani firmelor le face să aștepte cu lunile fără să fie penalizat! Este mult de lucru în Senatul României pentru un «ales» responsabil!
PNCR are și candidat la prezidențiale. E vorba de președintele Cristian Terheș, europarlamentar. De ce ar fi dumnealui o soluție bună pentru Cotroceni?
Nicu Popa: Domnul Cristian Terheș a trăit ca și mine 17 ani în America de Nord! A fost director de dezvoltare pentru o firmă de IT din Statele Unite și, în profesia aceasta de programator și director a reușit! Și-a reușit cariera într-o țară dură în care mulți din România și-ar dori să fie si doar simpli vânzători. Este și preot! În această calitate, a catalizat comunitatea românească din California; presa din România îi cerea de multe ori opinia! Amintiți-vă de emisiunile de radio sau de televiziune în care opiniile lui Cris Terheș erau apreciate! Avem ca exemplu activitatea lui recentă din Parlamentul European. Cel mai vizibil și mai respectat europarlamentar român! Ascultați-i și acum luările de poziție în calitate de candidat! Omul ăsta spune limpede ceea ce este de făcut și cum poate fi făcut, fără limbaj de lemn precum cel folosit de dl. Ciolacu și fără poticneală, deslânarea și incoerența doamnei Lasconi sau a d-lui Ciucă! Nu propune la vânzare case și nici nu este un plagiator. A afimat că, primul lucru pe care îl va face după ce va fi ales, o va suna pe d-na Ursula Gertrud von der Leyen, și îi va da 10 minute să rezolve „problema” Schengen. În caz contrar, România se va opune tuturor acțiunilor și proiectelor UE. Așa se face în Canada și în SUA o negociere atunci când partenerul încearcă să te arunce în derizoriu. Azi România este dusă în derizoriu de conducători fără personalitate și lipsiți de profunda cunoaștere a psihologiei occidentale. Un astfel de Președinte îmi doresc!
Aveți în fața contracandidați care știu ce înseamnă procedură parlamentară, susținuți de partide puternice, cu zeci de primari în spate. De ce ar opta călărășenii pentru dvs și PNCR?
Nicu Popa: Păi, haideți să vedem care sunt acei contracandidați, la Senat pentru județul Călărași, a căror CV, realizări sau experiență internă și internațională sunt superioare alor mele. Sunt perfect bilingv și mai vorbesc cursiv încă două alte limbi. Profesional, sunt inginer senior și pot profesa în Europa și în America de Nord. Nu sunt un yesman, am libertate politică totală în PNCR, sunt un om de caracter care nu am plătit nici 5.000 și nici 60.000 de euro pentru candidatură. Așa ajungi să dai azi și să furi mâine dacă tu trebuie să-ți recuperezi banii, cum să-i mai reprezinți pe cetățeni în Senat?! Județul Călărași are nevoie de un inginer care știe ce face!
Suntem foarte aproape de startul campaniei electorale pentru Parlament. Ce mesaje intenționați să transmiteți călărășenilor în periplul electoral?
Nicu Popa: O să le spun cum trebuie făcut pentru ca la robinet să le curgă apă curată, nu apă galbenă așa cum cetățenii s-au prezentat cu sticlele la primarul Ilie Mihai de la Budești! Cum să facă să nu plătească neglijența și pierderile pe care «operatorul» Ecoaqua SA li le pune în cârcă! Cum se poate face pentru ca ei să beneficieze de locuri de muncă bine plătite la ei acasă! Cum să-și păstreze sănătatea făcând sport!
Pentru asta pot să mă lupt eu. Restul depinde de cum vor vota călărășenii: pentru un inginer cu personalitate care a dovedit ceea ce știe și ceea ce poate sau pentru niște politruci!