PMP Călăraşi / Situaţia programelor educaţionale de reciclare a deşeurilor menajere

sefer cu ochelariDeputatul PMP Călăraşi, Cristian Sefer, a adresat la începutul lunii octombrie, o întrebare vicepremierului, Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, vizând “situaţia programelor educaţionale de reciclare a deşeurilor menajere.”

 

Iată textul integral al solicitării adresate de parlamentarul călărăşean

Stimată doamnă Viceprim-ministru,

Faţă de alte metode ecologice, reciclarea deşeurilor menajere este cea care presupune cel mai mic efort din partea societății. Însă, pentru a fi eficientă, presupune o colaborare activă între cetățeni și autorități, în vederea sortării deșeurilor înainte de a fi aruncate.

Cauza principală a procentului scăzut de reciclare a deșeurilor menajere înregistrat la momentul actual îl constituie lipsa informării și educării cetățenilor cu privire la importanța și beneficiile reciclării.

Având în vedere impunerea de către normele Uniunii Europene a unei ținte de reciclare de 50% din deșeurile municipale până în anul 2020, reciclarea și pregătirea pentru reutilizarea deșeurilor din ambalaje care urmează să fie ridicată la 80% până în anul 2030, precum și țintele pentru diverse materiale care urmează să crească gradual între 2020 și 2030 (90% pentru hârtie, 60% pentru plastic, 80% pentru lemn și 90% pentru metale și sticlă) vă rog doamnă Viceprim-ministru să îmi comunicați programele derulate de minister pentru educarea copiilor și tinerilor privind importanța colectării selective a deșeurilor.

Vă asigur de toată consideraţia mea.

Deputat

Cristian George SEFER

 

Iată mai jos şi răspunsul primit de deputatul Sefer

“Referitor la întrebarea dumneavoastră având ca obiect “Situaţia programelor educaţionale de reciclare a deşeurilor menajere”, vă comunicăm următoarele:

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), aflată în coordonarea Ministerului Mediului, în baza strategiilor elaborate de autoritatea centrală de mediu din România, conform categoriilor prevăzute în OUG 196 / 2005 prin Fondul pentru Mediu şi a bugetului aprobat, poate deschide noi sesiuni de finanţare în vederea susţinerii politicilor asumate la nivel naţional. Printre respectivele categorii din OUG 196 / 2005, la art. 13, alin. 1, lit c şi h se află „gestionarea deşeurilor” şi respectiv „educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului” în cadrul cărora finanţarea se acordă prin ghid de finanţare care se elaborează la nivelul Administraţiei Fondului pentru Mediu şi se aprobă prin Ordin al conducătorului autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.

Pentru anul 2017, în Bugetul de venituri şi cheltuieli al AFM pentru categoria „gestionarea deşeurilor” sunt prevăzute credite de angajament în valoare de 30 de milioane de lei iar pentru „educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului” sunt prevăzute credite de angajament în valoare de 50 de milioane lei şi credite bugetare în valoare de 5 milioane lei.

La nivelul Administraţiei Fondului pentru Mediu sunt demarate proceduri atât în vederea elaborării unui ghid de finanţare pentru categoria „gestionarea deşeurilor” cât şi în vederea modificării şi îmbunătăţirii Ordinului ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr 2153 / 2016 privind aprobarea Ghidului de finanţare a Programului vuzând educaţia şi conştientizarea publicului privind protecţia mediului, în sensul asigurării unui suport educaţional care să vină în completarea acţiunilor şi activităţilor finanţate prin Programul privind gestionarea deşeurilor.”

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.