PLUS / R. Clondir: Să nu uiţi niciodată cine ţi-a dat votul că până la urmă de acolo plecăm

PLUS / R. Clondir: Să nu uiţi niciodată cine ţi-a dat votul că până la urmă de acolo plecăm

Vă prezentăm, mai jos, ultima parte a interviului pe care l-am realizat după 26 mai, cu unul din liderii PLUS Călăraşi, Răzvan Clondir. Potrivit acestuia priorităţile PLUS sunt alegerile interne, programate la finele primei decade a lunii august, după care cele prezidenţiale, locale şi desigur, parlamentare, ultimele două pe oarcursul anului viitor.

Răzvan, cum veţi gestiona, în continuare, succesul pe care l-aţi obţinut pe 26 mai?

Noi ne pregătim pentru primul eveniment care sunt alegerile interne, după care ciclu de alegeri care urmează: prezidenţialele, parlamentarele, localele şi parlamentarele. Intră deja în economia unui partid, ce e de făcut.

După 26 mai au venit oameni să se înscrie în PLUS?

Pot spune că rata de înscriere nu a avut fluctuaţii. Adică nu înseamnă că dacă s-a obţinut un scor, automat luni, marţi, miercuri, după 26 mai au început să vină... Nu, s-a păstrat aceeaşi linie.

Cred că într-o şedinţă de partid fiecare are foarte multe lucruri de spus. Aveţi timp să vă ascultaţi unii pe alţii? Sunt, probabil, oameni care au sentimentul că deţin soluţii eficace, rapide, şi sunt convins că mulţi dintre ei au procedat în maniera asta şi la voi.

De unde această convingere?

Sunt oameni, nu sunt extratereştri.

E adevărat, dar nu i-aş spune convingere. E...

Am văzut pe facebook foarte mulţi oameni care ştiu tot, au soluţii la toate problemele, însă dacă intri în miezul problemei constaţi că au foarte multe lacune.

Absolut! Asta face face diferenţa dintre a fi un solidar pe facebook care comentează ceva sau nu e de acord cu ceva. Pe bună dreptate, până la urmă foarte multă lume e liberă să-şi exprime frustrările, nemulţumirile şi e cu totul altceva când de exemplu oamenii ăştia în loc să se exprime în mediul online, se aşează împreună cu alţi oameni asemenea lor, unii mai pregătiţi, unii mai puţin pregătiţi, şi pun în comun expertize proprii.

Surprizele vin când îi implici într-o discuţie angajată, în sensul că o faci după cum spune legea şi nu după cum ni se pare nouă că e în regulă. Eh, din momentul ăla apar surprizele.

Asta e una din, să zic aşa, direcţiile noastre. Legea bună, rea, trebuie să fie tot timpul cea la care se face raportarea. Dacă nu este bună... Bineînţeles nu pentru o persoană ci pentru buna uzanţă a tuturor celor care beneficiază sau nu de ea.

Dacă am face un bilanţ intermediar, care ar fi concluziile tale? Care ar, fi rezultatele pe care le-ai obţinut? Din noiembrie până acum s-au scurs 6-7 luni. Din momentul ăsta aveţi nişte voturi în spate, sunteţi „legitimaţi” de votul popular. Ce faceţi ca să vă măriţi această „zestre” de voturi?

Cum spuneam şi mai devreme, după faza de organizare, din punct de vedere al PLUS există un program foarte bine stabilit. În primul rând organizaţiile, filialele locale, comunităţile apoi pregătirea tuturor celor care îşi exprimă într-un fel sau altul dorinţa de a candida pentru o funcţie publică pentru că e foarte normal să vrei să pui în faţa alegătorilor pe cineva care poate să se şi ocupe de aşa ceva.

E o matrice prin intermediul căreia evaluaţi candidatul?

Fără discuţie! Astea rămân, să zicem aşa, „miezul” oricărei acţiuni viitoare în relaţie cu un posibil candidat sau cu oamenii care capătă reprezentativitate pentru PLUS şi tot aşa. Cel puţin şi până acum în aceste luni, cei 11 care am lucrat împreună, am lucrat tot aşa. Fiecare cu ce a ştiut şi cu ce a putut să contribuie. Nu a fost cel mai lejer pentru el să-şi exprime o idee, un gând, un proiect. Adică nu se vine de pe poziţia celui mai bun în toate, că nu există aşa ceva.

Se spune că nu e greu să ajungi pe locul 1, e mai greu să te menţii pe această poziţie. Voi aţi ajuns pe un anumit loc, nu e 1, dar la capitolul surprize sunteţi pe locul 1, fără îndoială.

Da, poate e şi un fel de a demonstra că până la urmă e mai uşor să contribui şi să pui împreună lucruri decât să fii tot timpul împotrivă, să fii tot timpul cel care comentează, cel care ştie el mai bine dar nu se implică.

Adică să te dai jos din tribună şi să intri pe teren...

Da, e mai greu. Nu e uşor să lucrezi cu oameni care, ceea ce este foarte interesant, îşi doresc să facă lucruri. Pentru că într-o ierarhie dacă ai de spus ceva... E o ierarhie aşezată şi ai de spus ceva şi vrei să faci nişte lucruri, există o ierarhie, se respectă acea ierarhie. Dar când sunt oamenii puşi dintr-o dată împreună şi vor să facă toţi ceva, toţi vor să se implice, e destul de complicat să aduci acea ordine necesară ca lucrurile să se întâmple. Şi noi credem în formula de până acum că, da, ne-am descurcat foarte bine pentru 6 luni de partid.

Hai să aşteptăm şi conferinţa din august...

Până cum am zis. Nu am spus altceva. Eu sunt foarte atent la ce zic. Sunt foarte multe variabile, e o experienţă nouă pentru toţi.S-ar putea să nu existe, eu ştiu, din partea noastră genul acela de dorinţă de luptă, de bătaie, în sensul în care se înţelege acum lupta politică. Lupta politică trebuie să fie o luptă pe proiecte, pe idei. Să nu uiţi niciodată cine ţi-a dat votul că până la urmă de acolo plecăm. 

 

  

 

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.