PLUS / Luminiţa Bob: Sunt total dezamăgită de performanţele administraţiei locale din Călăraşi

PLUS / Luminiţa Bob: Sunt total dezamăgită de performanţele administraţiei locale din Călăraşi

Luminiţa Bob, candidata desemnată de PLUS în competiţia pentru Primăria Călăraşi, la localele din 27 septembrie, vorbeşte în interviul de mai jos, de motivele care au determinat-o să accepte o astfel de provocare, prezentând, de asemenea, şi o parte din obiectivele sale şi ale echipei PLUS pentru dezvoltarea reală şi uniformă a municipiului reşedinţă de judeţ în mandatul viitor.

Doamna Bob, partidul pe care-l reprezentanţi dar îl şi conduceţi la nivel judeţean, PLUS, v-a desemnat candidată pentru Primăria municipiului Călăraşi. Aveţi de-acum o misiune destul de importantă, obiectivul fiind câştigarea alegerilor. De ce aţi acceptat să vă înscrieţi în această competiţie?

Desemnarea mea, în calitate de candidat la Primăria Călăraşi, a fost rezultatul votului tuturor membrilor PLUS Călăraşi. La PLUS există un Regulament de desemnare a candidaţilor pentru alegerile locale, astfel, orice membru se poate înscrie în această cursă internă, cu program politic, CV, prezentare personală, declaraţie de avere si de interese, etc. Candidaţii sunt stabiliţi în funcţie de votul membrilor.

M-am înscris în această competiţie din proprie voinţă, din mai multe motive.

În primul rând, sunt total dezamăgită de performanţele administraţiei locale din Călăraşi, căreia i-am dat votul meu cu mari speranţe, la alegerile trecute. Consider că fără implicare directă nu se poate schimba în bine administraţia locală, doar lamentările de pe facebook nu ajută cu nimic, este necesar ca tot mai mulţi să ne implicăm. Simt că nu mai pot trăi în acest oraş fără a mă implica. Am zis: „Ajunge!” Si mă bucur că am alături de mine o echipă de oameni buni, gospodari, cu familii frumoase, cu experienţe profesionale diverse, care nu sunt „vedete” ale acestui oraş, dar care, ca şi mine, au zis „Ajunge!” şi au ales şi ei să se implice. În al doilea rând, îmi pasă real de cum arată Calarasiul şi de ce se întâmplă în oraşul meu. Ştiu că voi reprezenta interesele cetăţenilor cu onoare, cinste si corectitudine.

Cum vi se pare oraşul? Consideraţi că sunt îndreptăţite investiţiile realizate până acum? Municipalitatea a contractat deja două împrumuturi bancare estimate la 15 milioane de euro. Banii vi se par că sunt cheltuiţi în mod judicios?

Dacă mi-ar fi plăcut cum arată şi cum este dezvoltat municipiul Călăraşi, cu siguranţă nu intram în această luptă, dar oraşul meu  arată  din ce în ce mai rău, copiii nostri îşi găsesc de lucru, din ce în ce mai mulţi, prin alte oraşe sau pleacă în pribegie prin alte ţări.

În Călăraşi, nu ştiu de nicio investiţie realizată cu real simţ de răspundere, parcă totul se face de mântuială, se tergiversează şi pentru toate există câteva scuze din partea alesilor locali. Nicio asumare, mereu sunt alţii de vină pentru orice nerealizare.

Bazinul de înot din curtea stadionului municipal, atât de aşteptat mai ales de copiii acestui oraş: trebuia să fie dat în folosinţă de un an. Aşa se prezenta primăria. Nu e gata nici acum. Oare de ce? Sigur există o scuză. Da, este o investiţie bine venită, am şi eu copii şi înţeleg foarte bine necesitatea acestui bazin de înnot.

Investiţiile în infrastructură: sunt conştientă că nu poţi repara o stradă fără să creezi ceva disconfort cetăţenilor, dar poţi organiza lucrările astfel încât acest disconfort să fie minimal. Şi, cel mai important, se vede cu ochiul liber calitatea proastă a lucrărilor.  

În mod normal, un primar şi consilierii locali trebuie să considere oraşul ca pe casa lor: asa cum în casa ta îţi amenajezi astfel încât să te simţi confortabil, să îţi fie drag, tot aşa trebuie să faci real şi pentru oraşul tău.

Dar la noi, se promit investiţii, ni se flutură nişte 3D-uri, apoi, încet-încet, încep scuzele şi acuzele.

Despre împrumuturile contractate de primărie si despre cheltuirea banului public: unul din principalele obiective ale programului nostru este chiar cheltuirea banului public cu foarte mare responsabilitate, transparentizarea cheltuielilor publice în mod real, deschis către toţi cetăţenii. Astfel, vom publica pe site-ul şi pe pagina de facebook a primăriei absolul toate cheltuielile efectuate de către primărie, trimestrial.

Ca şi într-o familie, atunci când ai un împrumut la bancă, reduci alte cheltuieli. Fiecare leu contează, fiecare cheltuială a banului public trebuie făcută cu foarte mare responsabilitate. Si da, putem spune că Primăria Călăraşi va intra într-o perioadă de restructurare a bugetului, de prioritizare a cheltuielilor şi de economie proprie. Dacă nu vom administra banul public cu răspundere, cu foarte mare responsabilitate, se va ajunge în situaţia ca primăria să nu aibă bani pentru investiţii, ci doar pentru plata creditelor, a salariilor şi a utilităţilor. Oraşul trebuie să se dezvolte, pentru asta va fi nevoie de bani, iar aceşti bani se pot obţine dintr-o mult mai bună administrare.

luminitabobplus

Ce-şi propun Luminiţa Bob şi echipa PLUS pentru mandatul 2020 – 2024?

Pe scurt, principalele obiective sunt:

- Responsabilitate maximă în cheltuirea banilor publici, transparenţă totală către cetăţeni

- Digitalizarea activităţilor primăriei şi în relaţia cetăţeanului cu primăria

- Realizarea lucrărilor de întretinere şi reabilitare a infrastructurii rutiere şi pietonale cu o

foarte bună organizare, la preţuri reale şi în termene rezonabile,

- Accesarea fondurilor europene în reală concordanţă cu nevoile comunităţii

- Crearea unei divizii proprii de utilaje pentru curăţenia oraşului, deszăpezire şi colectare gunoi . Există Pactul verde european, un program de finanţate care va intra în vigoare în 2021 prin care autorităţile locale vor putea accesa bani pentru acest domeniu. Este incredibil ca în anul 2020 curăţenia oraşului să se realizeze cu utilaje vechi de 30 de ani, cu angajaţi cu mătura şi cu făraşul. Tot aşa se realiza şi când eram eu copil. Există în alte oraşe din România utilaje noi, eficiente care aparţin primăriei. Serviciile de curăţenie şi colectare gunoi trebuie realizate de către primărie, trebuie să fie în răspunderea directă a primăriei, doar aşa poţi avea control total asupra curăţeniei din oraş. Contractele de externalizare a acestor servicii sunt păguboase şi ineficiente. Bineînţeles, aici trebuie să contribuim noi, toţi locuitorii oraşului, la păstrarea curăţeniei oraşului, dar primul pas trebuie să îl facă autorităţile locale.

- Implicarea activă a cetăţenilor în identificarea şi rezolvarea problemelor comunităţii şi urmărirea modului de lucru al lucrărilor efectuate pe domeniul public, prin publicarea caietelor de sarcini, distribuirea acestora în zonele de referinţă, atragerea pensionarilor, pe cartiere, într-o colaborare strânsă cu primăria, în vederea sesizării neregulilor constatate.

- Măsuri fiscale avantajoase pentru investitori, în functie de numărul de locuri de muncă create

sau a programelor de profesionalizare reale oferite tinerilor călărăşeni

- Reorganizarea activităţilor în cadrul primăriei, în vederea eficientizării activităţii.

- Zero corupţie

La baza activităţii vor sta următoarele principii:

Transparenţă

Prioritizare

Bună organizare

Predictibilitate şi continuitate

 

Care ar fi priorităţile dvs. privind dezvoltarea durabilă a municipiului reşedinţă de judeţ?

Am urmărit cu mare atenţie în ultimii ani cum s-au dezvoltat unele oraşe din România: Braşov, Cluj, Oradea, ba chiar şi unele comune. Toate au o strategie de dezvoltare pe care o aplică întocmai.  

La nivelul primăriei Călăraşi există o Strategie integrată de dezvoltare urbană 2014-2020. Este publică, pe site-ul primăriei. Este foarte bine întocmită, atent documentată si ar fi trebuit pusă în practică, pentru că doar a fost plătită de către primărie. Ce s-a realizat din ea? Mai nimic. Mai nimic din 2014 până în 2020.

Cum la fel, în anul 2014 a fost întocmit de către un colectiv de profesori şi studenţi de la Universitatea Tehnică din Braşov - Facultatea Transporturi- Sistematizare, un proiect pentru sistematizarea municipiului Călăraşi. Am văzut acest proiect, am vorbit cu specialişti în domeniu, este admirabil realizat şi foarte util. Cât a fost folosit de către administraţia publică locală? Zero.

Un oraş nu se poate dezvolta după ureche, după cum au unii sau alţii interese. Un oraş european, în secolul 21, se dezvoltă având la bază o viziune pe termen mediu şi lung, o strategie pe hârtie, asumată, o strategie pe care va fi necesar să o realizăm, având ca punct de plecare condiţiile actuale. O dezvoltare durabilă înseamnă să te gândeşti şi să găseşti soluţii pentru:

cum creezi locuri de muncă bine plătite,

cum atragi investitori,

cum ajuţi investitorii care vin în Călăraşi să-şi înceapă cât mai repede activitatea, cu respectarea tuturor normelor legale în vigoare, dar să îi ajuţi real, nu să îi şicanezi . Există călărăşeni care lucrează în judeţul Ilfov, la diverse fabrici, care fac naveta zilnic, cu microbuze puse la dispoziţie de către angajator. Oamenii aceştia petrec zilnic 3-4 ore pe drum. Acel angajator ar fi putut să funcţioneze pe raza municiului Călăraşi, mult mai eficient, dacă ar fi fost ajutat de către administraţia locală.

ce facilităţi fiscale le oferi investitorilor care crează mai multe locuri de muncă sau care profesionalizează tineri călărăşeni la locul de muncă

cum profesionalizezi tinerii absolvenţi de liceu care ori nu iau bacalaureatul, ori nu aleg să studieze mai departe….propunem parteneriate între mediul de afaceri şi instituţiile de învăţământ pentru profesionalizarea tinerilor în meserii de bază, cu posibilitatea angajarii acestor tineri . Sunt soluţii care funcţionează foarte bine în alte oraşe din ţară, cu aceleaşi legi şi în acelaşi sistem.

Cum creezi o platformă industrială în vecinătatea oraşului. Am văzut de-a lungul timpului oameni de afaceri chinezi, turci care au fost prezentati ca mari investitori pentru Călăraşi. Am văzut nişte postări pe facebook, nişte aplauze şi felicitări şi….atât.

Cum asiguri cetăţenilor, ca administraţie locală , posibilităţi de petrecere a timpului liber în municipiul Călăraşi….în anul 2020 încă nu există nicio pistă de biciclete. Ştiu, are primăria acum un proiect pe fonduri europene…stadiu de realizare aproape de zero la sută.

Călăraşiul este situat pe malul braţului Borcea al Dunării. Pentru un termen mediu, ne propunem achiziţionarea unei ambarcaţiuni de agrement şi organizarea de excursii pe Dunăre şi în zonele învecinate

Un alt punct al programului nostru este plantarea de arbori în municipiul Călăraşi. Dar arbori endemici, care să ne asigure o bună oxigenare a aerului. În contextul încălzirii globale, plantarea de arbori este imperios necesară pentru reducerea temperaturilor. De asemenea, în cooperare cu instituţiile de mediu, ne dorim identificarea reală a factorilor care poluează aerul pe raza mun Călăraşi şi luarea tuturor măsurilor pentru stoparea poluării.

O dezvoltare durabilă însemnă o educaţie de calitate asigurată copiilor noştri. Propunem dotarea tuturor şcolilor din municipiu cu mijloace de învăţare moderne, asigurarea fondurilor pentru crearea şi menţinerea în activitate a activităţilor extracurriculare pentru elevii călărăşeni: cercuri de fizică aplicată, chimie, matematică aplicată, informatică, fotografie, astronomie, arte plastice, etc. Se pot crea parteneriate cu facultăţi din Bucureşti, care să vină în sprijinul profesorilor şi elevilor călărăşeni. Avem copii inteligenţi, copii pe care îi putem educa frumos şi eficient, ca mai apoi să lucreze în firmele care îşi vor deschide activitatea pe raza municipiului Călăraşi.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.