PLUS / L. Bob: Ne dorim ca în fiecare cartier al oraşului să trezim spiritul civic real în cetăţeni

PLUS / L. Bob: Ne dorim ca în fiecare cartier al oraşului să trezim spiritul civic real în cetăţeni

Luminiţa Bob, candidata susţinută de PLUS pentru Primăria Călăraşi, la alegerile locale din 27 septembrie, vorbeşte în interviul de mai jos de “relaţia cu cetăţeanul”, cu “mediul de afaceri” în contextual în care va obţine încrederea călărăşenilor . În altă ordine de idei, Luminiţa Bob dă asigurări ferme că „politizarea” Primăriei în mandatul său nu va constitui o ispită fiind încurajaţi să acceseze în funcţiile publice de conducere „oamenii de adevărată valoare pentru instituţie, nicidecum membrii de partid.”

Relaţia cu cetăţeanul este absolut prioritară. În calitate de viitor primar, cum veţi îmbunătăţi acest dialog cu călărăşenii?

Una din măsurile propuse de noi este legată chiar de acest aspect-dialogul cu cetăţenii.  Cum se poate îmbunătăţi:

Digitalizarea activităţilor primăriei, de exemplu

  1. Susținerea implementării aplicațiilor online pentru depunerea de cereri, cu generare automat a numărului de înregistrare și termen de soluționare, ce conduc la scaderea numărului angajaților și la eficientizarea procesului administrative
  2. Accesul tuturor consilierilor la sesizările depuse online de către cetățeni, instituirea unui program de audiențe între cetățeni și reprezentanții fiecărei comisie de specialitate cu programare online și verificare disponibilitate
  3. Introducerea pe site a unei secțiuni “acționăm împreună”, în cadrul careia cetățeanul să poată scrie direct consilierilor.
  4. PRIMARIA Live - ședințele Primăriei Călăraşi vor fi transmise în direct și vor putea fi urmărite de cetățeni prin internet, în momentul desfășurării sau înregistrate.
  5. Info Calarasi - platforma dedicată pentru publicarea tuturor deciziilor și documentelor (contracte servicii, contracte de achiziții publice, acorduri de colaborare, evidența patrimoniului contracte de concesiune, documente financiare, ordinea de zi a ședințelor, hotărâri). Cetățenii vor avea posibilitatea de a se înregistra pe site pentru a primi lunar/bilunar știri și informații din diferite domenii de activitate a Primăriei.

- Un obiectiv prioritar este crearea cadrului digital pentru obținerea certificatului de urbanism online

- Secțiune publică pe site în care solicitanții pot semnala probleme în nerespectarea termenelor sau orice abuz constatat.

De asemenea, consider că activitatea primarului este o muncă preponderent de teren, adevăratele probleme care trebuie rezolvate nu se stabilesc în birouri, ci la faţa locului,  consultând real cetăţenii.

Ne dorim ca în fiecare cartier al oraşului să trezim spiritul civic real în cetăţeni, aceştia să sesizeze către primărie eventuale nereguli constatate în cadrul lucrărilor executate pe spaţiul public iar primăria să ia act de ele si să le rezolve. Pentru aceasta, vor fi facute publice toate caietele de sarcini pentru lucrările contractate de către primărie şi vor fi distribuite cetăţenilor care locuiesc în zonele cu lucrări.   

Aici îmi doresc să identificăm în fiecare cartier pensionari cu experientă în constructii, în amenajări de drumuri, etc pe care să îi conştientizăm că ajutorul lor voluntar le va face spaţiul în care trăiesc mai bun şi mai frumos.

luminitabobplus

Mediul local de afaceri constituie un domeniu important pentru dvs? Cum îl veţi antrena în această competiţie privind bunăstarea cetăţeanului?

Mediul de afaceri este un domeniu extrem de important pentru dezvoltarea oraşului şi bunăstarea cetăţenilor. Tocmai atragerea de investitori reprezintă unul din obiectivele prioritare ale programului nostru, precum şi ajutarea reală a investitorilor existenţi sau viitori în obţinerea cu celeritate a documentaţiilor solicitate către primărie.

De asememnea, ne dorim înfiinţarea unui parc industrial, ca obiectiv pe termen mediu sau lung. Vom identifica acele terenuri care aparţin primăriei sau care pot fi achiziţionate de către primărie, terenuri pentru care se vor asigura utilităţile de către primărie şi pentru care se vor acorda facilităţi fiscale firmelor, în funcţie de numărul de angajaţi sau de cursurile de profesionalizare oferite tinerilor călărăşeni.

Politizarea excesivă e o capcană în care au căzut toţi primarii de până acum. Cum veţi face faţă unei astfel de „ispite?

În Programul PLUS, votat şi asumat de către toţi membri PLUS, politizarea instituţiilor publice nu există. Competenţa, meritocraţia, transparenţa, acestea sunt criteriile pentru ocuparea unei funcţii, fie ea de conducere, fie de execuţie. Suntem sătui de schimbările pe bază de apartenenţă politică făcute şi de PSD şi de PNL, până acum.

Locuim în Călăraşi, vedem cu toţii parcursul profesional al unor oameni, parcurs care nu are nicio legătură cu competenţa, cu studiile, cu profesionalismul lor. Ci doar cu apartenenţa politică. Iar rezultatele se văd. Exemple sunt multe, nu aş vrea să le numesc aici.

Cu siguranţă, în instituţiile publice există angajaţi competenţi, bine pregătiţi profesional, călărăşeni cărora le pasă de oraşul lor, care momentan poate nu ocupă funcţii de conducere, dar care le vor ocupa, fără a face parte dintr-un partid politic. Vom promova întotdeauna oamenii de adevărată valoare pentru instituţie, nicidecum membrii de partid. Această “ispită” nu va exista, pot să vă asigur de asta!

De ce călărăşenii ar trebui să  vă dea votul de încredere dvs. şi echipei PLUS, pe 27 septembrie?

Atât eu, cât şi colegii mei suntem la prima noastră experienţă politică, am ales această cale pentru că am dat votul nostru în trecut unor partide  care ne-au dezamăgit profund, unor persoane în care nu mai avem încredere, la fel ca majoritatea călărăşenilor. Am trecut prin 2 campanii electorale (europarlamentare şi prezidenţială) şi suntem acum în această precampanie pentru alegerile locale. Am stat de vorbă cu foarte mulţi călărăşeni. Majoritatea nu mai are nicio speranţă de mai bine, de îndreptare a lucrurilor. Mulţi, prea mulţi călărăşeni , ca şi noi, sunt total nemulţumiţi de oraşul lor, de aleşii lor, de circul mediatic din ultima perioadă în care găşti de prin partidele vechi aruncă cu acuze unii în alţii, în loc să vină cu soluţii concrete şi realizabile pentru un trai mai bun în urbea noastră. Am înţeles, ca mulţi alţii, că cetăţeanul de rând şi nevoile reale ale comunităţii nu contează defapt în faţa politicienilor vechi, ci doar interesele personale şi cele de gaşcă.

Noi, candidaţii PLUS, suntem oameni simpli ai acestui oraş, oameni serioşi, oameni cu experienţe profesionale diverse, oameni gospodari, cu familii frumoase, călărăşeni cărora ne pasă de oraşul nostru şi care avem soluţii pentru o administrare mult mai bună a urbei noastre.

Niciunul dintre noi nu este vreo “vedetă” a acestui oraş. Niciunul dintre noi nu a mai făcut politică până acum. Şi am ales toţi să facem politica bunului simţ, a responsabilităţii, a exemplului personal,  politica în care ruşinea să îşi aibă loc iar coloana vertebrală să existe.  Am ales să facem politică pentru oamenii din comunitatea noastră, nu pentru interese personale. Acest lucru vi-l pot garanta!

Noi, candidaţii PLUS, nu suntem datori niciunui alt partid politic, nu am făcut compromisuri ruşinoase sau aranjamente ascunse sub calcule politice şi sloganuri mincinoase.  Am ales calea de a înfrunta singuri  vechea clasă politică de pe malul Borcei, poate calea cea mai grea, dar, vă asigur, că e calea cea mai onorabilă!