Parlamentul se va reuni luni, în şedinţă, pentru a se pronunţa asupra învestirii noului Guvern Orban

Parlamentul se va reuni luni, în şedinţă, pentru a se pronunţa asupra învestirii noului Guvern Orban

Parlamentul se va reuni luni, 24 februarie, în şedinţă, pentru a se pronunţa asupra învestirii noului Guvern Orban.

Cabinetul Orban instalat în noiembrie anul trecut a fost demis pe 5 februarie, după ce Parlamentul a adoptat moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti", iniţiată de PSD. Moţiunea a fost depusă ca urmare a asumării răspunderii Guvernului pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

După consultări cu formaţiunile politice parlamentare, preşedintele Klaus Iohannis l-a propus din nou pe liderul PNL, Ludovic Orban, pentru funcţia de prim-ministru.

Ludovic Orban i-a propus ca membri ai Cabinetului pe foştii miniştri, care au fost audiaţi în comisiile parlamentare de specialitate pe 17, 18 şi 19 februarie. Doar patru miniştri dintre cei 16 care au obţinut un aviz pozitiv din partea parlamentarilor, restul fiind avizaţi negativ. Au primit aviz pozitiv Nicolae Ciucă - Apărare, Bogdan Aurescu - Externe, Virgil Popescu - Economie şi Adrian Oros - Agricultură şi Dezvoltare Rurală. Avizele primite în comisii sunt consultative.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că parlamentarii social-democraţi nu vor participa la şedinţa plenului reunit în care Parlamentul urmează să se pronunţe asupra învestirii Guvernului Orban II. "Motivarea este clară: aşteptăm răspunsul Curţii Constituţionale, dacă este constituţional, chiar dacă este demis, un premier rămas interimar să fie iar desemnat", a explicat Ciolacu, miercuri, la finalul unei şedinţe a conducerii PSD.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, a declarat că orice formaţiune care va boicota şedinţa prin care se învesteşte Guvernul "va fi taxată grav de cetăţenii României".

El a precizat, marţi, că parlamentarii PNL vor fi prezenţi la şedinţa Parlamentului pentru asigurarea cvorumului, dar nu vor vota.

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că parlamentarii partidului nu vor participa la "şarada" Guvernului Orban II. "Nu vom participa la şarada Guvernului Orban II şi nu vom fi parte la mascarada pusă la cale de cei cărora le pasă doar de interesul lor. Vom arăta tot atâta interes faţă de audierile sau votul din Parlament pe cât interes arată ei poporului român", a susţinut, la începutul săptămânii, Tăriceanu.

Pro România nu va vota învestirea Guvernului Orban II, a anunţat preşedintele partidului, Victor Ponta. "Nu votăm Guvernul Orban. Exact ceea am făcut la votul iniţial la Guvernul Orban: nu participăm la ceea ce este o piesă de teatru de prost gust", a declarat Ponta, duminică, la finalul Convenţiei anuale a Pro România.

sursa www.agerpres.ro

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.