Ecologiştii cer deblocarea subvenţiilor APIA pentru fermieri şi declararea stării de calamitate din cauza secetei

Ecologiştii cer deblocarea subvenţiilor APIA pentru fermieri şi declararea stării de calamitate din cauza secetei

Partidul Ecologist somează Guvernul liberal, prin Ministerul Agriculturii, ca în termen de maximum 7 zile, să prezinte populaţiei un program de măsuri imediate pe termen scurt, prioritizând deblocarea subvenţiilor pentru fermieri, iar în termen de maximum 15 zile să prezinte o strategie pe termen mediu şi lung privind sectorul agricol din România şi securizarea hranei pentru populaţie.

Sectorul agricol va trebui să devină un motor de creştere economică şi o sursă principală de locuri de muncă pentru populaţia din mediul rural/ Romania. Pentru ca acest lucru să fie posibil se impune modernizarea agriculturii pentru a-i permite să asigure hrana necesară întregii populaţii, precum şi recâştigarea pieţei interne.

Este datoria actualului Guvern sa se ingrijească de cum securizăm hrana noastră şi cum ajutam fermierii din Romania. TREBUIE ACTIONAT ACUM! In acest moment, activitatea de la Ministerul Agriculturii nu se vede, este inexistentă.

Astfel, Partidul Ecologist Român cere:

- plata de URGENŢĂ a subvenţiilor restante pe baza declaraţiei de suprafaţă şi cultura, indiferent de stadiul verificărilor APIA

- declararea STĂRII DE CALAMITATE din cauza SECETEI si continuarea programului naţional de investiţii privind refacerea infrastructurii principale de irigaţii (creşterea suprafeţei irigate s-ar putea subvenţiona (deconta) costul energiei la SPP - uri)

- crearea unui parteneriat public- privat de achiziţionare a producţiei autohtone şi gestionarea sa la nivel intern

Dănuţ POP

Preşedinte PER