Dragoş Pîslaru (PLUS) a făcut „afaceri” şi cu Primăria Călăraşi

Dragoş Pîslaru (PLUS) a făcut „afaceri” şi cu Primăria Călăraşi

Unul din liderii PLUS, Dragoş Pîslaru, ales europarlamentar în urma alegerilor din 26 mai a făcut „afaceri” şi cu Primăria municipiului Călăraşi. Şi a luat bani „frumoşi”, circa 50 de mii de lei.

Pe 28 ianuarie 2015, societatea GEA Strategy&Consulting SA, administrată de Dragoş Pîslaru a încheiat cu Primăria condusă de liberalul Dan Drăgulin contractul cu nr. 4351, având ca obiect elaborarea documentaţiei „Strategie Integrată de Dezvoltare Urbană a Municipiului Călăraşi pentru perioada 2014-2020”. Preţul serviciilor prestate a fost de 49.972 lei (TVA inclus).

Documentaţia urma “să prefigureze reperele de dezvoltare a comunităţii prin instrumentele de finanţare naţionale şi structural în perioada de programare 2014-2020 (ex. punctual: pentru cereri de finanţare în cadrul POR 2014-2020)”.

Iniţial lucrarea trebuia să fie gata în maxim 6 luni însă prin Actul Adiţional 1 / 17.07.2015, „durata întocmirii documentaţiei s-a prelungit până la data de 30.09.2015”. A existat şi un al doilea Act Adiţional încheiat pe 18.09.2015 în cadrul căreia se stipula că „„durata întocmirii documentaţiei se prelungeşte până la data de 30.11.2015”. Opt zile mai târziu, mai exact pe 8 decembrie 2012, Dragoş Pîslaru devenea consilier de stat pe probleme economice în cadrul cancelariei prim - ministrului Dacian Cioloş, funcţie pe care a ocupat-o până pe 18 aprilie 2016. Imedia, Pîslaru a fost „promovat” în funcţia de ministru al municii, „responsabilitate” de care s-a îngrijit până pe 4 ianuarie 2017.

 

Dar cine este Dragoş Pîslaru

Nicolae Dragoş Pîslaru este un politician PLUS care a fost ministru în cabinetul lui Dacian Cioloş ocupând portofoliul Muncii. Dragoş Pîslaru are un background curios fiind asociat cu mai mulți membrii marcanți atât din Partidul Social Democrat cât și din Partidul Național Liberal. El a făcut mai multe afaceri cu statul prin firma de consultanță GEA Strategy & Consulting.

Politicianul a încasat bani inclusiv de la administrațiile din Slatina și Teleorman, fiefurile liderilor PSD Darius Vâlcov și Liviu Dragnea. Nicolae Dragos Pîslaru este membru al asociației Grupul de Economie Aplicată cu sediul în apartamentul său. El a fost asociat, acționar sau administrator al mai multor firme.

Nicolae Dragos Pîslaru si vechii politicieni

Liviu Voinea, fostul ministru al Bugetului din cabinetul lui Victor Ponta este membru al asociației lui Pislaru. Voinea a fost și asociat la principala firmă de consultanță a lui Pîslaru, GEA Strategy & Consulting. Acolo s-a aflat pe lista asociaților și Daniel Dăianu, fost consilier de stat al aceluiași Victor Ponta.

În aceiași firmă a fost pentru o perioadă acționar și liberalul Florin Cîțu.

Și-a angajat camarila la stat

Odată cu intrarea în politică, în calitate de tehnocrat Nicolae Dragos Pislaru a trecut la promovarea apropiaților săi în diferite funcții ale aparatului de stat.

Elena Botezatu, asociata sa afaceri a devenit consilier în Guvernul României din Decembrie 2015 până în Aprilie 2016 pentru ca apoi să se mute la Ministerul Muncii condus chiar de Pîslaru.

O altă asociat a sa, Ioana Ivanov a fost din August 2016 expert în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale. Direct din postura de consultant al firmei lui Dragos Pislaru, tânăra a fost numită unul dintre cei cinci experți pe programul SIPOCA 9.

Roland Dumitru Orzan, membru al ONG-ului cu sediul în locuința lui Pislaru a ajuns în 2016 la cabinetul secretarului de stat din Ministerul Muncii. În același timp, Brigita Orzan ajungea consilier la Cancelaria Premierului Dacian Cioloș.

Afaceri cu statul

Afacerile lui Nicolae Dragos Pislaru cu bani publici au fost principala sursă de venit pentru politicianul PLUS-USR. Din 2008 pînă în 2015, firma GEA Strategy&Consulting SA a avut o cifră de afaceri de 41,5 milioane lei. Dragoș Pîslaru a declarat pentru romaniacurata.ro că aproximativ 70% provin din contracte cu statul, adică în jur de 29 milioane lei.

Cele mai imortante contracte sunt cele cu PSD. Firma lui Dragos Pislaru a primit în 2010, 3.709.740 RON de la Ministerul Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Comerțului și Mediului de Afaceri (Constantin Niță PSD), pentru ”Întărirea capacității instituționale de management a reformei privind îmbunătățirea mediului de afaceri din România”.

Strategia de dezvoltare a lui Dragnea

Pentru 152.000 de lei, Gea Strategy & Consulting a realizat Strategia de dezvoltare durabila a judetului Teleorman 2008-2013. Contractul a fost atribit în 2010, adică la doi ani de când începuse perioada cuprinsă în strategie. Consiliul Județean Bacău condus de social-democratul Dragoș Benea a plătit la rândul său 700.000 de lei pentru firma lui Dragoș Pislaru. Băcăuanii au dat banii tot pentru o strategie de dezvoltare durabilă. Actele s-au semnat tot în 2010 dar strategia moldovenilor a fost mai scumpă comparativ cu strategia lui Dragnea în Teleorman.

Strategia de dezvoltare actualizată a județului Gorj a băgat în buzunarele lui Pîslaru 348.000 de lei. Ion Călinoiu de la PSD era atunci șeful județului.

Asociat cu „regele” corupției

În 2011, Gea Strategy & Consulting a primit 9,3 milioane de lei de la Ministerul Finanțelor Publice pentru „Facilitare de asistență publică”. Firma lui Dragoș Pâslaru a primit banii în asociare cu societatea de avocatură „Boștină și Asociații”. Doru Boștină, asociatul lui Pîslaru în aceast demers este cunoscut pentru implicarea în cele mai mari cazuri de corupție.

În contracte similare, Doru Boștină a intermediat șpăgi de milioane de euro. Reamintim: Dosarul Microsoft în care Boștină a negociat o șpagă de 1,8 milioane de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, Dosarul „Gruia Stoica” în care Boștină a cerut 3 milioane pentru a aranja o licitație publică sau Dosarul „Electrica” pentru care Doru Boștină a și fost condamnat la închisoare.

Afaceri cu Darius Vâlcov

În perioada 2009-2014, contracte cu Primăria Municipiului Slatina, judeţul Olt, după cum arată Jurnalul Național. Relaţia a demarat pe vremea când primăria era condusă de Darius Vîlcov. În 2009, firma lui Pîslaru a primit de la primăria lui Vîlcov un contracte 332.312 lei fără TVA. Banii erau pentru servicii de consultanţă în cadrul a două proiecte. În 30 august 2011, firma a primit din nou 110.000 lei fără TVA, pentru servicii de consultanţă în managementul proiectului. Un alt contract încheiat de SC GEA Strategy & Consulting cu Primăria Slatina a fost derulat în 2014 şi a avut valoarea de 4 milioane de lei fără TVA.

Sursa www.lumeapolitica.ro

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.