Deputaţii au decis: Valoarea coşului minim de consum lunar se va actualiza anual de către INS prin HG

Deputaţii au decis: Valoarea coşului minim de consum lunar se va actualiza anual de către INS prin HG

Valoarea coşului minim de consum lunar pentru un trai decent se actualizează anual de către Institutul Naţional de Statistică şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, a decis, marţi, Camera Deputaţilor, adoptând o propunere legislativă în acest sens.

Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.217/2000, în sensul stabilirii ca actualizarea coşului minim de consum lunar să se facă de către Institutul Naţional de Statistică, iar valoarea acestuia să se aprobe prin hotărâre de Guvern.

"Valoarea coşului minim de consum lunar pentru un trai decent se actualizează anual de către Institutul Naţional de Statistică şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Coşul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi a politicii salariale", prevede textul adoptat.

Proiectul cuprinde o anexă privind coşul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru septembrie 2018 în valoare totală de 6.762 lei pe lună. Astfel, pentru alimentaţie sunt - 1.405 lei pe lună; îmbrăcăminte şi încălţăminte 651 lei pe lună; locuinţă - 1.781 lei pe lună; dotarea locuinţei - 220 lei pe lună; cheltuieli cu locuinţa - 477 lei pe lună; produse de uz casnic şi igienă personală - 238 lei pe lună; servicii - 488 lei pe lună; educaţie şi cultură - 546 lei pe lună; îngrijirea sănătăţii - 107 lei pe lună; recreere şi vacanţă - 234 lei pe lună; fondul de economii al familiei - 615 lei pe lună.

Cantităţile şi valoarea aferente fiecărei componente a coşului au fost calculate pentru o familie alcătuită din doi adulţi salariaţi, de 35-45 de ani, şi doi copii în întreţinere, de 12-14 ani şi respectiv 8-10 ani, se mai precizează în anexă.

Camera Deputaţilor este for decizional.

Sursa www.agerpres.ro

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.