Deputaţii au aprobat Legea RCA

Camera Deputaților a adoptat marți, 16 mai, proiectul de Lege privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, inițiativă elaborată și votată de social-democrați.

Potrivit noului act normativ, prețurile asigurării obligatorii se vor baza pe un tarif de referință calculat de ASF și nu vor mai fi fixate prin lege. Totodată, au fost plafonate cheltuielile administrative ale asiguratorilor la procentul de 25%. O modificare importantă adusă de lege se referă la introducerea sistemului de decontare directă, care va avea loc între asiguratorii șoferilor implicați într-un eventual accident. Totodată, s-au înăsprit pedepsele pentru service-uri în cazul în care folosesc piese contrafăcute sau neomologate, fapta devenind infracțiune sancționată cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Propunerea legislativă, inițiată și susținută de Grupul parlamentar al PSD, a fost elaborată ținându-se cont, în principal, de prevederile directivelor europene în materie, de propunerile formulate de asociațiile profesionale și patronale ale asiguratorilor și transportatorilor auto, precum și de experiența altor state membre UE în ceea ce privește reglementarea acestei asigurări.

Grupul parlamentar al PSD