De ce ezită primarii PNL să-şi arate susţinerea faţă de PSD

De ce ezită primarii PNL să-şi arate susţinerea faţă de PSD

În cadrul conferinţei judeţene de alegeri PSD Călăraşi, desfăşurată recent, preşedintele ales, Ciprian Pandea, le-a dat colegilor săi o veste despre care nu sunt prea sigur că i-a şi entuziasmat. „Vreau să vă spun, în premieră, că în perioada imediat următoare 3 primari PNL vor anunţa public că vor fi alături de PSD” a spus Pandea fără să precizeze, desigur, şi numele acestora.

 

Nu ştiu cum s-ar traduce acest „imediat”, cert e că s-au scurs vreo 10 zile de atunci şi doar presa a reuşit, pe surse, „să-i identifice” pe cei trei , dispuşi să schimbe culoarea galbenă pentru cea roşie. Ziarul Obiectiv de Călăraşi a dezvăluit în ediţia electronică numele acestora: Aniel Nedelcu Paţurcă (Borcea), Gabriel Stanciu (Dragalina) şi Irinel Roman (Chirnogi) Până acum nici unul dintre ei n-a infirmat „plecarea”, deşi despre 2 dintre ei se vorbea şi în 2016 că vor lăsa PNL-ul pentru PSD. Ba chiar primarul de la Chirnogi şi-ar fi dat şi acordul pentru transfer, în perioada premergătoare localelor, doar că s-a răzgândit spunându-le şefilor PSD de la acea vreme că se simte ameninţat şi şantajat şi în consecinţă rămâne în partid. Despre Gabi Stanciu putem spune un singur lucru. E atât de decis să pună pe picioare toate proiectele de care Dragalina are nevoie încât s-ar înscrie şi în UDMR dacă situaţia o va cere. În cazul lui Aniel Nedelcu Paţurcă, probabil că s-a speculat idea că după căsătoria cu senatoarea, Roxana Paţurcă îşi va urma soţia în PSD.

Oricum, alte surse susţin că şi alţi primari liberali ar fi purtat discuţii cu conducerea PSD Călăraşi însă „negocierile” s-au împotmolit şi ar putea fi reluate în curând.

 

Dar de ce ezită totuşi primarii PNL să facă anunţul de care vorbea Ciprian Pandea? Din cel puţin 3 motive pe care le vom detalia succint, în continuare

 

Primul ar fi acela că e...prea devreme. E drept că primarii au nevoie de uşi deschise la ministere pe unde să intre ca să aducă bani pentru finanţarea proiectelor locale însă „trecerea” lor acum în PSD n-ar genera decât „polemici” inutile alimentate din ambele părţi. Cei care fac pasul îşi pierd muniţia pentru „negociere” şi s-ar alătura noilor colegi care şi ei au probleme cu duiumul. Ori banii sunt prea puţini ca să-i mai împarţi şi „frăţeşte”. Liberalii ştiu cât valorează cu voturile cetăţenilor în spate şi deocamdată preferă să negocieze „punctual”. Viitoarele alegeri europarlamentare reprezintă un test pentru ei dar şi pentru conducerea PSD.

 

În al doilea rând, un astfel de „anunţ” făcut acum ar putea provoca reacţii din cele mai acide în tabăra PNL. Conducerea partidului s-ar putea răzbuna pe primarii trădători recurgând la retragerea sprijinului politic tuturor consilierilor locali fideli primarului în cauză. Acesta s-ar putea trezi cu un consiliu ostil care i-ar pune în pericol toate proiectele care vizează dezvoltarea comunei respective. Până la locale mai e multă pâine de mâncat.

 

În al 3-lea rând, nici ei, primarii, nu vor să rişte mai ales că sunt „ameţiţi” cu fel de fel de mesaje „atractive” livrate de greii PNL care-şi fac veacul prin Parlament, acolo unde au acces la fel de fel de informaţii care vizează viitorul ţării. Mulţi mai cred în basmele spuse de Filipescu ori Dumitrescu, care nu ezită să le promită un viitor roz în partid dacă va „veni” la Putere. Îl vor învoca şi pe Klaus Iohannis care se tot chinuie să-şi impună pentru a doua oară „Guvernul său”. Ori PNL, din acest punct de vedere a devenit demult remorca „ficusului” de la Cotroceni şi s-a obişnuit cu astfel de „manevre” iniţiate de preşedinte.

 

Altfel, aşteptăm să vedem în ce măsură „previziunile” social – democraţilor se vor concretiza . Miza rămâne câştigarea Consiliului Judeţean şi nu neapărat dacă vreun primar liberal actual va mai lucra pentru comunitatea respectivă şi din 2020. Altfel spus, nu primarul e musai important ci voturile pe care le poate aduce la coşul...judeţului.