Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de Lege privind internshipul

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri, 20 iunie, cu votul Grupului parlamentar al PSD, proiectul de Lege privind internshipul. Actul normativ iniţiat de Executiv, în concordanţă cu Programul de guvernare 2017-2020- secţiunea “Șanse reale pentru tineri”, a fost adoptat cu amendamentele aduse de Comisia pentru muncă şi protecţie socială a Camerei Deputaţilor.

Astfel, prin această lege numărul internshipurilor care devin contracte de muncă permanente va creşte. Acest fapt va aduce un beneficiu României, având în vedere deficitul de forţă de muncă cu care se confruntă angajatorii, dar şi nevoia tinerilor de a dobândi aptitudini practice pentru a-şi găsi un serviciu stabil şi corect plătit.

Potrivit “Raportului de ţară al României pentru 2016”, integrarea tinerilor pe piaţa forţei de muncă rămâne o provocare, chiar dacă şomajul în rândul acestei categorii de vârstă a scăzut la 22% în anul 2015, fiind în continuare puţin peste media UE. Proporţia persoanelor care nu sunt încadrate profesional şi nu urmează niciun program educaţional sau de formare este cu mult peste media UE, respectiv 17% faţă de 12%. Având în vedere aceste aspecte, precum şi faptul că integrarea pe piaţa muncii depinde în mod fundamental atât de pregătirea adecvată a celor interesaţi, cât şi de existenţa unor locuri de muncă corespunzătoare, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a iniţiat acest proiect de lege care are ca scop activarea angajatorilor, cât şi a tinerilor în această privinţă.

Noua lege reglementează modalitatea de efectuare a programelor de internship pentru persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani sau vârsta de 15 ani (cu acordul părinţilor sau a reprezentanţilor legali), în scopul dezvoltării abilităţilor profesionale ale internilor în îndeplinirea atribuţiilor şi responsabilităţilor din domeniul în care se organizează programul de internship; desfăşurării unor activităţi şi familiarizarea cu cerinţele organizaţiei gazdă; cunoaşterii de către interni a specificului activităţii organizaţiei gazdă în cadrul căruia îşi desfăşoară activitatea, precum şi a exigenţelor acesteia; dobândirii de experienţă profesională, abilităţi practice şi/sau competenţe şi facilitării tranziţiei de la sistemul de educaţie către piaţa muncii.

Potrivit actului normativ, programele de internship se pot organiza oricând în decursul unei perioade neîntrerupte de 12 luni, iar durata unui program de internship este de maximum 720 de ore pe parcursul a 6 luni consecutive. Prin excepţie, între intern şi o organizaţie gazdă se pot încheia mai multe contracte de internship, cu condiţia ca acestea să fie pentru programe de internship diferite, iar durata cumulată a acestora să nu fie mai mare de 6 luni.

Cuantumul indemnizaţiei pentru internship este egal cu cel puţin 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi se acordă proporţional cu numărul de ore de activitate desfăşurată. Durata timpului de muncă pentru un intern este, potrivit legii, de maximum 40 de ore pe săptămână şi se stabileşte prin contractul de internship. În situaţia internilor cu vârsta sub 18 ani, durata timpului de muncă este de maximum 30 de ore pe săptămână, dar nu mai mult de 6 ore pe zi.

Organizaţiile gazdă, care în termen de 60 de zile de la finalizarea programuluide internship încheie un contract individual de muncă cu persoana care a desfăşurat programul de internship, primesc, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, o primă de promovare a angajării în cuantum de 4.586 de lei pentru fiecare persoană astfel angajată, după îndeplinirea obligaţiei de menţinere a raporturilor de muncă pentru o perioadă neîntreruptă de cel puţin 24 de luni.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.