Camera Deputaţilor a adoptat pachetul de legi ale justiţiei

Camera Deputaților a adoptat marți, 20 martie, pachetul de legi ale justiției, care cuprinde trei acte normative elaborate și susținute de Grupul parlamentar al PSD.

 

În perioada de un deceniu de la republicarea legilor justiției, realitățile și nevoile din sistemul judiciar s-au schimbat parțial, fiind necesară reformarea lor, situație constatată atât în practica Consiliului Superior al Magistraturii, cât și a celorlalte instituții ale sistemului justiției. Răspunderea magistraților, numirile în funcțiile de conducere ale judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție și a procurorilor de la Parchetul General, Direcția Națională Anticorupție și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, statutul Inspecției Judiciare, termenul de redactare a hotărârilor judecătorești, toate acestea constituie teme care necesitau corecții adaptate prezentului, în acord cu mai multe decizii ale Curții Constituționale.

Drept urmare, Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor și Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, trimise pentru reexaminare, au fost adoptate. În cadrul dezbaterilor, deputatul PSD Florin Iordache a subliniat că scopul Comisiei speciale privind legile justiției este tocmai acela de a pune în concordanță legislația existentă cu deciziile Curții Constituționale. “La fiecare din cele trei decizii, Curtea Constituțională ne precizează foarte clar că acele modificări pe care noi le-am făcut şi le-am propus nu afectează în niciun fel independenţa justiţiei, iar modificările pe care le-am făcut sunt în concordanţă cu deciziile Comisiei de la Veneţia”, a precizat deputatul Florin Iordache, în calitate de președinte al Comisiei speciale privind legile justiției. Deputatul PSD a subliniat, totodată, că dezbaterile au avut loc în prezența tuturor grupurilor parlamentare, fiind asigurată o procedură transparentă și democratică.

Sursa www.cdep.ro

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.