Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor ar urma să se reunească luni pentru a stabili calendarul de învestitură a noului Guvern

Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor ar urma să se reunească luni pentru a stabili calendarul de învestitură a noului Guvern

Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor ar urma să se reunească luni pentru a stabili calendarul de învestitură a noului Guvern. Este vorba despre audierea în comisiile permanente de specialitate a viitorilor membri ai Cabinetului Orban şi stabilirea datei pentru şedinţa comună a Legislativului în care să fie prezentat programul de guvernare şi să fie supus votului de învestitură.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, preşedintele PNL, a depus joi la Parlament lista viitorului Cabinet şi programul de guvernare. De asemenea, Orban a transmis o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului în care propune un calendar pentru învestirea noului Guvern. "În calitate de prim-ministru desemnat (...) vă înaintez următoarea propunere de calendar de învestire a Guvernului, pe care vă rog să o supuneţi aprobării Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului: luni, 28 octombrie - convocarea şedinţei Birourilor permanente reunite; marţi, 29 octombrie - programarea audierilor miniştrilor desemnaţi în şedinţele comune ale comisiilor permanente ale celor două Camere; miercuri, 30 octombrie, începând cu ora 10,00 - convocarea şedinţei comune de plen a Camerelor Parlamentului în vederea acordării votului de încredere Guvernului", afirmă Orban în scrisoare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, în schimb, tot joi, că parlamentarii doresc audieri în comisii care să nu fie de formă şi nu este suficientă o zi pentru acest lucru. "Vă asigur că nu vom prelungi mai mult decât este nevoie acest calendar, cred că şi dvs şi parlamentarii doresc ca aceste audieri să nu fie de formă, nu neapărat nişte audieri cu vendete politice, dar trebuie să fie nişte audieri foarte serioase, pe respectarea Constituţiei şi a legilor ţării. Vorbim matur de un viitor Guvern", a precizat el.

Şi social-democratul Florin Iordache a susţinut că este nevoie de o audiere "serioasă şi amănunţită" a viitorilor miniştri, motiv pentru care vor fi propuse audieri pentru zilele de "marţi, miercuri, joi eventual". "Birourile permanente vor fi luni la prânz şi în Birourile permanente reunite vom stabili şi un calendar. Astăzi, după ce am văzut şi programul de guvernare, am văzut şi lista, cred că trebuie să facem o audiere foarte serioasă şi amănunţită, să vedem dacă într-adevăr ce scriu acolo pot susţine şi în aceste condiţii cred că vom propune marţi, miercuri, joi eventual să fie audierile, astfel încât cei care vor vota acest Guvern să afle despre competenţa miniştrilor, să afle mai multe despre programul de guvernare", a afirmat Iordache.

Conform Constituţiei, Birourile permanente ale celor două Camere stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.

Sursa www.agerpres.ro