S-au semnat convenţiile de implementare pentru Programul IMM INVEST PLUS, cea mai mare schemă de ajutor de stat dedicată IMM-urilor

S-au semnat convenţiile de implementare pentru Programul IMM INVEST PLUS, cea mai mare schemă de ajutor de stat dedicată IMM-urilor

Marţi, 20 septembrie 2022, la sediul Guvernului, în prezenţa Prim-ministrului României, domnul Nicolae Ionel Ciucă, ministrul Finanţelor, domnul Adrian Câciu şi reprezentanţii celor trei fonduri de garantare mandatate să deruleze IMM Invest Plus, au semnat convenţiile de implementare ale schemei de ajutor de stat şi a componentelor sale: IMM Invest Romania, Agro IMM Invest, IMM Prod, Garant Construct, Innovation şi Rural Invest.

"Am semnat astăzi convenţiile de finanţare pentru operaţionalizarea IMM INVEST PLUS, unul dintre cele mai mari programe de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii, aprobat deja la nivel european. Este un parteneriat onest între Guvern şi mediul de afaceri, prin care vom pune la dispoziţia economiei româneşti 4 miliarde de euro, un sprijin consistent pentru firmele afectate de războiul din Ucraina.Vom depăşi această situaţie doar împreună cu mediul de business. Dezvoltarea Programului IMM INVEST PLUS este rod al consultărilor noastre. Am majorat plafonul total al garanţiilor cu peste 10 miliarde lei, pentru a pune la dispoziţia antreprenorilor soluţii de protejare a investiţiilor şi a locurilor de muncă. În situaţie de criză există o singură soluţie: investiţii! Prin tot ce facem, continuăm, la nivelul Guvernului, să susţinem mediul de afaceri şi să valorificăm toate resursele de la bugetul de stat şi din fonduri europene pentru a menţine dinamica economiei româneşti", a declarat prim ministrul Nicolae Ionel-Ciucă.

Programul IMM Invest Plus reprezintă cea mai mare finanţare aprobată de Comisia Europeana în baza Cadrului Temporar - Ucraina, iar mobilizarea resurselor disponibile pentru mediul de afaceri din România va contribui la atragerea de capital, cu cele mai mici costuri de finantare de pe piata, pentru un numar estimat de beneficiari de aproape 25.000.

"Imm Invest, Imm Prod, Garant Construct, programe lansate în baza Cadrului temporar privind ajutoarele de stat în contextul pandemiei COVID 19, au reprezentat un sprijin esenţial pentru mediul antreprenorial românesc, de aceea si continuă, şi continuă cu o finanţare mult mai mare. Dorim să menţinem acest nivel de interes din partea antreprenorilor şi din partea finanţatorilor, pentru că în general, în situaţiile complicate, diferenţa o face încrederea, daca există încredere între entităţile care fac parte dintr-un angrenaj, atunci acele situaţii vor găsi raspuns în soluţii concrete, iar noi avem soluţii concrete: finanţarea obiectivelor de investiţii şi crearea de locuri de muncă, pentru dezvoltare. Sunt convins că acest plafon de 17, 5 miliarde lei pe care l-au primit astăzi cele trei fonduri de garantare, constând în garanţii de stat, la care se adaugă granturi în valoare de 1,9 miliarde lei, vor fi epuizate până la finalul anului. Modul în care s-a desfăşurat programul cu garanţii de stat, reprezintă un bun exemplu pentru anul viitor, aşa încât putem decide să finanţăm mai mult economia prin astfel de programe. Depinde foarte mult cum răspunde mediul antreprenorial, de aceea vă incurajez să aplicaţi în IMM Invest Plus, accesând una din componentele acestuia şi să apelaţi la unul dintre cele trei fonduri de garantare FNGCIMM, FRC şi FGCR, pentru a avea mai multe soluţii de finanţare cu garanţii de stat", a declarat ministrul finanţelor, domnul Adrian Câciu.

Reprezentanţii instituţiilor financiare prezente la ceremonie, au apreciat parteneriatul dintre Guvernul României, FNGCIMM, mediul antreprenorial şi cel bancar, care a condus la implementarea cu succes a programului IMM Invest Romania în anii 2020-2022 şi au dat asigurări că vor susţine în continuare finanţarea economiei, păstrarea locurilor de munca şi efortul comun pentru dezvoltarea României.

Informaţii suplimentare despre Programul IMM Invest Plus

Procentul de garantare poate atinge până la 90% din valoarea împrumutului. Durata maximă a finanţărilor va fi de 72 de luni pentru creditele de investiţii şi de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru. Ajutoarele de stat pot ajunge până la 500.000 Euro/întreprindere/UAT, cu excepţia domeniului producţiei primare de produse agricole unde beneficiarii pot primi până la 62.000 euro/întreprindere sau de 75.000 euro pentru beneficiarii din domeniul acvaculturii şi pescuitului.

Componenta IMM Invest Romania facilitează accesul la finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv profesioniştii, prin accesarea unuia sau a mai multor credite pentru realizarea de investiţii sau credite/linii de credit pentru capital de lucru, inclusiv pentru refinanţarea altor credite de investiţii sau cheltuieli destinate achiziţiei de părţi sociale şi acţiuni.

Componenta AGRO IMM Invest este dedicată întreprinderilor mici şi mijlocii şi întreprinderilor mici cu capitalizare de piaţă medie, inclusiv profesioniştii, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii şi sectorului alimentar.

Componenta IMM Prod are ca obiectiv acordarea de garanţii guvernamentale solicitate pentru asigurarea lichidităţilor şi finanţarea investiţiilor de către IMM-uri, inclusiv start-up-uri, din zona urbană care activează în sectoare productive.

Componenta Garant Construct are ca obiectiv acordarea de garanţii guvernamentale pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice, susţinerea investiţiilor în domeniul energiei verzi şi alinierea la obiectivele de mediul implementate de:

  1. IMM-uri şi întreprinderi mici cu capitalizare de piaţă medie din sectorul construcţiilor, inclusiv start-up-uri, precum şi arhitecţi şi birouri individuale de arhitectură
  2. Unităţi Administrativ Teritoriale (municipii, oraşe, comune).

Componenta INNOVATION are ca obiectiv acordarea de garanţii guvernamentale pentru companiile româneşti mici şi mijlocii, precum şi pentru cele cu capitalizare de piaţă medie, inovative şi/sau care îşi promovează produsele şi serviciile destinate exportului.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.