MFP simplifică şi eficientizează achiziţiile publice

Ministerul Finanţelor Publice prin Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice pune în dezbatere publică pachetul de simplificare a legilor privind achiziţiile publice, precum şi două proiecte de acte normative de înfiinţare a Unităţii de Achiziţii Centralizate.

Cele două pachete legislative cuprind patru proiecte de acte normative:

1. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind modificarea şi completarea unor acte normative cu impact în domeniul achiziţiilor publice;

2. Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Achiziţii Centralizate ca unitate de achiziţii centralizate;

3. Hotărârea de Guvern privind modificarea şi completarea normelor metodologice de aplicare a unor acte normative cu impact în domeniul achiziţiilor publice;

4. Hotărârea de Guvern privind normele de aplicare a Ordonanţei privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului National pentru Achiziţii Centralizate.

Principalele modificări de simplificare a legislaţiei din domeniu vizează remedierea următoarelor probleme sistemice identificate ca urmare a monitorizării sistemului naţional de achiziţii publice:

• întârzieri provocate de observatorii ex-ante în evaluarea ofertelor şi în desemnarea câştigătorilor;

• numărul foarte mare de contestaţii;

• lipsa consistenţei şi a trasabilităţii deciziilor Consiliul National de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC);

• suprareglementarea sub pragurile valorice obligatorii din directivele europene;

• opiniile diferite emise de diversele entităţi ale sistemului;

• blocajele administrative generate de legislaţia conexă;

• alocarea neunitară de resurse.

Proiectele de acte normative de înfiinţare a Unităţii de Achiziţii Centralizate la nivelul administraţiei centrale au fost elaborate în colaborare cu experţii Băncii Europene de Investiţii în baza acordului de asistenţă tehnică semnat cu autorităţile române în 2016.

Modificările legislative propuse au fost agreate cu reprezentanţii Comisiei Europene, care şi-au exprimat sprijinul pentru implementarea şi simplificarea directivelor europene.

Mai mult, în cadrul întrevederii cu doamna Elżbieta Bieńkowska, comisarul european pentru Piaţa Internă, Industrie, Antreprenoriat şi IMM-uri, domnul Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a susţinut realizarea măsurilor cuprinse în programul de guvernare 2017-2020 legate de modificarea şi simplificarea legislaţiei privind achiziţiile publice.

Obiectivul principal pentru acest an al autorităţilor române este centralizarea achiziţiilor publice din administraţia publică centrală şi simplificarea legislaţiei în domeniu.

MFP şi ANAP invită toţi actorii din piaţă să formuleze amendamente la textele actelor normative supuse consultării publice, în spiritul principiului transparenţei şi pornind de la premisa că dialogul cu toate părţile interesate reprezintă una dintre cele mai bune metode de a ajunge la reglementări eficiente, la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..

 

NOTĂ:

Documentele menţionate sunt publicate la următoarele link-uri:

Pe site-ul MFP: Proiecte de legi în domeniul achizitiilor publice

Pe site-ul ANAP: Proiecte legislative în dezbatere

Biroul de presă