Măsuri în premieră pentru dezvoltarea turismului din România: TVA de 5% pentru investitori şi redevenţe zero pentru utilizarea apelor geotermale şi minerale

Turismul din România este unul dintre principalele obiective ale Planului de Acţiune septembrie-decembrie 2018 al Guvernului României. În acest sens, două dintre cele mai importante măsuri care au ca scop dezvoltarea turismului au fost adoptate, astăzi, prin ordonanţă de urgenţă.

Cota de TVA de 5% a fost extinsă la domenii precum: cazarea în cadrul sectorului hotelier sau al sectoarelor cu funcţie similară, inclusiv închirierea terenurilor amenajate pentru camping, serviciile de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice, altele decât berea, activităţile sportive, recreative şi distractive.

De asemenea, o altă măsură pentru stimularea turismului balnear, adoptată prin aceeaşi ordonanţă de urgenţă, presupune eliminarea redevenţelor pentru utilizarea apelor geotermale şi minerale naturale utilizate pentru consumul populaţiei la buvetele publice.

Sectorul turistic balnear avea nevoie urgent de aceste măsuri în contextul în care o treime dintre izvoarele termale şi minerale ale Europei sunt în ţara noastră.

În acelaşi timp, Ministerul Turismului urmează să definitiveze Legea Turismului, actul normativ prin care vor fi stabilite liniile directoare de funcţionare a serviciilor în domeniul turismului.