ANAF va publica și un formular simplificat pentru direcționarea unei sume din impozitul pe venit aferent anului 2019

ANAF va publica și un formular simplificat pentru direcționarea unei sume din impozitul pe venit aferent anului 2019

Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională de Administrare Fiscală elaborează un formular simplificat pentru direcționarea, către entitãțile non-profit sau unitãțile de cult, a unei sume din impozitul de venit aferent anului 2019, care va fi publicat sãptãmâna viitoare și va putea fi utilizat, opțional, pânã la termenul de 25 mai, de cãtre contribuabilii care nu și-au exprimat deja opțiunile.

Noul formular vine în întâmpinarea cererilor exprimate de cãtre o parte din societatea civilã și nu va afecta în niciun fel sumele deja direcționate prin cele douã formulare alternative, care vor putea fi utilizate în continuare, în funcție de opțiunile fiecãruia.

Întrucât, în cursul anului 2019, mãsura privind susținerea entitãților nonprofit, a unitãților de cult sau pentru acordarea de burse private a fost modificatã începând cu veniturile lunii aprilie 2019, persoanele fizice care opteazã pentru distribuirea sumelor din impozitul pe venit, utilizeazã, în prezent, cele douã formulare aferente:

- perioadei 1 ianuarie - 31 martie 2019, formularul 230 aprobat prin Ordinul președintelui ANAF nr. 50/2019.

- perioadei 1 aprilie - 31 decembrie 2019, formularul 230, aprobat prin Ordinul președintelui ANAF nr. 147/2020, care corespunde reglementãrilor legale în vigoare în perioada menționatã.

Precizãm cã cele douã formulare se utilizeazã numai de contribuabilii care au realizat, în anul 2019, venituri din salarii și din pensii, precum și din activitãți independente realizate în baza contractelor de activitate sportivã.

Pentru simplificarea mecanismului de distribuire a sumelor din impozitul pe venit afferent anului 2019, la nivelul MFP si ANAF, se aflã în curs de elaborare un formular unic care cuprinde cele douã perioade, fãrã ca acesta sã afecteze opțiunile deja exercitate prin utilizarea formularelor 230 existente pânã la data publicãrii noului formular simplificat.

De asemenea, publicarea noului formular 230, nu exclude posibilitatea utilizãrii și depunerii la organul fiscal, în continuare a formularelor inițiale, dedicate celor douã perioade aferente anului 2019.

Astfel, opțiunea persoanelor fizice privind distribuirea sumelor din impozitul pe venit aferent anului 2019, poate fi exercitatã pânã la data de 25 mai 2020, utilizând oricare dintre formulare, respectiv:

a) formularele existente, dedicate celor douã perioade, situație în care se utilizeazã câte un formular pentru fiecare perioadã, sau

b) formularul unic simplificat, în care sunt cuprinse cele douã perioade.

Biroul de presă

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.