Sprijin pentru România: tichete sociale în valoare de 250 lei pentru persoanele defavorizate şi ajustări de preţuri pentru combaterea creşterilor de preţuri din construcţii

Sprijin pentru România: tichete sociale în valoare de 250 lei pentru persoanele defavorizate şi ajustări de preţuri pentru combaterea creşterilor de preţuri din construcţii

Crizele generate de virusul SARS-COV-2, de liberalizarea preţurilor la energie, precum şi de conflictul armat din Ucraina au provocat efecte dramatice asupra economiei, cu repercusiuni resimţite de fiecare român. În acest context, două Ordonanţe de urgenţă adoptate în şedinţa de Guvern de astăzi vin cu măsuri în sprijinul cetăţenilor pentru a trece mai uşor această perioadă dificilă.

Astfel, în şedinţa de Guvern de astăzi a fost aprobată Ordonanţa de urgenţă care reglementează acordarea de tichete sociale pe suport electronic, cu valoare nominală de 250 lei, pentru persoane aflate în situaţii de deprivare materială şi/sau risc de sărăcie extremă.

Actul normativ are drept scop instituirea unor măsuri temporare, în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022, pentru sprijinul material al unor categorii de populaţie vulnerabile.

Sprijinul material, acordat o dată la două luni, va compensa o parte din categoriile de cheltuieli cu hrana pentru asigurarea traiului zilnic, prin acordarea unor tichetele sociale pe suport electronic, pentru achiziţionarea de produse alimentare de bază şi/sau pentru asigurarea de mese calde.

"Mă bucur că am reuşit în această zi cu o semnificaţie deosebită să aprobăm două Ordonanţe de urgenţă care vin în sprijinul românilor. Ziua de 9 mai, zi a solidarităţii, este cu atât mai importantă în contextul crizelor prin care trecem. Guvernul are ocazia astăzi să îşi arate solidaritatea faţă de cei mai greu încercaţi de această perioadă dificilă, sub deviza că nimeni nu este lăsat în urmă", a transmis ministrul Marcel Boloş.

Estimările oficiale ale Guvernului prevăd un număr de 3,1 milioane de potenţiali beneficiari, din următoarele categorii:

a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei - cu un număr estimat de peste 2,3 milioane;

b) persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei - cu un număr estimat de peste 400.000 de persoane;

c) familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

d) familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;

e) familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.

f) persoanelor fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Bugetul măsurii temporare "Sprijin pentru România" este de 3,1 miliarde lei cu sursă de finanţare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, precum şi din fonduri europene nerambursabile, din cadrul Programului Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială aferent perioadei de programare 2021-2027 şi din cadrul Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020.

Din fonduri europene nerambursabile, în funcţie de rezultatul negocierilor cu Comisia Europeană, se estimează a fi decontată suma maximă de 1,34 miliarde lei. Din bugetul de stat, se va suporta diferenţa dintre valoarea totală a măsurii de sprijin şi sumele ce urmează a fi decontate din fonduri europene nerambursabile.

Combaterea creşterii preţurilor în domeniul construcţiilor

Tot în şedinţa de Guvern de astăzi, a fost aprobată Ordonanţa privind ajustarea preţurilor şi a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Prin acest act normativ se reglementează situaţia ajustării contractelor de achiziţie de lucrări şi produse ce au legătură cu respectivele lucrări sau care includ execuţie de lucrări în cadrul prestării de servicii din cauze imprevizibile.

Se reglementează astfel unele măsuri pentru ajustarea preţurilor necesare actualizării costurilor investiţiei în contractele de achiziţie publică/ contractele sectoriale/acordurile-cadru precum şi în alte categorii de contracte, respectiv ajustarea devizelor generale de investiţii în cadrul contractelor finanţare care au asigurate resursele financiare parţial sau integral din fonduri externe nerambursabile. De asemenea, este reglementată şi metodologia de ajustare a preţurilor în vederea restabilirii echilibrului contractual în cadrul contractelor de achiziţie publică/ contractelor sectoriale/ acordurilor-cadru precum şi altor categorii de contracte.

Prin această Ordonanţă se acordă cea de-a doua tranşă, din fonduri externe nerambursabile, în valoare totală de 3,5 miliarde lei, din pachetul de aproximativ 5,2 miliarde lei dedicat pentru compensarea creşterii preţurilor la materialele de construcţii.

Actul normativ nu permite ajustări de preţ care să depăşească 50% din preţul iniţial al contractului de achiziţie publică/sectorială şi ia în calcul şi eventualele modificări succesive, în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.