Progresul înregistrat în implementarea Programului Interreg V-A România – Bulgaria

Copy of Poza articol brct

Au trecut deja trei ani de când Programul Interreg V-A România-Bulgaria a fost lansat, prin bugetul total de 258,5 mil euro, oferind o serie de oportunități pentru soluționarea diverselor nevoi identificate în zona transfrontalieră dintre România și Bulgaria, contribuind la dezvoltarea acesteia. Astfel, cartea de vizită a Programului este îmbogățită pe zi ce trece, înregistrându-se progrese ce ne conduc din ce în ce mai aproape de obiectivele Programului. Astfel, enumerăm astăzi, câteva dintre acestea:

 este primul program din România care a transmis la Comisia Europeană o cerere de plată, aceasta fiind în valoare de aproximativ 1,2 milioane euro în luna decembrie 2016.

 197 de proiecte selectate din totalul celor 854 proiecte depuse, în valoare de aprox. 320 milioane euro;

 95 de proiecte contractate în valoare de aprox. 148 milioane euro;

 74 de  proiecte în implementare în valoare de aprox. 133 milioane euro;

 rata de absorbție 5,17% (aprox. 11 milioane euro fonduri FEDR);

 20 proiecte finalizate în valoare de aprox. 13 milioane euro.

 

Dintre proiectele finalizate, următoarele proiecte au contribuit la Îmbunătățirea utilizării durabile a patrimoniului natural și cultural și a resurselor:

 

1. ARHIVA – cod eMS: ROBG-9, cu buget de 500.000 euro, implementat în parteneriat de Universitatea Angel Kanchev din Ruse (Bulgaria), Muzeul Regional de Istorie, Ruse (Bulgaria) și Muzeul Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa (România). Proiectul a avut ca obiectiv general conservarea şi promovarea siturilor istorice și culturale romane semnificative, prin intermediul echipamentelor digitale avansate, modelelor 3D, animații și alte metode moderne.

 

2. Aventura cu balonul – cod eMS: ROBG-14, cu buget total de 500.000 euro, implementat în parteneriat cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională şi Centrul de Afaceri - Vidin (Bulgaria), Agenţia pentru dezvoltare Regională şi Centrul de afaceri 2000 (Bulgaria) și Asociaţia Română pentru industrie electronică şi software Oltenia, Craiova (România). Proiectul a avut ca obiectiv general crearea unui nou produs turistic în aria transfrontalieră pentru aceia care vor să descopere natura și lumea din zona eligibilă, într-un nou mod, aventurându-se în zborul cu balonul cu aer cald.

 

3. E-bike Net – cod eMS: ROBG-1, cu buget total de 800.000 euro, implementat în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională și Centrul de Afaceri - Vidin (Bulgaria), Camera de Comerț și Industrie Vidin (Bulgaria), Asociația Română pentru Industrie Electronică si Software – Oltenia (România) și Patronatul Local al Întreprinderilor Mici și Mijlocii Calafat (România). Proiectul a avut ca obiectiv general crearea unei rețele de biciclete electrice (e-bikes), pe care oamenii o pot folosi pentru a circula liber în întreaga zona transfrontalieră (32 de orașe).

 

4. 6 Motive – cod eMS: ROBG-5, cu buget total de 400.000 euro, implementat în parteneriat cu Asociația Pro-Mehedinți (România) și Asociația "Parteneriatele regionale pentru dezvoltare durabilă – Vidin” (Bulgaria). Proiectul a avut ca obiectiv general crearea unui studiu de marketing în domeniul turismului utilizat pentru a promova turismul în strânsă legătură cu protecția mediului și pentru a oferi soluții pentru dezvoltarea pieței forței de muncă transfrontaliere.

 

Pentru a afla mai multe despre Programul Interreg V-A România-Bulgaria, vă invităm să accesați site-ul oficial al programului: www.interregrobg.eu.