Peste 1,57 miliarde de euro investite în dezvoltarea Regiunii Sud-Muntenia prin Programul Regional 2021-2027

Peste 1,57 miliarde de euro investite în dezvoltarea Regiunii Sud-Muntenia prin Programul Regional 2021-2027

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Muntenia a organizat, joi, la sediul central, evenimentul de lansare a Programului Regional Sud-Muntenia 2021-2027. În cadrul aceluiași eveniment, a avut loc și inaugurarea Corpului B al sediului central al Agenției. Întreaga acțiune s-a derulat sub sloganul „Program nou în casă nouă!”.

Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027 este cel de-al treilea program regional implementat în regiunea Sud-Muntenia, după POR 2007-2013 și POR 2014-2020.

De această dată, ADR Sud-Muntenia este Autoritatea de Management pentru Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027 și va gestiona în viitorul exercițiu financiar peste 1,5 miliarde de euro pentru cetățenii din județele componente ale regiunii - Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.

Plecând de la specificitățile regionale, de la lecțiile învățate în derularea POR 2014-2020 și de la documentele regionale de programare, fondurile europene atribuite pentru dezvoltarea regională durabilă în exercițiul financiar 2021-2027 vor finanța investiții în infrastructură, servicii și echipamente necesare relevante, precum și achiziționarea, testarea și pilotarea de soluții și aplicații, inclusiv asigurarea securității cibernetice și interoperabilității acestora în vederea valorificării avantajelor digitalizării prin dezvoltarea de servicii pentru siguranța și în beneficiul cetățenilor, al mediului de afaceri și de cercetare și al autorităților și instituțiilor publice locale/centrale.

Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027 beneficiază de o alocare totală de 1.576.796.471 euro, distribuită pe șapte priorități (printre care și asistența tehnică).

  • Prioritatea 1: O regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice – 423.938.789 euro
  • Prioritatea 2: O regiune cu mobilitate urbană durabilă – 365.497.648 euro
  • Prioritatea 3: O regiune cu localități prietenoase cu mediul – 215.992.942 euro
  • Prioritatea 4: O regiune mai accesibilă – 225.147.059 euro
  • Prioritatea 5: O regiune educată – 76.063.527 euro
  • Prioritatea 6: O regiune atractivă – 203.584.706 euro
  • Asistență tehnică – 66.571.800 euro

Ședința festivă de lansare a noului Program Regional s-a bucurat de prezența demnitarilor Teodora Elena Preoteasa, consilier de stat în cadrul Cancelariei Primului-Ministru, Simona Bucura Oprescu, deputat, președinta Comisiei de Administrație Publică și Amenajarea Teritoriului a Camerei deputaților, suport legislativ pentru descentralizarea programelor regionale, Roxana Mânzatu, Secretar de stat în cadrul Departamentului pentru evaluare integrată și monitorizarea programelor finanțate din fonduri publice și europene, Carmen Moraru, Secretar de stat – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Lucian Dan Vlădescu, Președinte Autoritatea de audit, Curtea de Conturi a României, reprezentanților Comisiei Europene: Sofia Alves, director DG REGIO - Direcția Generală Politică Regională și Urbană, Nicola Aimi și Irina Șofletea, manageri de program DG REGIO-Direcția Generală Politică Regională și Urbană, oficialităților române, reprezentanți ai clerului și mass-media. De asemenea, Marcel Boloș, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și europarlamentarul Victor Negrescu au transmis mesaje înregistrate de susținere.

Tot în cadrul evenimentul a fost semnată o declarație comună prin care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și ADR Sud-Muntenia se angajează la o colaborare susținută și pro-activă, pentru a asigura implementarea fondurilor europene destinate regiunii Sud-Muntenia astfel încât „prin resursele disponibile din Fondul European de Dezvoltare Regională, vom pune în practică viziunea de modernizare a regiunii, în sistem descentralizat, dar și coordonat.”

: „Este momentul în care pornim în noul exercițiu financiar și, având în vedere că fiecare regiune are propriul program, doresc să le mulțumesc celor care au susținut această descentralizare. Principala rațiune pentru care programele regionale au fost descentralizate este aceea de a finanța într-un mod cât mai fidel nevoile, cerințele pe care comunitățile noastre le au. Nu va fi un drum ușor, dar sunt convins că la sfârșitul exercițiului financiar vom putea spune că programul a fost un succes, dar pentru aceasta vă invit să acționăm împreună, sinergic, administrația locală împreună cu cea centrală, cu Comisia Europeană, cu toți actorii importanți ai regiunii.” a spus, printre altele, Liviu Mușat, directorul general al ADR Sud-Muntenia.

Inaugurarea noului sediu al Agenției s-a făcut în prezența autorităților invitate la eveniment. De anul acesta, ADR Sud-Muntenia are un nou sediu funcțional, în valoare de peste 7.6 milioane de lei, inclusiv TVA. Dobândirea noii calități de Autoritate de Management (AM) a Programului Regional (PR) Sud-Muntenia 2021-2027 a determinat, implicit, suplimentarea numărului de colegi angrenați în noile activități.

Implementarea viitorului Program și asumarea noilor responsabilități, ce ne onorează de altfel, au condus la creșterea capacității instituționale a Agenției, clădirea Corpului B venind în sprijinul desfășurării optime a activităților instituției.

Așadar, o astfel de investiție era imperios necesară pentru decongestionarea activitățiit. Construcția ce se desfășoară pe o suprafață de 1.953 mp., a fost realizată pe un teren de 1.800 mp., achiziționat de Agenție. Realizarea clădirii Corp B a condus la obținerea de noi spații: două arhive, 19 birouri, două săli de ședință, zone comune și tehnice. Lucrările, finanțate exclusiv din bugetul propriu al Agenției, au fost derulate pe o perioadă de 25 luni. Adiacent clădirii au fost realizate 400 mp. de alei carosabile, 165 mp. de alei pietonale și 90 mp. de spații verzi.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.