Comisia Europeană a aprobat primele Programe Regionale ale României pentru 2021-2027: PR Vest și PR Sud-Muntenia

Comisia Europeană a aprobat primele Programe Regionale ale României pentru 2021-2027: PR Vest și PR Sud-Muntenia

Cele 8 Programe Regionale aferente perioadei 2021-2027 dispun de o alocare totală de peste 11 miliarde de euro

În cadrul fiecărui Program Regional, problemele și provocările orașelor din regiune sunt abordate individual

Marţi, 11 octombrie, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene a primelor programe regionale aferente perioadei de programare 2021-2027, respectiv Programul Regional Vest și Programul Regional Sud-Muntenia.

Atât Programul Regional Vest, cât și Programul Regional Sud-Muntenia propun intervenții pentru dezvoltarea capacității de cercetare, dezvoltare, inovare și digitalizare, creșterea performanței energetice a fondului existent de clădiri publice și rezidențiale, valorificarea spațiilor degradate de la nivelul orașelor, mobilitatea urbană sustenabilă, investiții în rețeaua de drumuri județene și în infrastructura educațională, precum și acțiuni de valorificare a potențialului cultural, turistic și balnear.

Cele 8 Programe Regionale aferente perioadei 2021-2027 au fost elaborate în așa fel încât să fie permis transferul de competenţe administrative şi financiare de la nivelul administraţiei publice centrale la nivelul administraţiei publice din unităţile administrativ-teritoriale, împreună cu resursele financiare necesare exercitării acestora.

„Este un moment mult așteptat pentru debirocratizare și pentru dezvoltarea echilibrată în toate regiunile. În perioada de programare 2021-2027, ne-am concentrat pe anumite elemente strategice, dintre care o prioritate a reprezentat-o descentralizarea finanțărilor pentru regiuni pentru a fi cât mai aproape de beneficiari și de nevoile specifice pe care le au comunitățile locale. Pentru asigurarea coeziunii economice și sociale și redresării tendinței de adâncire a decalajelor între regiunile mai dezvoltate și cele mai puțin dezvoltate, era necesară o abordare integrată a problemelor teritoriale, atât la nivel urban, cât și la nivelul unor microregiuni definite prin anumite trăsături specifice. Prin cele 8 PR-uri, vorbim despre o alocare totală de peste 11 miliarde de euro pentru implementarea de măsuri economice pentru eficiență energetică, transport, infrastructură verde și educație. Acum, autoritățile locale își pot lua soarta în propriile mâini, pentru a răspunde de viitorul celor pe care îi reprezintă”, a declarat domnul ministru Marcel Boloș.

Obiectivele asumate de PR Vest și PR Sud-Muntenia

Programul Regional Vest beneficiază de o alocare totală de 1.179.093.826 euro și susține, prin priorități de finanțare specifice, transformarea regiunii într-o regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice (alocare de 236,10 mil. euro), cu orașe Smart și o administrație digitalizată (34,11 mil. euro), cu orașe prietenoase cu mediul (alocare totală 156,79 mil. euro), cu mobilitate urbană sustenabilă (alocare totală 157,36 mil. euro) și accesibilă (alocare totală 158,36 milioane euro), o regiune educată și atractivă (alocare totală 193,95 mil. euro) și, nu în ultimul rând, o regiune pentru cetățeni (alocare totală 193,01 mil. euro). Pentru intervențiile dedicate asistenței tehnice este prevăzută o alocare financiară de 49,37 mil. euro.

Programul Regional Sud-Muntenia beneficiază de o alocare totală de 1.576.796.471 euro și susține, prin priorități de finanțare specifice, transformarea regiunii într-o regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice (423,93 mil. euro), cu orașe prietenoase cu mediul (365,49 mil. euro), cu mobilitate urbană durabilă (215,99 mil. euro) și mai accesibilă (alocare totală 225,14 mil. euro), o regiune mai educată (76,06 mil. euro) și mai atractivă (203,58 mil. euro). Pentru intervențiile dedicate asistenței tehnice este prevăzută o alocare financiară de 66,57 mil. euro.

Programul Regional Vest a fost aprobat de Comisia Europeană prin Decizia de punere în aplicare nr. C(2022) 7252/07.10.2022) și Programul Regional Sud-Muntenia a fost aprobat de Comisia Europeană prin Decizia de punere în aplicare nr. C(2022) 7253/07.10.2022. Deciziile au fost emise cu data de 7 octombrie și comunicate prin sistemul informatic care asigură interfața Comisiei Europeane cu România în data de 11 octombrie.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.