Mai mulţi bani pentru România din fondurile de coeziune

Marţi, 29 mai, Comisia Europeană a prezentat propunerea sa privind bugetul Uniunii Europene alocat în perioada 2021 – 2027, viitorul cadru financiar multianual, pentru dezvoltare regională şi politică de coeziune. „Dintr-un buget de 373 de miliarde de euro în angajament, România ar urma să primească 30.765.592.532 de euro în perioada mai sus – menţionată, potrivit unei decizii a Colegiului Comisiei Europene prezentate de comisarul pentru politică regională, doamna Corona Creţu.” a scris, joi, pe contul personal de facebook senatorul PSD Călăraşi, Roxana Paţurcă, membriu al Comisiei de Buget – finanţe care a continuat „Astfel, România va avea cel de al patrulea cel mai mare buget alocat pentru coeziune, fiind devansată de Polonia (72,7 miliarde euro), Italia (34, 4 miliarde euro) şi Spania (38,3 miliarde euro). Ţara noastră va beneficia de o creştere cu peste 7 miliarde de euro a finanţărilor din cadrul politicii de coeziune. În perioada actuală de programare financiară, România beneficiază de 23 de miliarde de euro din fondurile de coeziune dintr-un total de 31 de miliarde (sunt incluse şi cele aproximativ 8 miliarde de euro pentru politica agricolă comună).”

Propunerea particularizată pe viitoarea politică de coeziune survine în contextul în care bugetul propus de executivul european în plenul Parlamentului European și care se ridică la 1.279 de miliarde de euro, luând în calcul inflația, surprindea o o reducere de 7% a finanțării pentru politica de coeziune, comparativ cu Cadrul Financiar Multianual precedent (2014-2020), când suma alocată pentru Politica de Coeziune se ridica la 351,8 miliarde de euro.

Propunerea de 1.279 de miliarde de euro pentru bugetul 2021-2027 este orientată către șapte rubrici prioritare: 1) piața unică, inovație și piața digitală (187,4 miliarde) ; 2) coeziune și valori (442,4 miliarde); 3) resurse naturale și mediu (378,9 miliarde); 4) migrație și gestiunea frontierelor (34,9 miliarde); 5) securitate și apărare (27,5 miliarde); 6) vecinătatea și politica globală (123 miliarde); 7) administrația publică europeană (85,3 miliarde).

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.