Guvernul a reglementat acordarea unei compensări de 0,50 LEI/litrul de carburant, la pompă

Guvernul a reglementat acordarea unei compensări de 0,50 LEI/litrul de carburant, la pompă

Guvernul a reglementat, prin Ordonanţă de Urgenţă, acordarea unei compensări de 0,50 LEI/litrul de carburant, la pompă pentru a contracara efectul creşterii preţului la benzină şi motorină.

Din reducerea totală de 50 de bani, 25 de bani vor fi susţinuţi de la bugetul de stat, prin Ministerul de Finanţe, şi 25 de bani de către companii, fiind o cheltuială deductibilă.

Măsura intră în vigoare la 1 iulie şi va fi aplicată până la 30 septembrie a.c.

Pe toată perioada de aplicare a măsurii, operatorii economici care comercializează carburanţi vor afişa preţul care include această reducere de preţ, iar în sistemul de gestiune şi la pompă va fi înscris preţul de vânzare fără reducerea comercială. Reducerea acordată va fi evidenţiată în mod distinct pe documentele fiscale aferente vânzărilor, bonuri fiscale şi/sau facturi.

Compensaţia de 0,25 lei/litru se stabileşte şi se individualizează de către operatorii economici respectivi într-o declaraţie al cărei model se aprobă prin ordin al preşedintelui ANAF. Declaraţia se depune până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a acordat reducerea şi reprezintă şi cerere de restituire.

Suma declarată se înregistrează într-un cont de venituri distinct şi se compensează cu obligaţiile fiscale ale debitorului potrivit art. 167 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, iar verificarea sumelor declarate se realizează de organele de control din cadrul ANAF, pe baza analizei de risc.

Ordonanţa interzice totodată revânzarea carburanţilor achiziţionaţi cu aplicarea acestui sistem de compensare şi stabileşte amenda în cuantum 50.000 lei până la 500.000 lei pentru încălcarea acestei prevederi de către persoane juridice, respectiv, amendă în cuantum de 5.500 lei la 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.