Euro stagnează la 4,94 lei

Euro stagnează la 4,94 lei

Piața valutară locală a fost marți mai agitată decât în ședința precedentă, cotațiile euro mișcându-se în „dinți de ferăstrău”, semn al unor posibile intervenții din partea BNR. În privința dolarului american și francului elvețian au atins noi maxime istorice.

După aprecierea monedei naționale de la începutul săptămânii, cursul euro a revenit la 4,9437 lei, valoare stabilită în ședința de vineri. Cotațiile au urcat de la 4,938 lei, la deschiderea pieței locale, la 4,947 lei.

Trebuie remarcat faptul că leul este cea mai stabilă monedă comparativ cu cea unică, în timp ce față de începutul anului zlotul s-a depreciat cu 3,2% iar forintul maghiar a pierdut 9,1%, urmare a criticilor cu care se confruntă guvernul de la Budapesta, atât din punct de vedere economic cât și politic.

Analiștii BCR estimează pentru sfârșitul anului un curs de 5 lei/euro iar cei ai Băncii Transilvania prognozează o medie de 4,95 lei.

După scăderea de luni la 0,9554 dolari, minim care nu a mai fost atins de la jumătatea anului 2002, euro s-a redresat la 0,9585 – 0,9669 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a crescut la un nou record istoric de 5,1379 lei.

Presiunea pe moneda unică se datorează încetinirii economiei din zona euro, în special a motorului german, unde climatul de afaceri s-a deteriorat în septembrie, conform indicatorului IFO, la cel mai redus nivel începând din mai 2020. O altă cauză a scăderii euro o constituie victoria partidelor populiste, eurosceptice din Italia.

Majorarea plasamentelor în moneda elvețiană, considerată drept o „valoare refugiu”, a ridicat cursul francului la un nou record de 5,1954 lei.

Declarația făcută de guvernatorul Băncii Angliei conform căreia instituția este gata să majoreze dobânzile atât cât este necesar pentru a frâna inflația, a apreciat lira sterlină față de euro iar în piața locală media a urcat la 5,5513 lei.

În ciuda aprecierii monedei americane, scăderea metalului galben la 1.631 – 1.641 dolari/uncie a depreciat prețul gramului de aur la 269,8751 lei.

În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat la 407,45 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,7516 zloți/euro.

Bitcoin se aprecia marți la 19.202 – 20.365 dolari iar ether la 1.333 – 1.398 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Text pus la dispozitie de dl Radu Georgescu

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.