Euro s-a apropiat de 4,97 lei

Euro s-a apropiat de 4,97 lei

Deteriorarea economiei mondiale a stimulat cererea de monedă americană, considerată un refugiu în perioadele tulburi, economice sau politice la nivel global, au stimulat ieșirile de pe activele considerate drept riscante. Leul a fost afectat de această evoluție și s-a depreciat la față de principalele valute, afectat și situația precară a bugetului țării.

Cursul euro a crescut de la 4,9465 lei, lunea trecută, la 4,9660 lei, la începutul acestei săptămâni, când tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,96 – 4,966 lei.

Lunea aceasta, Trezoreria s-a împrumutat cu 500 milioane lei la un randament mediu de 6,82%/an, scadența fiind în septembrie 2032.

Vineri seară, agenția Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a României la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută, precum şi perspectiva stabilă. Decizia va influența pozitiv costurile la care se împrumută România, chiar dacă ratingul este echivalentul ultimei trepte recomandate investiţiilor (junk).

Unul dintre punctele forte în decizia Fitch o constituie stabilitatea politică asigurată de PSDNL. În scenariul prezentat, agenția „prevede menţinerea stabilităţii politice dincolo de alegerile generale programate la sfârşitul anului 2024. Cu toate acestea, vedem şi unele riscuri legate de promisiunile electorale nebugetate în timpul campaniei electorale, deoarece 2024 va fi un an major de alegeri, cu alegeri locale, europene şi prezidenţiale”.

Consiliul Concurenței a declanșat un nou control la băncile comerciale, însă acesta nu a mai produs o scădere bruscă a dobânzilor interbancare.

La începutul acestei săptămâni, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, stagnează de mai mult de o lună la 6,40%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit lunea aceasta la 6,50% iar cel la 12 luni a revenit de la 6,63 la 6,64%.

Moneda americană s-a apreciat în ultimele două luni față de un coș al principalelor valute, cea mai lungă perioadă începând cu 2014. Evoluția este susținută de rezistența la recesiune pe care o arată economia Statelor Unite, care ar putea permite Rezervei Federale să opereze o nouă majorare a ratei de referință până la sfârșitul anului.

Euro s-a depreciat de la 1,0807 dolari, la începutul săptămânii, la 1,0694 dolari, vinerea trecută. Luni, cotațiile fluctuau în culoarul 1,0708 – 1,0741 dolari, astfel că în piața locală, cursul monedei americane a scăzut de la 4,6378 la 4,6290 lei.

Media francului elvețian crescut vinerea trecută la 5,2018 lei, maxim al ultimului an, dar a scăzut la începutul acestei săptămâni la 5,1899 lei, când cea a lirei sterline a crescut la 5,7987 lei, vârf al ultimelor două luni.

Prețul gramului de aur a scăzut luni la 286,5883 lei, urmare a deprecierii monedei americane, în timp ce uncia fluctua în culoarul 1.922 – 1.932 dolari.

Majoritatea monedelor digitale importante au avut o evoluție ușor descendentă, în timp ce investitorii așteaptă publicarea miercurea aceasta a datelor referitoare la evoluția inflației din SUA.

Bitcoin stagna la 25.586 – 25.888 dolari iar ether fluctua în culoarul 1.582 – 1.623 dolari.

Analiza cuprinde perioada 4 – 11 septembrie

Text pus la dispoziție de dl. Radu Georgescu

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.