Euro a pierdut aproape un ban

Euro a pierdut aproape un ban

Moneda națională a beneficiat miercuri de scăderea aversiunii față de risc iar cursul euro se consolidează în jurul valorii de 4,96 lei. În primele două ședințe ale săptămânii cotațiile euro au scăzut pronunțat înainte de anunțarea cursului, semne ale unor reglaje fine din partea BNR.

Cursul euro a scăzut la jumătatea săptămânii de la 4,9710 la 4,9624 lei, în ton cu tendința descendentă a cotațiilor. După o deschidere la 4,973 lei, moneda unică a alunecat până la 4,96 lei.

Pe termen scurt și mediu este de așteptat ca euro să nu atingă pragul psihologic de 5 lei. Stabilitatea leului este necesară într-un moment politic complicat, datorat schimbării la conducerea guvernului, în timp ce bugetarii au început să pună presiuni pe plan salarial. Tonul a fost dat de greva din educație iar cei din sistemul de sănătate se pregătesc la rândul lor.

Va fi nevoie de un efort mare din partea BNR să găsească mixul cel mai bun, care să „împace” uriașele deficite gemene cu presiunile externe, precum diferențele de inflație dintre zona euro și România, care a stimulat, în ultima vreme, creditarea în valută, sau creșterea dobânzilor de către Rezerva Federală sau BCE.

La jumătatea săptămânii, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 6,56 la 6,55%, nou minim al ultimelor aproape 11 luni. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a coborât de la 6,67 la 6,66%, iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, s-a oprit la 6,86%.

Euro a continuat să se deprecieze și a coborât la 1,0748 – 1,0795 dolari. Evoluția se datorează datelor economice pozitive venite din Statele Unite, unde PIB-ul a crescut pentru a patra lună consecutiv, conform indicatorului PMI compozit estimat de Markit Economics. În schimb, moralul antreprenorilor din Germania, cea mai puternică economie din zona euro, a scăzut în mai conform barometrului IFO cu 1,7 puncte, la 91,7 puncte, după șase luni consecutive de creștere,. Săptămâna trecută, indicele ZEW a avut o evoluție asemănătoare.

Cursul francului elvețian a scăzut la 5,1030 lei iar cel al lirei sterline la 5,7062 lei.

După ce a atins marți un minim de 1.955 dolari, uncia a urcat miercuri la 1.971 – 1.980 dolari, ceea ce a făcut ca prețul gramului de aur să crească la 292,6060 lei.

Monedele din regiune se apreciau față de cea unică. Media celei poloneze s-a întărit la 4,4803 zloți/euro iar a celei maghiare la 374,59 forinți/euro.

Bitcoin se tranzacționa la valori asemănătoare celor de marți, 26.676 – 27.226 dolari, iar ether fluctua în culoarul 1.812 – 1.854 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Text pus la dispozitie de dl. Radu Georgescu

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.