LAPAR | Nu rezultatul votului este dezamăgitor, ci faptul că tocmai reprezentantul ministerului în favoarea căruia se solicită suplimentarea bugetului a ales să voteze împotrivă

LAPAR | Nu rezultatul votului este dezamăgitor, ci faptul că tocmai reprezentantul ministerului în favoarea căruia se solicită suplimentarea bugetului a ales să voteze împotrivă

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, a primit cu dezamăgire rezultatul votului politic din Parlamentul României, dar în mod deosebit votul exprimat de către domnul senator Adrian Oros, în calitate de Ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, împotriva amendamentului depus la Legea Bugetului pentru acordarea despăgubirilor pentru culturile de primăvară afectate în anul 2020 de seceta pedologică fără precedent în ultimii 50 de ani.

Astfel, nu rezultatul votului este dezamăgitor, ci faptul că tocmai reprezentantul ministerului în favoarea căruia se solicită suplimentarea bugetului a ales să voteze împotrivă.

Îi salutăm pe această cale pe politicenii PSD şi AUR care au votat amendamentul, dar şi pe politicienii PNL, care, în faţa unui vot politic, au înţeles să se abţină de la un vot împotrivă, din respect faţă de satul românesc şi faţă de cele aproximativ 90.000 de exploataţii agricole ale căror culturi de primăvară au fost compromise anul trecut de efectul catastrofic al secetei!

Astăzi, ne întrebăm retoric, dar cu multă amărăciune, dacă agricultura României (mai) interesează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru că promisiunile asumate public şi apoi retrase, din partea conducerii ministerului, scad încrederea partenerilor, fie ei şi de dialog social.

Dorim să punem în vedere oamenilor politici care ieri au votat împotriva amendamentului, că rezultatul votului politic din Parlament a transmis în rândul fermierilor un mesaj dur, implacabil, de indiferenţă faţă de nevoile unui sector economic strategic, de interes naţional.

LAPAR a militat alături de colegii din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare pentru dialog şi identificarea unor soluţii practice, care pot asigura sustenabilitatea şi rezilienţa acestui sector economic; dar, acolo unde promisiunile se transformă în minciuni, se impune demisia de onoare a responsabililor!

LAPAR va continua alături de partenerii din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare să-şi îndeplinească rolul de partener de dialog, inclusiv la întâlnirile de săptămâna viitoare cu ministrul agriculturii, ministrul finanţelor publice şi Premier - întâlniri anunţate în spaţiul public chiar de către domnul ministru Adrian Oros, pentru a prezenta şi susţine soluţii care să permită fermierilor şi firmelor din sectorul agricol, să-şi reia ciclul de producţie!

Dorim să precizăm că poziţia LAPAR nu face notă discordantă cu celelalte organizaţii membre, dar o decizie asumată sub umbrela Alianţei se face prin unanimitate şi nu prin majoritate de voturi.

Până la o decizie comună alături de colegii din Alianţă, nu putem, ca reprezentanţi ai fermierilor, cu care chiar domnul ministru sustine că se consultă, să rămânem indiferenţi în faţa "bâlbelor" repetate şi care au creat haos în sector şi au alimentat neîncrederea în factorul decident si au provocat premisele unui "blat" între liderii organizaţiilor profesionale şi ministru. Şi aici dorim să amintim: Ordinul MADR 182/2020 privind aprobarea Normelor de prevenire şi stingere a incendiilor specifice activităţilor sectoarelor din domeniul agricol; SCZ la bovine pentru 2021, cu sau fără plafonare; Proiectul de act normativ privind limitarea creşterii porcilor în gospodăriile ţărăneşti pentru autoconsum; Proiectul de OUG privind declararea stării de calamitate de către Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă pentru fenomenul de secetă pedologică; Proiectul de OUG privind suspendarea plăţii ratelor scadente aferente împrumuturilor, acordate fermierilor afectaţi de fenomenul meteorologic de secetă pedologică, în anul 2020; Proiectul de buget MADR privind alocarea sumei necesare acordării despăgubirilor pentru culturile de primăvara afectate de secetă în 2020, în proiectul de buget de stat pentru 2021, respectiv bugetul MADR; Declaraţia de presă prin care MADR anunţă că a notificat Comisia Europeană privind acordarea şi plata acestor ajutoare de stat, în caz de secetă - 11.11.2020; Avem dubii privind alocarea de sume pentru constituirea depozitelor regionale; Întârzierea privind emiterea normelor metodologice privind Legea vânzării terenurilor din extravilan;

Fermierii îşi doresc fermitate în mesaje, urmate de acţiuni concrete de asumare a deciziilor luate prin acte normative. Fermierii asta aşteaptă: acţiuni concrete în baza cărora să-şi poată întocmi un plan de dezvoltare pe termen scurt, mediu şi chiar lung.

Din respect pentru membrii noştri fermieri care, deşi au parcurs un an agricol deosebit, ne-au susţinut în demersurile pentru căutarea unor soluţii prin dialog şi negociere, considerăm că actuala conducere a ministerului nu mai prezintă încredere.

În concluzie, LAPAR rămâne un partener de DIALOG în relaţia cu autorităţile pentru a identifica soluţii la problemele sectorului şi nu doar pentru a figura ca invitat la dezbateri, pe agenda ministerului.

Agricultura reprezintă un sector strategic pentru România din toate punctele de vedere, nu doar sub aspect social sau economic. Aceste despăgubiri, acordate la timp, pot asigura Siguranţa Alimentară, dar şi încetinirea gradului de îndatorare a ţării, pentru motivele pe care LAPAR alături de colegii din Alianţă, le-am prezentat public.