AFIR: Legume on-line de la tinerii fermieri finanţaţi prin PNDR

AFIR: Legume on-line de la tinerii fermieri finanţaţi prin PNDR

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a acordat finanţare nerambursabilă în valoare totală de 434 milioane euro pentru susţinerea financiară a 11.325 de tineri fermieri care au optat pentru instalarea ca şefi de exploataţie. Finanţarea a fost acordată prin submăsura 6.1 "Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri" din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020).

Cu ajutorul fondurilor puse la dispoziţie prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), tinerii fermieri care au fost selectaţi pentru finanţare (în funcţie de criteriile de selecţie şi de condiţiile de eligibilitate menţionate public în Ghidul solicitantului) şi-au pus în aplicare Planurile de Afaceri. Interesul foarte mare pentru acest tip de investiţii, precum şi nevoia de finanţare pentru zona de investiţii, au făcut ca solicitarea de fonduri să depăşească alocarea. Astfel, faţă de alocarea disponibilă de 476 de milioane de euro, solicitarea de fonduri din partea tinerilor fermieri a fost, până în prezent, de 591 milioane euro.

Printre tinerii fermieri care au primit finanţare pentru dezvoltarea exploataţiilor agricole, se numără şi Moldovan Andrei Ionuţ din Sânnicolau Roman, judeţul Bihor, un fermier tânăr, îndrăzneţ, de 24 de ani, care, aşa cum se descrie chiar el, de când se ştie a lucrat pământul, a avut grija de animale şi gospodărie şi a cultivat legume împreună cu familia. Părinţii lui se ocupă de agricultură de peste 25 de ani. În septembrie 2015 a depus la AFIR cererea de finanţare pentru INSTALAREA TANĂRULUI FERMIER, solicitând sprijin pentru ferma proprie.

Obiectul de activitate al fermei este cultura legumelor în câmp şi în spaţii protejate, iar obiectivul proiectului a fost în principal extinderea suprafeţelor, atât de teren, cât şi de spaţii protejate. Valoarea proiectului, 50.000 euro, a fost în totalitate finanţată prin submăsura 6.1 din PNDR 2020. Contractul a fost semnat în luna martie 2016 şi finalizat în noiembrie 2018.

Până la momentul depunerii proiectului, solicitantul nu deţinuse nici o exploataţie agricolă. Exploataţia înfiinţată în 2015 avea o suprafaţă de 5,55 ha, teren arabil, din care 0,22 ha teren sub solarii. Ferma provine din comasarea a două exploataţii, în urma încheierii de contracte de arendare pe o perioada de 11 ani.

Moldovan Andrei Ionuţ îşi descrie astfel experienţa în agricultură:

"Sunt pasionat de agricultura deoarece te pune mereu în situaţii care te provoacă, uneori imprevizibile fie că e din cauza vremi, a utilajelor sau a oamenilor cu care lucrezi. În fiecare sezon apar lucruri pe care trebuie să le rezolvi; dar mă şi fascinează faptul că în fiecare an am ocazia să văd cum dintr-o sămânţă de câţiva milimetri ajunge să crească o planta de câţiva metri, de la care în final culeg roade gustoase şi sănătoase de care mă pot bucura eu şi alţi oameni pe mesele cărora ajunge.

Apoi am hotărât să fac ceva mai mult pentru clienţii mei şi tot odată să mă adaptez la secolul 21, în care toate lucrurile se fac pe internet. Aşa că, pe lângă metoda clasică de a vinde legume în piaţă, am început să livrez legume la domiciliu clienţilor mei care acum îşi comandă legume de la mine pe internet. Deşi la început am fost sceptic că cineva va vrea să cumpere legume online, având în vedere câte pieţe şi supermarketuri sunt în oraş, am rămas surprins că după câteva zile după ce am început să mă promovez în mediul online, peste 10 mii de oameni din toată ţara au fost foarte încântaţi de ideea aceasta şi câteva sute chiar au comandat. Aşa că, de 2 ani am început să mă dezvolt şi mai frumos şi să îmi deschid ochii la şi mai multe oportunităţi în agricultură, pe care sper să le pot fructifica atât cu forţe proprii, dar mai ales cu sprijinul fondurilor europene."

Precizăm că AFIR va deschide în curând o nouă sesiune de primire de proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă prin submăsura 6.1 - Instalarea tinerilor fermieri, care va avea, pentru prima dată o alocare separată dedicată diasporei.

AFIR - Direcţia Relaţii Publice, Biroul de Presă