AFIR | Beneficiarii publici ai PNDR îşi pot actualiza valoarea proiectelor în derulare

AFIR | Beneficiarii publici ai PNDR îşi pot actualiza valoarea proiectelor în derulare

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale aduce la cunoştinţa beneficiarilor publici decizia emisă de Comisia Europeană în data de 12 septembrie 2022 privind aprobarea modificării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, prin care sunt aplicabile beneficiarilor PNDR prevederile Ordonanţei de Urgenţă (OUG) nr. 64/ 2022 privind ajustarea preţurilor şi a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Astfel, începând cu 13 septembrie - data de referinţă de la care curg termenele prevăzute în OUG 64/ 2022, autorităţile publice şi Organizaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) care derulează investiţii finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) îşi pot ajusta valoarea proiectelor aflate în curs de implementare în conformitate cu prevederile OUG 64/ 2022.

Menţionăm că, la nivelul AFIR, actul normativ privind ajustarea preţurilor se aplică beneficiarilor care implementează proiecte în cadrul submăsurii 4.3, respectiv componentele privind infrastructura de irigaţii şi infrastructura de acces agricolă, submăsurii 7.2 Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică, submăsurii 7.6 Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural şi submăsurii 19.2 Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală, pentru beneficiarii care au derulat achiziţii publice.

"Ca urmare a modificării PNDR pentru a permite aplicarea prevederilor OUG 64/ 2022, beneficiarii submăsurilor 4.3 irigaţii, 4.3 acces agricol, 7.2, 7.6 şi 19.2 pot încheia acte adiţionale la contractul de finanţare pentru majorarea cu maximum 25% a valorii eligibile a proiectului, dar fără a depăşi valoarea sprijinului public nerambursabil specifică fiecărei submăsuri, conform fişei tehnice din noua versiune a PNDR 2020", a precizat Directorul general al AFIR, Dorin OPREANU.

Pentru mai multe clarificări legate de actualizarea valorii contractelor de finanţare, AFIR va pune la dispoziţia beneficiarilor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, în perioada imediat următoare, un îndrumar privind aplicarea OUG 64/ 2022 în cazul proiectelor finanţate din FEADR. Documentul va avea caracter strict orientativ şi nu va suplini reglementările legale, pe care beneficiarii sunt obligaţi să le respecte.

agroinfo

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.