V. Dumbravă: La vremea respectivă, am solicitat demisia conducerii SC Ecoaqua

V. Dumbravă: La vremea respectivă, am solicitat demisia conducerii SC Ecoaqua

Săptămâna trecută conducerea Primăriei Călăraşi a iniţiat o dezbatere având ca temă evoluţia preţurilor la serviciile de apă şi canalizare dar şi de colectare a guniului menajer la care au participat şi liderul operatorului de apă şi canal, SC Ecoaqua SA Călăraşi. Fostul viceprimar al municipiului reşedinţă de judeţ, în două mandate, Virgil Dumbravă a vorbit despre posibilitatea majorării tarifelor acestor servicii susţinând că un astfel de mers nu se justifică în momentul de faţă. În plus, Dumbravă a arătat cu degetul şi spre managementul defectuos al societăţii asigurat de Cezar Neagu, în ultimii ani.

 

Domnule Dumbravă, recent Executivul Primăriei Călăraşi a iniţiat o dezbatere pe tema evoluţiei preţurilor la serviciile de apă, canalizare dar şi de colectare a gunoiului menajer. Aş vrea să vorbim de prima parte şi anume de evoluţia tarifelor la serviciile de apă şi canalizare. Din informaţiile noastre, nu este exclusă posibilitatea majorării acestor tarife în contextul în care nu există o transparenţă în ceea ce priveşte motivele care ar putea sta la baza unei astfel de decizii.

În vremea când ocupaţi fotoliul de viceprimar în ce măsură erau justificate astfel de majorări şi cum le exlicau cei din conducerea operatorului de apă şi canal?

Din capul locului, vă spun că sunt, categoric, împotriva majorării tarifelor[ la serviciile de apă şi canalizare. Cât am fost viceprimar, au avut loc majorări dar după prerea mea, atunci, erau justificate deoarece demaraseră o serie de investiţii care aveau ca obiectiv îmbunătăţirea calităţii apei.

Acum, nu mai au nicio justificare, în opinia mea. Cred că acest posibil demers al celor de la Ecoaqua va fi generat mai degrabă de faptul că s-au majorat salariile. Cum vor face asta? Pe spinarea călărăşeanului...

Probabil şi pentru a-şi acoperi pierderile...

Nu mai vorbesc de acest aspect. Dacă veneau în faţa Consiliului Local, a cetăţenilor şi spuneau „Domnilor, noi am reuşit anul trecut să reducem pierderile cu „X” procente întrucât am făcut investiţii în acest sens”, atunci demersul lor poate ar fi fost justificat. Dar când pierderile sunt aşa de mari în municipiu, eu nu pot să dau vina decât pe incompetenţa conducerii societăţii. În loc să investească pentru diminuarea acestor pierderi, ei „investesc” în majorarea salariilor.

Atunci când aţi ocupat funcţia de viceprimar se vorbea aşa cum se întâmplă acum că această societate Ecoaqua e un fel de anexă economică a PNL Călăraşi?

Am să vă spun o situaţie şi probabil că puteţi trage apoi concluziile. În structura asociativă a acestei societăţii se află cu ponderi însemnate Consiliul Judeţean şi Primăria Călăraşi. Dacă luăm în calcul că aceste două instuţii au fost conduse mulţi ani de lideri liberali, putem spune că societatea a fost politic dominată de PNL.

Mi-amintesc că după implementarea acelui proiect vestit CL-8 s-a produs o majorare de capital la SC Ecoaqua, susţinută şi de Primăria Călăraşi, în cuantum de vreo 5 milioane de lei. Ce înseamnă această infuzie de capital după finalizarea acelui proiect care a lăsat urme vizbile în infrastructura rutieră, stradală şi aşa şubrezită a municipiului Călăraşi? În plus, nu cred că problema apei şi a canalizării s-a rezolvat în mod corect, până la capăt...

Aşa cum bine aţi spus, această investiţie n-a rezolvat până la capăt, în mod corect problema canalizării şi a apei în acest oraş. Revenind la chestiunea pusă de dumneavoastră, eu am fost revoltat în vremea când eram viceprimar deoarece mi-amntesc foarte bine că această societate a fost penalizată cu suma de 1,6 milioane lei. Era vorba de nişte corecţii financiare stabilite de cei care au finanţat proiectul. Ce înseamnă aceste corecţii? Păi, cei care au analizat implementarea acestui proiect au constatat că într-o oarcare măsură proiectul nu a fost bine manageriat, nu a fost corect implementat, că procedurile de achiziţie şi de urmărire a proiectului nu au fost bine făcute. În consecinţă, societatea a fost penalizată cu suma de 1,6 milioane lei, adică 16 miliarde de lei vechi. La vremea respectivă, am solicitat demisia conducerii SC Ecoaqua. M-am opus şi ca Primăria prin Consiliul Local să contribuie la achitarea acestui prejudiciu produs până la urmă de managementul defectuos al societăţii. Fiind o singură voce în Consiliul Local, am fost rapid neutralizat de consilierii PNL.

A venit primăvara, vremea se va încălzi uşor – uşor. Mirosurile insuportabile din gurile de canal vor reveni provocând un disconfort evident în rândul călărăşenilor. Cum comentaţi?

Am mai spus-o şi-o repet. În mare parte aceste mirosuri nu au legătură cu nu ştiu ce societăţi gen Avicola sau agricole. Aceste mirosuri provin din sistemul de canalizare care în opinia mea şi-mi asum ce spun, nu a fost bine realizat. Dacă ne-am referi strict la zona dintre blocuri, s-a introdus o reţea principală, s-au făcut conexiuni cu vechea reţea dar nu s-a mai făcut un lucru esenţial. Într-o şedinţă a Consiliului Local, actualul director al SC Ecoaqua a spus cu subiect şi predicat că „trebuie să facem bretelele de la blocuri pe noua canalizare”. Ei bine, acest lucru nu s-a făcut şi prin urmare sunt ferm convins că în astfel de zone, canalizarea care s-a executat nu e deloc eficientă. Defecţiunile din zona bretelelor nu au fost înlăturate. Ar mai fi o problemă despre care vreau să subliniez că n-a fost rezolvată aşa cum trebuie. Lucrările, executate de mai multe firme, au lăsat de dorit. Societatea care a coordonat aceaste lucrări, mă refer la SC Ecoaqua, ar fi trebuit să aibă o gândire unitară ca să realizeze parametri proiectaţi. După părerea mea s-a lucrat haotic. Au luat decizia să facă această canalizare într-un timp scurt, au adus multe firme însă e clar nu s-au respectat cotele. E o întreagă nebunie care pe noi ne-a costat!

- Va urma-