V. Dumbravă: Din nefericire, sunt nişte incompetenţi care aleargă doar după un salariu mare

V. Dumbravă: Din nefericire, sunt nişte incompetenţi care aleargă doar după un salariu mare

Săptămâna trecută, conducerea Primăriei Călăraşi a iniţiat o dezbatere având ca temă evoluţia preţurilor la serviciile de apă şi canalizare dar şi de colectare a guniului menajer la care au participat şi liderul operatorului de apă şi canal, SC Ecoaqua SA Călăraşi. Fostul viceprimar al municipiului reşedinţă de judeţ, în două mandate, Virgil Dumbravă a vorbit despre posibilitatea majorării tarifelor acestor servicii susţinând că un astfel de mers nu se justifică în momentul de faţă. În plus, Dumbravă a arătat cu degetul şi spre managementul defectuos al societăţii asigurat de Cezar Neagu, în ultimii ani.

 

Dacă aţi participa la următoarea întâlnire pe tema dezbaterii, ce întrebări le-aţi adresa Executivului Primăriei şi conducerii operatorului de apă şi canal SC Ecoaqua SA?

Acelaşi pe care le-am mai adresat. În plus, le-aş spune direct: Apucaţi-vă să faceţi investiţii pentru reducerea pierderilor de apă! Cel mai important este înceapă încă de pe acum, astfel încât fiecare cetăţean, şi aici mă refer la cei din zona de blocuri, să poată fi alimentat pe orizontală şi nu pe verticală. În calitatea mea de viceprimar, le-am spus-o în dese rânduri să demareze investiţiile astfel încât lângă contorul principal de apă să monteze un distribuitor la care să se cupleze fiecare apartament pentru ca fiecare cetăţean să nu mai depindă de ceilalţi. Cel care nu plăteşte să poată fi debranşat, să nu mai sufere toţi şi să se termine odată cu pauşalul. Acum, ei se uită pe contorul principal şi spun „atât s-a consumat”. Diferenţa poate să fie inclusă în pierderea lor din diverse motive. Şi atunci l-am montat pe fiecare la distribuitor, am pus contorul şi le dau oamenilor un termen. De pildă în 6 luni fiecare trebuie să se mute pe distribuitor pentru că n-ai voie să lucrezi dincolo de contor. Şi veţi vedea cum cetăţenii îşi vor „trage” 20 m de ţeavă, vor face singuri o astfel de lucrare. Se va termina cu aceste pierderi băgate pe gâtul oamenilor, alţii decât cei care le produc. Va fi exact ca la curentul electric, aşa trebuie procedat. Repet, de când eram viceprimar, le-am tot spus lucrul ăsta. Nu s-a întâmplat nimic. Poate n-au interes că dacă dispar şi pierderile, de unde-şi vor mai lua salariile mărite?

Aveţi impresia că şi persoanele juridice utilizează apa fără s-o plătească?

Mi-e greu să spun acest lucru. Personal, n-aş crede aşa ceva. Pentru că o persoană juridică ar trebui să aibă un contor montat la limita de proprietate. Toate pierderile posibile pe care le are persoana juridică se vor regăsi pe contor. Nu cred aşadar că se întâmplă, doar dacă acestor persoane juridice, „din întâmplare”, nu le-au fost montate contoare de către SC Ecoaqua.

De ce credeţi că s-a politizat acest concurs de ocupare a funcţiei de director general al SC Ecoaqua?

E foarte simplu. E o poziţie cheie, acolo sunt foarte mulţi angajaţi care şi-ar da, teoretic, votul în diferite alegeri cu precădere spre PNL. Din informaţiile pe care le am, ştiu că s-au angajat multe rude, mulţi dintre ei având legături directe cu fosta conducere a CJ Călăraşi dar şi cu actuala conducere a Primăriei.

Nu în cele din urmă, salariul pe care-l câştigă directorul acestei instituţii nu e de neglijat. Aici e o problemă. Dacă s-ar zbătea să-şi facă meseria în sensul reducerii pierderilor care să genereze şi o scădere a preţului, nu ne-ar mai interesa ce salariu încasează managerul.

Dar din nefericire sunt nişte incompetenţi care aleargă doar după un salariu mare.

 

Dacă aţi fi în locul primarului, Dan  Drăgulin, ce i-aţi solicita actualului director general al SC Ecoaqua SA ca să îmbunătăţească activitatea societăţii?

O mare problemă pe care o are Călăraşiul din cauza acestei societăţi este că atunci când apar defecţiuni, lucrările pe care le execută sunt de o foarte proastă calitate. Nu în sensul că nu e bine reparată conducta, cu toate că spre marea mea surprindere, se defectează în continuu. Mă refer că acolo unde se sapă nu se compactează, se pune pietriş aiurea şi aşa rămâne. Am avut o iniţiativă când am fost viceprimar. I-am obligat ca repararea carosabilului să se realizeze de către societatea primăriei ca să ştie clar cum să execute lucrarea în condiţii bune. Şi aşa nu-i mai lăsam pe cei de la Ecoaqua să lucreze. Mi-amintesc că s-a dat ok-ul dar s-a revenit la vechiul obicei: săpăm, punem nişte piatră şi cam atât. O altă chestie care mi se pare prost făcută: desfundarea canalizărilor prin oraş. Se scot tot felul de mizerii pe care le mai uită pe margine, pun capacul la loc şi aşa rămâne.

În zona de blocuri veţi vedea câtă mizerie rămâne uitată acolo, lângă gura de canalizare.

O altă iregularitate vizează modul cum se repară gurile de canalizare. Ba sunt lăsate, ba sunt ridicate, niciodată la nivelul carosabilului. Când am revenit în funcţia de viceprimar, atât eu cât şi colegul meu Marius Dulce, cu care am făcut echipă bună, am observat că puneau nişte pietre amestecate cu beton şi gata, le aduceau la suprafaţă. Bineînţeles că lucrurile astea erau plătite. Lucrarea rezista cam o lună-două, după care iar se lăsau. Atunci le-am impus să facă un fel de fundaţie cu armătură de metal, cu beton, astfel încât să reziste. A demarat atunci şi o campanie de schimbare a gurilor de canal, au fost montate cele cu rame albastre care sunt de calitate. Ce-am constatat? Cum am plecat din Primărie, s-a revenit la vechile obiceiuri. Anul trecut în tot Călăraşiul se executau lucrări de înlocuire a gurilor de canalizare. Peste tot vedeai benzi roşii. Se reface canalizarea, un lucru bun, zic. Curiozitatea m-a făcut să văd cum se lucrează şi când am văzut că se utiliza aceeaşi „reţetă” cu pietre, beton făcut cu lopata am zis „Uite domne, cum se aruncă pe geam o grămadă de bani!”.

În decembrie era deja „mâncat” iar toate aceste lucrări plătite cu bani grei de primărie s-au deteriorat.

Acum spre marea mea surprindere, văd că au început să apară din nou. Oare n-au înţeles nimic din ce s-a întâmplat anul trecut? Că acele lucrări au fost de proastă calitate? Părerea mea e că nimeni din partea Primăriei n-a verificat şi iată rezultatele. Dezastruoase!