AGROINFO / Fructele şi legumele româneşti respectă standardele de calitate şi de siguranţă alimentară

AGROINFO / Fructele şi legumele româneşti respectă standardele de calitate şi de siguranţă alimentară

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) informează că producătorii autohtoni prezenţi în toate pieţele agroalimentare oferă în această perioadă legume si fructe proaspete, în gamă diversificată, de calitate şi în cantitate suficientă.

În toate pieţele agroalimentare din ţară au loc controale efectuate de inspectorii MADR pentru a verifica respectarea normelor de trasabilitate şi de etichetare corectă a loturilor de legume şi fructe oferite consumatorilor şi pentru a depista şi combate fenomenele de substituire a produselor provenite din import sau comerţ intracomunitar cu cele autohtone.

De asemenea, aceştia verifică atestatele de producător pentru persoanele fizice existente în piaţă şi asigură, împreună cu administraţiile pieţelor, spaţiul de comercializare distinct şi semnalizat pentru produsele acestora.

În urma controalelor efectuate, inspectorii ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu atribuţii în sectorul legume fructe au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 123.500 lei, pentru nereguli privind trasabilitatea şi etichetarea şi un număr de 118 avertismente, cu planuri de remediere a deficienţelor.

Totodată, inspectorii fitosanitari din cadrul Autorităţii Naţionale Fitosanitare verifică pe tot parcursul anului respectarea normelor prevăzute în Programul Naţional de Monitorizare a Reziduurilor de Pesticide la toate loturile de legume şi fructe expuse la comercializare în pieţele agroalimentare de către producătorii autohtoni persoane fizice şi în hypermarket-uri de către cooperativele sau grupurile de producători din domeniul legume-fructe.

Până la această dată au fost prelevate 2.106 probe din toate sortimentele de legume-fructe şi din toate bazinele de producţie legumicolă din ţară şi au fost analizate 2.072 probe, iar 34 probe se află în lucru.

Precizăm că până la această dată, la toate probele analizate nu au fost constatate depăşiri ale limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide, fiind îndeplinite standardele de calitate şi neprezentând riscuri pentru consumatori.