MDJ | Exponatul lunii ianuarie: CRUCE DE MÂNĂ CU PISTORNIC

MDJ | Exponatul lunii ianuarie: CRUCE DE MÂNĂ CU PISTORNIC

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă în luna ianuarie, în cadrul proiectului EXPONATUL LUNII, CRUCE DE MÂNĂ CU PISTORNIC

Piesa, cu numărul de inventar 32524, a fost achiziționată de Muzeul Dunării de Jos în anul 1991 de la doamna Călin Floarea din sat Rasa, comuna Grădiștea din județul Călărași. Este o cruce realizată prin cioplire din lemn de fag, având o dublă funcționalitate, și anume: crucea de mână pentru binecuvântare și pistornic.

Dimensiunile acestui obiect cultural sunt: lungime = 29,5; lățime = 11,5 și înălțimea de 1,3 centimetri.

Crucea este un simbol al iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, fiind în același timp simbolul prin care Iisus Hristos s-a jertfit pentru omenire. Ea a fost declarată simbol al creștinității în anul 325 era noastră, cu ocazia Conciliului de la Niceea.

La începuturi, semnul crucii se făcea cu degetul mare pe frunte. Ulterior, creștinii au început să utilizeze crucea mare (de la frunte, pe piept și la umeri), ca semn de apărare de rău. De obicei, aceasta este însoțită de invocarea Sfintei Treimi.

Primul moment din viața unui creștin în care acesta ia contact cu semnul sfintei cruci este ritualul botezului.

Din suita celor 12 sărbători importante creștine, face parte și Boboteaza, botezul Domnului, sărbătoare ținută în fiecare an în a șasea zi a lunii ianuarie.

Această sărbătoare are menirea de a ne reaminti cele petrecute în apele Iordanului când Iisus Hristos a primit botezul de la Sfântul Ioan.

În această zi, preoții fac o procesiune spre o apă pentru slujba sfințirii apelor. La sfârșitul acestei slujbe, în apa sfințită se aruncă o cruce mare de lemn, iar băieți tineri se aruncă în apă pentru a scoate crucea, chiar dacă este ger, pentru a avea parte de sănătate în anul respectiv.

Obiectul prezentat poate fi văzut pe toată durată lunii, acesta fiind expus la Secția Etnografie și Artă Populară a Muzeului Dunării de Jos.

Muzeograf,

Daniela FULGA

exponat

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.