“Funcțiile Metaforei în Poezia și în Proza lui Camil Petrescu -Perspectivă Hermeneutică –„, volum lansat recent de prof. dr. Ștefana Dumitru

“Funcțiile Metaforei în Poezia și în Proza lui Camil Petrescu -Perspectivă Hermeneutică –„, volum lansat recent de prof. dr. Ștefana Dumitru

Editura Universitară a lansat recent volumul Funcțiile Metaforei în Poezia și în Proza lui Camil Petrescu -Perspectivă Hermeneutică – scris de prof. dr. Ștefana Dumitru, cadru didactic în cadrul Liceului Teoretic Mihai Eminescu din Călărași.

“Ștefana Dumitru atrage atenția, de mai multe ori, asupra răsturnării radicale de perspectivă care s-a produs, în ultimele patru decenii, prin „înțelegerea" științifică și filosofică a fenomenului „metaforic", recunoscând, cu bună intuiție, anticiparea acestei răsturnări încă în filosofia culturii a lui Lucian Blaga.", susține în cuvântul introductiv doctorul în științe filologice la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, Mircea Borcilă care continuă "Aportul mai strict de originalitate al operei în acest context și în această perspectivă vizează modalitatea de precizare a abordării hermeneuticii pe care autoarea o adoptă pentru investigarea rolului metaforei (în accepția redefinită în textele literare ale lui Camil Petrescu). Ștefana Dumitru nu se mulțumește cu definirea generică ricoeuriană [...], ci face un pas curajos mai departe, menit să sporească forța explicativă a aproximării inițiale, prin distingerea prealabilă a unor funcții textuale fundamentale ale acestei „strategii".

[...] Profilul analizelor, uneori excepționale, realizate pe cele două parcursuri textuale paralele, depășește cu mult granițele și interesele unei simple exegeze literare (chiar dacă informate hermeneutic!), impunând, fără îndoială, și valorizarea din unghiul domeniilor disciplinare menționate (neoretorica, semiostilistica, poetica).

Am convingerea că lucrarea Ștefanei Dumitru merită toată atenția, din partea cercetătorilor și criticilor literari, în primul rând din unghiul prezentat, al demersului temeinic și original, de mare forță, pe care îl propune.”

CarteStefana Dumitru

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.