MDJ | Castronul barbotinat, exponatul lunii octombrie

MDJ | Castronul barbotinat, exponatul lunii octombrie

Muzeul Dunării de Jos, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Călărași, prezintă publicului, în cadrul proiectului ”Exponatul Lunii”, un castron decorat în tehnica barbotinei, având numărul de inventar 25198.

Ornamentarea vaselor cu ajutorul barbotinei este cunoscută încă din epoca elenistică, atât în sudul Italiei, cât și în regiunile din estul Mediteranei, inclusiv centrele nord pontice. Tehnica barbotinei constă în executarea unui element decorativ în relief prin turnarea unei emulsii de argilă pe suprafața vasului. Decorația prin barbotină este prezentă de timpuriu pe vasele de lux din vestul imperiului răspândindu-se apoi și în provinciile romane din centrul Europei și la Dunărea de Jos. Decorul barbotinat apare pe vase de forme diferite, este plasat în general spre centru sau în partea superioară a vasului. Nu este prea variat. Se remarcă frunzele lanceolate orientate în șiruri fie spre stânga, fie spre dreapta, decorul în formă de melci, spirale și lunule.

A fost descoperit la Durostorum, Ostrov, Județul Constanța în urma unor cercetări de teren, în G(roapa)10, în anul 1982. Datează din secolele II-III d. Hr. A fost produs de artizanii locali. În zona Durostorum-ului au funcționat ateliere ( în perioada sec. II-IV d. Hr.), a căror existență este dovedită în primul rând de prezența cuptoarelor de ars ceramică și a gropilor pentru extragerea lutului.

Castron întreg, restaurat. Vasul este confecționat din lut, la roata olarului. Face parte din categoria ceramică fină, de lux. Are formă bitronconică, buza ușor îngroșată, delimitată de corp printr-o șănțuire. Jumătatea superioară a corpului e decorată de barbotină cu motive vegetale. Piciorul vasului are formă inelară. Are culoare galben-roșcată, este acoperit de firnis de aceeași culoare, cu nuanță gri-roșiatic închis pe interior, aplicat inegal pe aproape întreaga suprafață. Are următoarele dimensiuni : diametrul gurii – 227 mm; diametrul bazei – 102 mm; înălțimea – 94 mm.

Muzeograf,

Roberta Mădălina GĂBUDEANU

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.