Dantes Bratu: Angajatorul poate stabili un salariu de 2.550 lei pentru persoanele nou-angajate dar nu va beneficia de facilitățile fiscale prevăzute de actul normativ

Dantes Bratu: Angajatorul poate stabili un salariu de 2.550 lei pentru persoanele nou-angajate dar nu va beneficia de facilitățile fiscale prevăzute de actul normativ

Inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, a răspuns vineri, 3 iunie, pe pagina de Facebook Inspecția Muncii, celor mai frecvente întrebări referitoare la recentele modificări legislative privind majorările salariale:

  1. Ce se întâmplă cu societățile care au mai multe coduri CAEN, printre care agricultura și industria alimentară? Se măresc salariile și angajaților din celelalte sectoare?

Răspuns: Majorarea salariului va fi aplicabilă tuturor salariaților (indiferent de ocupația deținută în întreprindere) care prestează activitate în domeniile de activitate prevăzute la art. 60 pct. 7 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege.

Art. 60 pct. 7 din Legea nr. 227/2015: “persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor prevăzute la art. 76 alin. (1)-(3), pentru activitatea desfăşurată în România, până la 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) angajatorii care desfăşoară, pe teritoriul României, activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară definite de următoarele coduri CAEN:

1. cod CAEN 01: Agricultură, vânătoare şi servicii anexe

   011 - Cultivarea plantelor nepermanente;

   012 - Cultivarea plantelor din culturi permanente;

   013 - Cultivarea plantelor pentru înmulţire;

   014 - Creşterea animalelor;

   015 - Activităţi în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creşterea animalelor);

   016 - Activităţi auxiliare agriculturii şi activităţi după recoltare”.

2. Cod CAEN 10 - Industria alimentară

  1. Negocierea salariului la minimum 2750 lei este obligatorie începând cu 01.06.2022?

Răspuns: Angajatorul poate stabili un salariu de 2.550 lei pentru persoanele nou-angajate în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022 inclusiv, caz în care nu va beneficia de facilitățile fiscale prevăzute de actul normativ.

  1. Această facilitate afectează contribuţiile sociale obligatorii? Pe durata concediului medical salariatul beneficiază de facilitate, având în vedere că salariații angajatoriilor care vor acorda 200 de lei în plus lunar celor care sunt plătiți cu salariul minim brut pe țară nu vor datora impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii pentru această majorare?

Răspuns: Acordarea celor 200 de lei implică o modificare a salariului de bază lunar brut. Prin urmare, salariatul va primi salariul la nivelul rezultat în urma modificării, nivel care va fi luat în calcul și la stabilirea indemnizației de concediu de odihnă sau medical.

  1. Dacă nu se dorește beneficierea de facilitați, se poate acorda, de la 1 iunie, salariul de 2550 lei unui nou angajat?

Răspuns: Da, angajatorul poate stabili un salariu de 2.550 lei pentru persoanele nou-angajate în perioada 1 iunie - 31 decembrie 2022 inclusiv, caz în care nu va beneficia de facilitățile fiscale prevăzute de actul normativ.

  1. Pentru un angajat nou, începând cu 1 iunie, cu timp parțial este obligatorie stabilirea salariului la 2750 lei sau 2550 lei, raportat la timpul parțial?

Răspuns: Încadrarea salariatului cu contract individual cu timp parțial se poate realiza la nivelul salariului minim brut de 2.550 lei, raportat la numărul de ore prevăzute în contract. Oricum, facilitățile fiscale aplicabile pentru suma de 200 de lei, reprezentând venituri din salarii şi asimilate salariilor, sunt aplicabile doar pentru salariaţii care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.