B. Mihai: Din păcate, implicarea guvernamentală, cel puțin în domeniul sănătății, este cea pe care o puteți vedea numărând cazurile de deces în fiecare zi

B. Mihai: Din păcate, implicarea guvernamentală, cel puțin în domeniul sănătății, este cea pe care o puteți vedea numărând cazurile de deces în fiecare zi

Managerul Spitalului Județean de Urgență Călărași, Bogdan Mihai a tras joi un puternic semnal de alarmă cu privire la implicarea financiară extrem de precară a Guvernului în gestionarea problemelor cauzate de pandemia de coronavirus, subliniind că tot greul cade pe umării autorităților locale, în speță al Consiliului Județean a cărui activitate privind adoptarea Hotărârilor care vizau alocări financiare de la bugetul Județului a fost în dese rânduri obstrucționată de reprezentantul Guvernului în teritoriu, pe care le-a atacat la instanța de contencios administrativ.

“Trăim o perioadă foarte tulbure. În acest moment, statul ar fi trebuit să fie foarte prezent în tot ceea ce înseamnă problemele cu care noi ne confruntăm. Din păcate, implicarea guvernamentală, cel puțin în domeniul sănătății, este cea pe care o puteți vedea numărând cazurile de deces în fiecare zi.

La momentul ăsta, fără să fim într-o zonă dramatică, spitalele se prăbușesc. Dacă nu explodează, se prăbușesc financiar.

Statul, în plină pandemie, în loc să gândească un mecanism de suport atât financiar cât și logistic pentru tot ceea ce înseamnă structura de sănătate, e un actor care ne lasă să ne descurcăm cum putem. Noi împreună cu autoritățile locale, în speță Consiliul Județean care la rândul său e pus într-o dificultate majoră. Știți mai mult ca mine probabil bugetele la ce nivel se situează și nu putem asigura finanțarea pe tot ce înseamnă nevoile adecvate unei pandemii. Nu facem decât să gestionăm pandemia cu puținele resurse pe care le avem și în același timp să încercăm totuși și să creștem standardul de calitate. E un paradox! Cu mult mai puțini bani gestionăm un eveniment neprevăzut și schimbăm imaginea spitalului. Asta se întâmplă la Călărași. De ce? Răspunsurile, în mod sigur, sunt la acei oameni pe care i-am și amintit la un moment dat chiar într-o postare care privesc pasiv și doar de pe margine când ei ar fi trebuit să fie umăr la umăr cu noi, cei care ne gândim în fiecare zi să găsim soluții. Pe lângă soluțiile medicale, trebuie să găsim și soluțiile financiare. Cam atât e sprijinul pe care noi îl așteptăm de la zona guvernamentală.”, a declarat managerul SJUC, Cristian Bogdan Mihai.

În același context, Mihai a trecut în revistă și situația în care se află principala unitate spitalicească din județ susținând că din cauza numărulului din ce în ce mai mare al cazurilor cu probleme a solicitat în urma discuțiilor purtate cu șeful CJ Călărași și cu o parte din membrii CJSU a solicitat prefectului aprobarea relocării la alte spitale, cel vizat în principal fiind Spitalul TBC.

“Noi am crescut de la 112 paturi conectate la oxigen, fie el oxigen fix, 75 de paturi, fie cu oxigen mobil, la 145. Dar sunt zile în care avem solicitări de internare peste această capacitate.

Chiar ieri am avut o discuție împreună cu dl președinte Iliuță și o parte din membri Comitetului pentru Situații de Urgență în care să analizăm la nivel de județ și municipiu, o posibilitate de relocare la alte unități medicale. Vizat, în principal, spitalul TBC. Așteptăm o decizie cât mai rapidă dinspre Prefectură ca să poată să ne ajute prin preluarea unor cazuri ușoare.

Dar totul se rezumă la bani. Nu aveți ideea ce înseamnă costurile în care Spitalul Județean de Urgență supraviețuiește așa cum vedeți, în fiecare zi.

Nici nu aveți de unde să știți. Dumneavoastră veniți la UPU, vă prezentați și avem cu toții pretenția să fim tratați într-un anumit fel, să avem de toate (...). Din păcate, toate astea se asigură cu bani.”, a conchis șeful SJU Călărași.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.