Proiectul de suflet al primarului Ionel Zardova privind înființarea rețelei de alimentare cu gaze naturale în comuna Ștefan Vodă a devenit, după doar 4 ani, funcțional. Deja în jur de 120 de gospodării și câteva instituții au fost racordate. Finanțat prin PNI Anghel Saligny, proiectul va fi finalizat anul viitor. Comuna Ștefan Vodă începe să capete o altă dimensiune. Investițiile privind infrastructura de apă, canalizare și gaze sunt într-un stadiu avansat. În primul mandat, primarul Zardova și ajutoarele sale au demarat nu mai puțin de 21 de proiecte. Unele vitale pentru un confort sporit. Atragerea investitorilor serioși, dispuși să-și dezvolte afaceri durabile este un alt obiectiv major al primarului Zardova care a pregătit o zonă industrială de 260 ha. Visul său este să readucă Ștefan Vodă pe primul loc în clasamentul locdalităților călărășene așa cum se întâmplă până în 1948!
Am văzut că și la Ștefan Vodă se poate “vedea” a 8-a minune a lumii. Felicitări, domnule primar! Într-un timp record ați reușit să implementați proiectul privind înființarea rețelei de alimentare cu gaze naturale și în momentul de față deja 30% dintre gospodării s-au racordat. A fost, poate, primul deziderat dintr-o serie mai lungă asumată atunci când ați obținut primul mandat de primar în urmă cu 4 ani. Cum a fost posibil?
Ionel Zardova: În noiembrie 2020, la vreo 2 săptămâni după ce am preluat mandatul, am început “construcția” mai multor proiecte, printre care și cel privind înființare rețea gaze naturale. Am găsit un consultant care ne-a făcut SF-ul. Am început să lucrăm pe acest proiect, s-au luat toate avizele necesare și începând cu 2021 am început să căutăm un concesionar. Cel mai greu, să știți, este să găsești un concesionar! În 2022 a apărut și finanțarea după care am încărcat întreaga documentație în Programul Anghel Saligny. ANRE, Transgaz, toate societățile statului ne-au dat tot concursul și așa s-a ajuns la demararea efectivă a acestui proiect. Între timp am scos la licitație atât execuția cât și concesiunea. Repet, din 2021 am umblat după un concesionar iar la licitație s-au prezentat 3 pretendenți.
Cred că ați plecat ultimul în această cursă și se pare că ați trecut primul și linia de sosire, înaintea altor localități care au intrat în cursă ceva mai devreme. Iată că în 4 ani, proiectul a prins contur...
Ionel Zardova: În 4 ani s-au întâmplat mai multe lucruri bune. Am început implementarea tuturor proiectelor pe tot ce înseamnă infrastructură de apă, canalizare, gaze. Și suntem înmtr-un stadiu avansat.
Câte gospodării se vor conecta la rețea?
Ionel Zardova: Undeva între 600 și 700 de gospodării vor fi racordate. În momentul de față, s-a emis ATR-ul pentru vreo 120 de gospodării. Au început să semneze contractele de furnizare cu cei de la PPC, întrucât concesionarul nu încasează direct banii având un contract în acest sens cu PPC. Sunt deja locuințe în comună unde rețeaua este funcțională. Primăria, grădinița sunt conectate. La Școala cea mare nu s-a pus încă racordul de gaze întrucât intră la primăvară în demolare. La Școala nr. 2 e deja pus racordul, urmează să ducem rețeaua până în incinta școlii. Acolo se derulează două investiții. Cea veche se reabilitează pe PNRR iar cu fonduri din bugetul local s-au mai construit 3 clase. Suntem, deja, aproape de finalizare. Și urmează ca racordul să fie dus până în incintă cu rețeaua de gaze.
Proiectul are toate șansele să devină atractiv și pentru cei din urban care intenționează să-și achiziționeze aici o locuință...
Ionel Zardova: Așa este. S-a terminat, efectiv, tot ce înseamnă infrastructură: apă, canal, gaze. De acum încolo venim cu asfalt și trotuare. Nu mai zic de spațiile verzi. Avem în vedere și lărgirea drumurilor și, desigur, asfaltarea lor ulterior.
Foarte multe proiecte au fost demarate în primii 4 ani de mandat...
Ionel Zardova: Nu mai puțin de 21 din care vreo 15 sunt aproape de finalizare.
Asta înseamnă că vor fi gata toate în acest mandat?
Ionel Zardova: Da. În cel mult 2 ani. De pildă, Școala 2 va fi gata în vreo 2 ani. E destul de mare, cu sală de sport, cu laboratoare, sală de mese și bucătărie. Școala va fi cu program prelungit, un after-school unde copiii vor servi gratuit și o masă caldă. Învățători și profesori remunerați de Primărie, vor ajuta elevii săși facă aici temele.
Știu, domnule primar, că ați inițiat deja diligențele pentru atragerea unor investitori interesați să-și dezvolte afaceri aici, la Ștefan Vodă.
Ionel Zardova: Pe 4 august 2022, am aprobat Planul Urbanistic General (PUG). Și PUZ-ul e aprobat. Toate investițiile de minim 30 ha au și PUZ-ul aprobat. E o zonă compactă de 260 ha. Această localitate a avut 360 ha intravilan și la această oră am ajuns la 820 ha din care 260 ha reprezintă zonă industrială.
Suntem, într-adevăr, în discuții cu mai multe companii interesate să investească la Ștefan Vodă. Pe acest teren de 260 ha e dusă rețeaua de gaze, e pus robinetul acolo. Am dus și apă potabilă, putem duce și apă industrială. Avem tot ce e necesar pentru a atrage un investitor. De vreo 2 ani, suntem în discuții cu mai multe societăți.
Comuna Ștefan Vodă vine, așadar, tare din urmă, dornică să recupereze decalajul față de celelalte localități.
Ionel Zardova: Comuna asta trebuie să fie din nou numărul 1! Până în 1948, această localitate era numărul 1 de la Călărași până la București. Nu era alta mai bogată decât Ștefan Vodă!