Spanţov / Niki Gheorghescu: Avem multe proiecte, să vedem şi câte din ele ne vom permite!

niki 26 novPentru primarul localităţii Spanţov, Niki Silviu Gheorghescu, anul 2016 a fost unul relativ bun în care o serie de obiective se vor finaliza sau sunt foarte aproape de finalizare. Pentru 2017, lista e destul de lungă însă singura dificultate e generată de lipsa banilor. Doar asigurarea cofinanţărilor înseamnă dublul bugetului comunei, pe un an de zile.
Gheorghescu consideră că din 2012 şi până în prezent, cele mai importante investiţii realizate în infrastructură au fost realizate cu sprijinul parlamentarilor, Raluca Surdu şi Iulian Dumitrescu. Prima se regăseşte pe poziţia a doua pe lista de candidaţi PNL Călăraşi pentru Camera Deputaţilor.

Domnule primar, ce părere aveţi de anul 2016? În cazul dumneavoastră vorbim şi de continuitate. A fost un an bun?
Activităţile desfăşurate la primărie nu diferă de primii 3 ani de mandat. În general da, dar tot timpul e loc de mai bine şi de mai mult. Una peste alta trebuie să mă declar satisfăcut dar nu chiar pe măsura aşteptărilor. Dacă ar fi să facem o analiză obiectivă de la ce am plecat, e greu să-ţi atingi toate obiectivele. Nu sunt bani, proiectele se derulează pe perioade foarte lungi. De la întocmire până la finanţare sunt „ani lumină” ca să mă exprim aşa, forţând un pic nota.

Aţi reuşit să duceţi la bun sfârşit vreun proiect?
În momentul ăsta închei alimentarea cu apă, suntem în faza de probe, mai are ENEL-ul puţin de lucru pentru branşarea la energia electrică.

Proiect demarat în primul mandat al dumneavoastră?
Da, şi apa şi canalizarea. Dar proiecte destul de costisitoare aşa, în cifre, apa undeva la 1,5 milioane de euro, iar canalizarea undeva la 3,5 milioane de euro. Deci destul de consistente. La canalizare suntem undeva la 45%.

Cred că sunteţi chiar un caz fericit dacă vorbim de canalizare...
Da, pe zonă sunt cam singurul care fac lucrul ăsta. Colegii mei au făcut lucrări de asfaltare, este extraordinar să ai şi asfalt dar nu puteam să le facem pe toate, ordinea firească aşa mi s-a părut, să pornim de jos: infrastructura, apa, canalizarea şi urcăm la suprafaţă.

Şi pentru 2017, pentru ce pregătiţi bugetul?
Să terminăm în primul rând proiectul cu canalizarea şi mai am o mulţime de proiecte. Am extindere şi modernizare Cămin Cultural, modernizare şcoala din centru de la Spanţov, construirea unei grădiniţe cu 3 săli de clasă, deci în totalitate, proiect de drumuri agricole care trebuie să intre acum în lucru, trotuare, parcuri, o mulţime de proiecte. Să vedem, apropos de buget, câte ne vom permite. Am făcut o estimare şi numai cofinanţările pentru toate proiectele pe care le avem depuse la momentul ăsta reprezintă dublu faţă de bugetul pe care în avem. Deci numai cofinanţările, aşa că e greu să mă hazardez să spun că voi face cutare sau cutare.
Termin ce am început în primul rând, apă-canal, mai avem un proiect de 8 km de asfalt care pentru mine reprezintă o prioritate şi dacă aş reuşi să-l pun în practică m-aş declara chiar satisfăcut.

„Amenzile sunt exagerate”

Câţi bani aţi reuşit să strângeţi la buget? Care e procentul?
Aici e o problemă mai delicată. În afara faptului că eu aveam probleme în general cu achitarea din cauza faptului că am o structură etnică mai aparte, o bună parte dintre locuitori nu lucrează, nu au locuri de muncă şi nici venituri, au fost şi obişnuiţi de ani de zile să nu plătească, ba mai mult să primească. Acum a intervenit şi legea aceasta care întâi îţi spune să plăteşti amenzile şi ulterior impozitele. O bună parte dintre locuitori au amenzi pentru te miri ce, neachitate de foarte mult timp şi atunci chiar dacă la un moment dat reuşesc eu să-i conving într-o oarecare măsură să-şi plătească şi ei taxele şi impozitele în momentul ăsta nu se mai poate pentru că amenzile sunt colosale. Am cazuri de 200 de milioane, am situații mai deosebite. Îmi pare rău dar nu pot să-i ajut sub nicio formă, au 7-8-10 copii şi au amenzi până la 20 de milioane şi nu pentru că au făcut diverse fapte antisociale, scandaluri sau ceva care ar fi deranjat ordinea publică, nu. I-au prins la peşte pur şi simplu şi nu industrial, au zis braconaj dar ei pur şi simplu prindeau peşte pentru hrana familiei. Am avut situaţii când l-a amendat de 3 ori într-o săptămână, din două în două zile l-a amendat. Cred că este şi exces de zel ăsta, dar asta e.

Şi nu aţi reuşit să stopaţi acest fenomen.
Le-am explicat, până la urmă am mai reuşit în parte. Ponderea o reprezentau amenzile primite pentru braconaj generic vorbind, şi pentru faptul că au circulat cu căruţele, cu mijloacele hipo, pe DN. Cam astea erau majoritatea amenzilor, dar foarte mari, de exemplu pentru o căruţă este undeva la 9 milioane şi ceva lei vechi, deci amenzi consistente. E mult, vă daţi seama că sunt la limita subzistenţei.

„Nu puteam duce nimic la bun sfârşit fără sprjinul parlamentarilor PNL”

Ne apropiem de alegeri, domnule primar. Aţi vorbit cu cetăţenii? Ce cred?
Nu aş vrea să tratez subiectul acesta decât dacă m-aş referi strict la localitatea mea. E o perioadă în care toată lumea se pricepe la politică. Mass media în general te intoxică, toţi sunt analişti. Bine că sunt şi oameni competenţi, sunt politologi într-adevăr cu experienţă, care fac analize corecte dar marea majoritate sunt oameni care vor să-şi facă un nume sau vor să iasă pe sticlă. Şi intră în derizoriu aspectul acesta, adică pe cine alegi, cum alegi. Toţi care apar acolo dau dovadă de spirit partizan, vor să-şi facă un nume, au interese personale.
Dacă m-aş referi strict la localitatea mea, am stat de vorbă cu cetăţenii, cred că cea mai bună opţiune ar fi să mergem în continuare cu echipa de parlamentari pe care am avut-o. Fiindcă din ce vă spuneam mai înainte, dacă pot fi socotite realizări, eu zic că da, nu puteam să le duc la bun sfârşit dacă nu aveam sprijinul mai ales al doamnei deputat Raluca Surdu şi al domnului senator Iulian Dumitrescu. Din păcate domnul senator, din motive independente de voinţa dumnealui a ales Prahova.

Şi de voinţa dumneavoastră!
Noi l-am regretat în totalitate. Ştiu care a fost situaţia, nu vreau să intru în detalii. Acum avem şansa să fim ajutaţi în continuare de doamna deputat şi cred că pentru judeţ, nu neapărat pentru localitatea mea, e un câştig şi faptul că le listă se regăseşte şi domnul ministru Predoiu, mai ales dacă aşa cum se vehiculează e posibil să ajungă prim-ministru.

„PNL va câştiga alegerile, cel puţin în judeţ”

Ca membru al PNL sunteţi mulţumit de lista de candidaţi?
Chiar mă declar mulţumit şi aş fi foarte fericit dacă pe lista viitorilor parlamentari s-ar găsi şi domnul Tomoiagă. Ar fi foarte bine, e un om foarte apropiat.


Asta ar însemna ca PNL să obţină un procent destul de mare.
E dificil dar asta e ca o dorinţă personală. Dar revenind la sprijinul pe are ni l-au dat ambii parlamentari, şi doamna deputat şi domnul senator, vă spun că de multe ori pe toate programele se vorbeşte că birocraţia la noi depăşeşte orice limită. Vă rog să mă credeţi că de multe ori am senzaţia că mă lupt cu morile de vânt, şi ajung în situaţia în care vreau să renunţ. Deci te chinui la un proiect, faci studii geo, studii topo, ţi-l selectează, te regăseşti în lista de finanţare şi zici domnule dacă am ajuns până aici, l-am prins pe Dumnezeu de picior. Dar de aici începe calvarul: avize, acorduri, aprobări, domnule ce e bun la o instituţie nu e bun la alta, e ceva de groază, îţi vine să te lipseşti. Când ştii că ai muncit atât, ţi l-a selectat din zeci de mii de proiecte al tău e selectat, e pus pe lista de finanţare şi te loveşti de nişte chestii din astea...

În discuţiile cu candidaţii nu le-aţi solicitat să remedieze lucrul acesta?
Le-am solicitat şi de asta insist să-i avem şi în legislatura următoare, să se regăsească pe listele parlamentare fiindcă numai aşa văd eu că s-ar putea face o schimbare în bine. Că schimbări se fac dar din păcate nu în bine. Să vă dau un exemplu, ISU- nişte oameni foarte competenţi, am o grădiniţă vă spuneam mai devreme de proiecte aprobate tot, s-a câştigat licitaţia, şi trebuie să ne apucăm de treabă. De 3 ori ne-au respins proiectul din diverse motive, oamenii sunt profesionişti şi sunt foarte corecţi. Îţi arată textul de Lege şi ce scrie acolo aia trebuie să faci. Chiar dacă ar vrea să te ajute, după ce s-a întâmplat nenorocire de la Colectiv şi faptul că unii colegi de-ai dumnealor au păţit ce au păţit, nu mai acţionează decât în litera legii. Şi au dreptate, nu poţi să-i faci probleme. Din păcate noi cădem tot timpul dintr-o extremă în alta, niciodată nu aplicăm o linie moderată. Ori nu facem nimic şi când ne hotărâm să facem, facem mai mult decât trebuie. Asta e, nu am ce să le reproşez oamenilor, sunt foarte corecţi, îţi explică. Şi de asemenea şi la alte instituţii. Cum e posibil să mă duc la o instituţie, nu vreau să intru în amănunte, acelaşi dosar voluminos cu tot ce trebuie e corect, în altă parte nu e corect.

Domnule primar, câştigă PNL alegerile?
Eu sunt convins că da, cel puţin în Călăraşi nu am niciun fel de îndoială. Referitor la asta, nu neapărat că aş vrea să-i fac un laudatio ca la intrarea în academie doamnei deputat dar nu mă pot abţine. E o persoană foarte apropiată de comuna noastră şi de mine în special. De fiecare dată urmăresc cu atenţie sondajele acestea pe care le fac cei din mass-media în privinţa „realizărilor” ca să mă exprim mai simplu, ale politicienilor şi întocmesc tot felul de topuri, de clasamente. Se duc foarte simplu la statistica Parlamentului, câte interpelări, luări de cuvânt, câte proiecte au susţinut. Din păcate eu cred că nu ăsta e criteriul definitoriu. Mai ales cum au fost alegerile în mandatul trecut când a fost vot uninominal, cu ce m-ar încălzi pe mine dacă parlamentarul meu să zicem că a avut 10 interpelări în problema mineritului, 10 interpelări în problema ofiţerilor în rezervă? Unele sunt de interes general, de acord, dar unele nu mă ajută cu nimic în sensul că mineritul la mine nu se regăseşte, ofiţeri în rezervă mai puţin... Deci dacă parlamentarul respectiv nu atacă problemele din colegiul respectiv nu ne ajută cu nimic, nu văd ce performanţă realizează.

„Raluca Surdu, circa 100 de întâlniri cu cetăţenii din Spanţov”

Şi dumneavoastră vreţi să spuneţi că doamna Raluca Surdu a muncit foarte mult pentru primarii din colegiu.
Are realizări şi de la tribuna Parlamentului dar nu aşa cum consideră unii răuvoitori, în opinia mea. Doamna deputat e o persoană relativ tânără în Parlament dacă aveţi ocazia când vine aici, şi fac o paranteză - dânsa vine din colegiul ăsta din 2010, dinainte de a fi parlamentar, am făcut un calcul şi are aproape 100 de întâlniri în 6 ani. Eu nu cred că sunt mulţi parlamentari care pot spune că au fost într-un colegiu de 100 de ori. Are aproape 100 de întâlniri, deci vă imaginaţi cât de apropiată e relaţia.
Şi să vă dau un exemplu concret, spuneam că e o persoană tânără şi poate pentru o persoană care nu este din zonă când aude apelativul cu Raluca rămâne blocat, se gândeşte la lipsa de respect, lipsă de politeţe, cum să te adresezi tu aşa. Cetăţenii în vârstă de la noi când apare nu i se adresează cu doamna deputat, doamna Surdu, îi spun simplu Raluca. Deci vă daţi seama cât de apropiată e relaţia, e o relaţie afectivă.

Asta înseamnă că cetăţenii de aici îi cunosc foarte bine munca şi în mod sigur vor îndrepta votul în direcţia doamnei Raluca Surdu.
Eu aşa sper.

E o situaţie fericită aici la dumneavoastră, la Spanţov, sau în tot Colegiul 5?
În tot Colegiul 5.

Înseamnă că a lăsat amprente, a lăsat urme acest mandat.
A lăsat amprente şi îmi place să cred că poate suntem unul dintre cel mai unite din judeţ. Ne cunoaştem toţi primarii, ne ştim dinainte, toţi avem cam aceleaşi idealuri. Liantul au fost doamna deputat şi domnul senator. Noi am avut nişte parlamentari de excepţie.

Ar fi fost foarte bine să rămână domnul senator Dumitrescu.
Era o echipă ideală. Toată lumea îl regretă şi nu numai din colegiul nostru ci şi din celelalte.

Deci e o situaţie pozitivă pentru dumneavoastră, prezenţa doamnei deputat pe listă. Locul 2, un loc eligibil de altfel.
Cred că ar fi ideal pentru localitatea noastră să rămână dumneaei parlamentar. Am spus şi repet, este extraordinar de greu să faci faţă birocraţiei.


"Domnul Predoiu, un tip profesionist”

Sunt convins că v-aţi întâlnit şi cu domnul Predoiu. Ce fel de impresie v-a lăsat?
Domnul ministru e un tip super-profesionist, tipul politicianului de viitor ca să spun aşa. Are prezenţă plăcută iar în concluzie a fost o surpriză plăcută pentru mine. Aveam o părere puţin diferită de dânsul formată din ce am văzut la televizor, în discuţii cu tot felul de persoane. Mi-a făcut impresia unui profesionist 100% şi în al doilea rând dacă îi urmărim activitatea politică un om devotat partidului din moment ce şi-a asumat nişte sarcini pe care nu mulţi le-ar fi acceptat.

Şi mai ales că nu s-a supărat că nu a mai fost desemnat premier, ceeace e mare lucru.
Şi asta.

Ce mesaj aveţi dumnevoastră pentru cetăţenii Căraşiului n perspectiva acestor alegeri?
Sună a şablon şi urăsc şabloanele. Mie nu îmi plac frazele pompoase, lungi. Ci să fiu scurt şi cuprinzător: Să aibă încredere!
Cetăţenilor mei eu le spun aşa: Dacă aţi avut încredere în mine trebuie să aveţi şi în Raluca!
Deşi am câştigat alegerile din vară cu un procent de circa 70%, nu pot să fiu nici atât de optimist fiindcă în general alegerile locale au un anumit specific iar parlamentarele altceva. Sunt multe persoane în vârstă care fac parte din capitalul electoral al PSD-ului de când există partidul şi cu toate astea m-au votat, au votat omul. Acum e mai dificil dar dacă vor înţelege că e interesul lor, de asta am spus că mă refer strict la localitatea mea, ca locuitori ai comunei Spanţov dacă vor să aibă asfalt, şcoli noi-moderne, grădiniţe, cămine culturale...
Un trai mai bun cu excepţia pensiilor şi salariilor pe care nu le dă primăria. Eu mă refer la tot ceea ce ţine de confortul rural.

Ar trebuie să vă dea votul.
Să ne sprijine pentru că eu chiar nu vreau să fac un ţel politic din asta. Nu pot fi acuzat de interese politice, chiar vreau să fac ceva pentru localitate şi îi rog să mă creadă că dacă nu am un sprijin politic nu pot să fac asta.

Vă daţi seama nu că sunt lipsit de modestie dar am luat-o de la zero, nu aveam apă, nu aveam canal. A trebuit să le luăm în ordine, şi câte sunt de făcut dacă vrem să ajungem şi noi în 2016. E foarte dificil. Fără sprjinul doamnei Raluca Surdu şi al domnului Iulian Dumitrescu nu am fi realizat mare lucru”
Niki Silviu Gheorghescu

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.