Roseţi / Râjnoveanu: Am reuşit să definitivez în proporţie de circa 90% P.U.G.-ul!

rajnoveanuNicolae Râjnoveanu este primarul PSD al cărui nume se identifică de mult timp cu localitatea Roseţi. Una care a cunoscut o transformare totală în ultimii ani. Zeci de kilometri de drumuri asfaltate, cămin cultural modernizat şi multe alte facilităţi realizate în beneficiul locuitorilor comunei.
Pentru 2017, agenda primarului care în vară a câştigat bătălia pentru Primărie, cu un procent de circa 76%, este destul de încărcată.
Social – democrat cu vechi state, numele lui Nicolae Râjnoveanu figurează pentru parlamentarele din 11 decembrie, pe lista pentru Senat, aflându-se pe poziţia a 4-a. În opinia sa, România are nevoie de un guvern PSD, singurul în măsură să asigure dezvoltarea reală a ţării.

Domnule primar Râjnoveanu, ne apropiem de finalul anului 2016. A fost un an bun din punct de vedere al obiectivelor propuse şi realizate?
Cred că cea mai mare realizarea a mea este faptul că în vară la locale am reuşit să acumulez aproape 76% din total voturi ceea ce înseamnă mult. Într-un fel e recompensarea cetăţenilor din comună pentru ceea ce am reuşit să fac în mandatul trecut.

Dar şi o altă responsabilitate...
Aşa este. La această oră pot să spun că mă descurc altfel în tot ceea ce priveşte perspectiva acestei localităţi prin faptul că sunt 11 consilieri PSD din totalul de 15 pe care mă pot baza şi cu care pot să fac ceea ce am promis în campanie şi ceea ce am prevăzut în toate documentaţiile pe care le-am înaintat şi prin PUG, e vorba de Strategia de Dezvoltare a Localităţii şamd. Am reuşit să definitivez în proporţie de circa 90% PUG-ul, am reuşit să aduc în localitate, aproape pentru jumătate din locuitorii comunei, cărţile funciare, şi urmează să ne dea OCPI-ul şi pe celelalte. Săptămânal aduc câte 100 de cărţi funciare gata întocmite.

Sunteţi un caz fericit...
Da, am făcut parte din cele 17 localităţi la nivel de ţară care am promovat Planul Cadastral Definitiv prin acel program CESAR. Un lucru excepţional de bun! Cred că e una din problemele cele mai mari pe care a putut să le realizeze Guvernul Ponta. În perioada lui a avut loc acest proiect şi definitivat anul acesta deşi trebuia acum doi ani dar bineînţeles că nu am avut bani să pot să definitivez acest proiect.
Am şi lansat câteva proiecte, sunt în derulare, caut să le implementez şi să le termin. E vorba de etapa a 2-a la canalizare prin care aducem pentru 75% din cetăţenii localităţii, reţeaua de canalizare la limita proprietăţilor şi totodată se încheie şi contractul. Devin, astfel, funcţionale şi reţeaua şi staţia de epurare.
Suntem pe cale de a definitiva şi a depune documentaţia pentru modernizare şcoli prin care dorim să realizăm o sală de sport, două terenuri de sport şi modernizarea tuturor spaţiilor şcolare. Noi avem 5 obiective pe 3 amplasamente şi un număr de aproape 900 de elevi. O situaţie destul de delicată întrucât 3 dintre aceste obiective sunt corpuri de şcoală în jur la 120 de ani de funcţionare. Deci părinţii noştri au învăţat acolo.
De câteva zile mă zbat ca şi diferenţa de străzi să fie prinsă într-un program. Se promovează un PNDL şi se va rezolva şi această problemă unde nu sunt mai mult de 6 km de străzi în Roseţi. O parte din ele sunt cu îmbrăcăminte uşoară, adică semipenetrate. Nu sunt într-o stare prea agravantă dar avem şi câteva „bretele” din pământ care trebuiesc rezolvate pentru că şi acolo locuiesc cetăţenii noştri.
Totodată prin PUG-ul definitiv pe care l-am pus la punct, am avut în vedere dezvoltarea localităţii şi degajarea unei suprafeţe care să fie destinată aplicării Legii 15. Pentru aplicarea acestei Legi, atribuire de terenuri până la 500 mp, pentru tinerii căsătoriţi până în 35 de ani care fac obiectul acestei legislaţii, e necesar să alocăm aceste suprafeţe. Dar legislaţia este foarte incomodă pentru noi la această oră. Într-adevăr vrem să creăm locuri de muncă dar asta nu se face decât într-un singur sens. Adică trebuie cumva revăzută Legea pentru că noi alte suprafeţe pe care putem amplasa obiective industriale nu sunt. Ci doar terenurile care fac obiectul rezervei comunei (la Roseţi nu avem) sau dacă nu, islazul comunal. Acolo unde numărul de animale ar permite să degajăm o suprafaţă de teren. Ca să dezvoltăm comuna pentru că altfel nu se poate, trebuie să existe o soluţie şi nu este decât asta. Alte suprafeţe nu avem pentru că pământul nu se dilată. Deci să ne dea posibilitatea, prevăzută prin Strategia de Dezvoltare a Localităţii, prin PUG, să prevedem aceste suprafeţe. Bineînţeles nu haotic pentru că pământul, la ora asta, este o mare avuţie.

De unde aţi făcut rost de bani pentru tot ce aţi spus până acum?
M-am bazat mai mult pe faptul că societăţile acestea de proiectare şi de execuţie mă cunosc, ştiu că sunt un om parolist şi că ce promit aia fac. Cunoscându-mă, am reuşit să mă fac înţeles şi cu bani puţini să facă această documentaţie iar contractele sunt făcute în aşa fel încât numai dacă am câştigat să le plătim consultanţa. Un procent cuprins între 10-20% trebuie să dăm pentru că nimeni nu îţi face degeaba.
Avizele trebuie să le plătim fără discuţie dar pentru că au avut încredere în mine am încheiat contract în aşa fel încât le dau banii după ce câştig proiectul.

Ăsta e un mare avantaj.
Nu oricine se poate bucura de aşa ceva. Ştiţi foarte bine că eu am avut probleme foarte mari cu banii anul acesta pentru că am avut două împrumuturi, unul de 1.5 milioane şi altul de aproximativ 5,8 milioane pentru a acoperi toate lucrările ce s-au executat pe cele două proiecte pe Măsura 3.2.2. cel de 3 milioane şi pe BRCT, e vorba de cel de 5,1 milioane partea mea, lucrare care s-a executat şi a fost recepţionată în decembrie anul trecut iar eu până la finalul anului trebuia să plătesc banii altfel UE îmi solicita toată suma.
Noi am plătit la timp, BRCT a recepţionat lucrarea care este de calitate. N-a putut nimeni să ne impute ceva, au venit în control şi cei de la Curtea de Conturi, deci totul e rezolvat. Nu vă ascund că proiectul pe 322 a făcut obiectul unei analize a Curţii de Conturi de la Bruxelles, asta pentru că noi am ajuns cu sesizarea până acolo pentru acest proiect.
Pe proiectul acesta mare, de 5,1 milioane, de fapt 8 milioane împreună cu bulgarii, am fost penalizat de mai multe ori. Fie pe dreptate, fie pe nedreptate, în orice caz eu vă spun o problemă. Pentru o penalizare de 10% pe întreaga sumă, deja Curtea de Apel mi-a dat dreptate la Bucureşti. Ultima cerere de rambursare de 1,2 milioane cu penalizare şi acolo de vreo 300 de mii, nici la ora actuală nu a fost rambursată. M-am chinuit şi am făcut împrumut ca să plătesc toate lucrările până la 31 decembrie iar BRCT nici până la ora actuală nu mi-a dat banii pe ultima cerere de rambursare din decembrie anul trecut. Am suferit, numai eu ştiu ce am păţit ca să-mi achit toate ratele la bancă pentru că dacă îmi dădeau aceşti 1,2 milioane aş fi achitat şi stăteam acum liniştit. Ba aveam şi nişte bani în plus, la teşcherea. Eu am de gând, pe suprafaţa aia pe care am prevăzut parcul industrial, să fac centrala foto-voltaică, să devin independent din punct de vedere al consumului de energie electrică pentru instituţiile publice: şcoală, grădiniţă, Cămin Cultural, biserici, iluminat public şi toate utilităţile plus că numai în felul ăsta pot să menţin şi preţul la apa potabilă mai mic. Deci nişte facilităţi pentru oameni pentru ca ei să înţeleagă că acea lucrare se face pe pământul comunei şi trebuie să le aducă şi lor ceva.
Repet, dacă mi-ar fi fost rambursaţi aceşti bani, la ora actuală eu aveam multe făcute, dar nu i-am avut. Când omul pleacă la o treabă şi nu are bani în buzunar nu se poate desfăşura cum trebuie.

Pentru 2017 ce aveţi pe suflet şi trebuie rezolvat urgent?
Cel puţin două din aceste proiecte prezentate anterior trebuie să le rezolv, să le duc la bun sfârşit.

Domnule primar mai avem puţin şi mergem la vot, pe 11 decembrie. PSD a considerat oportun ca numele dumneavoastră să figureze pe lista pentru alegerile parlamentare. Sunteţi pe lista de supleanţi, la Senat. Ce şanse daţi PSD-ului, pe 11 decembrie?
M-aş bucura dacă m-ar auzi toţi cetăţenii acestui judeţ. Cred că mai mult de 50+1% din cetăţenii României sunt de acord cu spusele mele că PSD trebuie să câştige! Pentru binele acestei ţări, al nostru, al tuturor trebuie să câştige. Toţi primarii care au avut obiective, care şi-au planificat munca pe 4 ani de zile de mandat, au câştigat pentru că ei au prevăzut în programul lor anumite proiecte care îi privesc pe 50+1% din locuitorii fiecărei localităţi. Uitaţi-vă să vedeţi dacă PNL-ul are vreun proiect. Îmi aduc aminte, înainte de a pica Guvernul Ponta, cum doamna Gorghiu vorbea de proiectul lor. Întrebată pe un post tv, doamna Gorghiu spunea că „Proiectul nostru este în discuţii...”. Deci ei nu aveau niciun proiect, cum nu au nici la ora actuală. Am impresia că suflă alizeul pe o ureche şi iese pe cealaltă fără să se lovească de creier.
Singurul partid care a dovedit că ştie ce are de făcut este PSD. Faptul că îl are şi pe ALDE alături ca tovarăş de drum, dovedeşte că e preocupat atât dezvoltarea socială cât şi de cea economică. Şi a dovedit treaba asta reîntregind pensiile şi salariile. S-a făcut atâta dreptate în timpul guvernării Ponta şi, în plus, am avut şi cea mai mare creştere economică din toată Europa!
Nu ştiu, dar de la un timp încoace ne este ruşine să spunem că suntem PSD, toţi ne etichetează ca fiind „comunişti”. Nu am înţeles niciodată această treabă, nu ştiu câţi din PNL nu au fost comunişti. Majoritatea sau toţi, la fel cum s-a întâmplat şi aici. Nu putem să-i bănuim pe cei tineri, dar pentru cei mai în vârstă, nici nu se discută. Peste 80% erau comunişti. Dar noi ştim care era treaba, ca să fi ajuns comunist trebuia să munceşti şi aia am făcut şi acum. Ştim să muncim, ştim să ne facem datoria, nu suntem învăţaţi să ne arate cineva cu degetul ce trebuie să facem. S-a dovedit treaba asta!

Cum vi se pare echipa de la PSD Călăraşi, domnule primar?
O echipă tânără, oameni care merită, într-adevăr, să candideze, oameni crescuţi la umărul nostru, al celor bătrâni şi avem într-adevăr speranţă în ei. Sunt ai noştri, din Călăraşi.

La vârf, partidul s-a întinerit foarte mult, aveţi un preşedinte foarte tânăr.
E foarte bine. Deocamdată este interimar.      


Interimar dar conduce PSD într-o perioadă grea, într-o campanie electorală dificilă şi spun asta în contextul în care PNL la Călăraşi are o filială foarte puternică.
Da. Cu seniorii, cu cei care suntem mai în vârstă, dacă formăm o familie vă spun că toate lucrurile vor merge foarte bine. Necazul e că am suferit o mare pierdere. Este vorba de preşedintele organizaţiei care a plecat dintre noi, Dan Cristodor, Dumnezeu să-l ierte!. Şi a mai fost şi o perioadă când nu ne reveneam, pentru că, părerea mea, rămăsesem cu cei care erau cu fundul în două luntre. Nu erau nici cai, nici măgari! Ceea ce ne-a demonstrat timpul mai târziu. Nu au fost decât oamenii interesului. Aşa m-au făcut să cred. Îmi pare rău că discut astfel despre ei dar trebuie să fiu puţin mai acid pentru că ăsta este adevărul, părerea mea. Dacă stăm să ne gândim cine şi când ne-a părăsit, mi se confirmă bănuiala.
Cât priveşte ceilalţi care vrem să stăm, numai faptul că acest preşedinte nu a vrut să candideze pentru o funcţie în parlament ci doar să se înhame la treabă, este un lucru deosebit. Să nu credeţi că e uşor. Avem o organizaţie oricum puternică la Călăraşi dar cu noi alături, acest om trebuie să crească. Şi e al nostru. Iar aproape toţi candidaţii la parlamentare sunt ai noştri.
Faţă de PNL unde dacă stăm să ne gândim îi găsim pe cei care sunt din Călăraşi pe locurile 3, 4. De fapt, pe fruntea lor scrie PSD de mult timp dar nu vreau să discut altfel. Domnul Filipescu, de când îl ştiu eu, este în barca asta, o merită într-adevăr, poate şi pentru munca depusă. Tot respectul îl am pentru anumiţi oameni indiferent de coloratura politică. Poate că nu întotdeauna a înţeles situaţia dar ce să-i faci, mai ales când te gândeşti că ai avut în spate atâţia primari, trebuia pe toţi să-i cadoriseşti şi fiecăruia trebuie să-i stai prin apropiere, să-i mai dai câte o gură de aer şi de aia i-a ţinut pe lângă el că dacă nu era preşedinte de CJ, PNL se ducea învârtindu-se. Dar bineînţeles că şi el la rândul său cu tot PNL-ul lui ar trebui să-i facă statuie lui Dragu. Dacă nu era el, ei erau nimeni în judeţul ăsta.

Domnule primar, aş vrea să ne spuneţi cum gândeşte omul de la ţară faţă de aceste alegeri.
Eu am rămas surprins, am crezut că cei mai în vârstă nu sunt atenţi la ceea ce se discută la tv. Imediat după interviul cu Victor Ponta, a doua zi mi-au venit 3-4 oameni în audienţă, nu cu o problemă anume ci să mă interpeleze după această emisiune. Nu îi credeam atât de înverşunaţi, pe unul chiar îl ştiam PNL-ist. Nu mă aşteptam!

Estimaţi că oamenii simpli vor vota PSD?
Fără discuţie! Eu le-am spus şi acum în campanie, atenţie!, nu vă spun cu cine trebuie să votaţi, las la latitudinea voastră deşi candidatul nostru, domnul Iacomi cu care am fost zilele acestea, actual primar la Lehliu, îl consider un prieten. Un om foarte apropiat mie şi prin mine apropiat Roseţiului. Nu vă spun cu cine să votaţi, decât deschideţi bine ochii şi votaţi cum trebuie dacă vreţi ca 4 ani de zile să facem un pas înainte. Dacă nu, e treaba voastră dacă vreţi să vă întoarceţi la epoca Băsescu! Pentru că acum la ora actuală în PNL, mai mult de jumătate, 70% dacă stau să mă gândesc, din conducerea partidului la nivel de ţară, noroc că l-au mai scos pe domnul Blaga de acolo, sunt PDL-işti. Şi atunci la ce vă aşteptaţi? Uitaţi-vă că deja promit mărirea pensiilor, a doua zi retractează ce au spus. Preşedintele atacă la Curtea Constituţională Legea pe care a promovat-o Parlamentul. Vouă nu vă plac oamenii tranşanţi, când spun o vorbă aia fac.
Sper ca tot românul să înţeleagă treaba asta, domnule, nu trebuie să conducem şi noi ţara asta? Noi românii, un Gheorghe, un Marin, un Ion, Nicolae, un Tudor, nu trebuie să conducă în ţara asta?
Cetăţeanul a ales omul, nu a ales primarul. Vina este a noastră aici, a PSD-ului pe plan local că nu ştiut să-şi aleagă omul şi au fost prea naivi. Aceşti primari dacă ar fi oameni serioşi ar mulţimi cetăţenilor pentru că i-au ales dar să le spună că beneficiază de o infrastructură mai bună, şcoli mai bune datorită PSD-ului. Prin acest PNDL, program iniţiat de Guvernul PSD, au reuşit să se dezvolte şi ei, dacă nu, erau în urma lui Râjnoveanu sau Rosețiului cu un secol. Că noi nu am știut să facem nimic decât să stăm cu mâna întinsă și ăștia nu au ținut cont de culoarea politică, nu. PSD a știut să dezvolte țara, așa și-a luat angajamentul și s-a ţinut de cuvânt. Iar eu le spun concetăţenilor mei, tuturor călărăşenilor, dacă vreţi să mergem mai departe şi să facem ceva în această localitate şi în această ţară, haideţi să votăm PSD-ul! Asta este poziţia mea.


Domnule primar, sunt convins că v-aţi plimbat prin mai multe localităţi. Cunoaşteţi o altă comună mai asfaltată în judeţul Călăraşi?
Nu! Aveţi dreptate. Însoţesc echipa de fotbal în judeţ, pentru că facem de toate nu numai administraţie, şi când ajung într-o altă localitate fac un tur să văd şi eu ce a mai făcut colegul meu acolo, eventual mai iau şi ca exemplu şi poate aplic şi la mine câte o chestie bună. Nu am găsit o localitate mai asfaltată dar asta nu înseamnă totul. Calitatea acestei lucrări e temeinicia faptului, că de făcut faci rapid. Eu am văzut localitate care în două luni de zile s-a acoperit de asfalt, nu discut însă calitatea acelei lucrări. Nu ştiu câţi primari au avut curajul să scoată de pe amplasament nişte utilaje pentru că nu i-a convenit cum s-a executat lucrarea. Eu am avut acest curaj şi nu cu orice societate, i-am dat afară fără discuţie. Nu discut, mie îmi faci calitate dacă te-ai angajat să-mi faci o lucrare. Vă asigur că această lucrare va dăinui mult timp. Cum proiectul executat pe 1.2.5. Modernizarea drumului Amzaua, drum de exploatare agricolă care face joncţiunea cu DJ 211 are aproape 5 ani de zile, nu s-a mişcat şi nu este nici măcar o crăpătură pe acel traseu. Iar pe celelalte străzi, dacă veţi găsi o crăpătură să mă sesizaţi. Au mai fost şi probleme că s-au suprapus cele două mari lucrări.

Un mesaj pentru cetăţenii care încă nu ştiu să ce să voteze?
Dacă acum nu ştiu, să deschidă ochii să voteze ceea ce trebuie. Să dea Dumnezeu mintea cea de pe urmă a românului!

„Am mare încredere în PSD. A fost la guvernare şi a dovedit că poate să realizeze ce îşi propune. A avut curajul să facă atunci când toată lumea era disperată că e criză economică. Şi-a văzut de treabă, ştia ce are de făcut.
După mine e singurul partid care n-a ţinut cont de culoarea politică a primarilor. A ştiut un singur lucru, că trebuie să dezvolte, că acolo trăiesc români, şi că omul de la ţară nu trăieşte două vieţi ci tot una ca ăla de la oraş şi că trebuie ca posibilităţile de trai, de viaţă ale ăstuia de la ţară să se apropie de cele ale celui de la oraş. E mare lucru. Sperăm să se ţină de cuvânt pentru că altfel eu voi fi cel mai mare duşman al PSD-ului în condiţiile în care nu va face ce trebuie.

Nicolae Râjnoveanu

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.