Roseți | N. Rîjnoveanu, despre proiectul privind înființarea sistemului de distribuție gaze naturale: Sper să-l începem anul acesta

Roseți | N. Rîjnoveanu, despre proiectul privind înființarea sistemului de distribuție gaze naturale: Sper să-l începem anul acesta

Comuna Roseți continuă să se dezvolte, Executivul Primăriei, condus de Nicolae Rîjnoveanu, fiind extrem de activ în ceea ce privește accesarea proiectelor cu finanțare guvernamentală sau europeană. În această lună, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a aprobat proiectul privind înființarea sistemului de distribuție gaze naturale, investiție estimate la 50 de milioane de lei ce va di finanțată prin PNI Anghel Saligny. Primăria condusă de Nicolae Rîjnoveanu a obținut acceptul CNI privind construirea unei grădinițe și a unui dispensar, obiective extrem de necesare pentru comunitate.

 

Domnule primar, vești nu bune ci mai degrabă grozave pentru cetățenii comunei pe care o conduceți de mulți ani. Recent, mai exact pe 14 iunie, la Ministerul Dezvoltării a fost aprobat proiectul „Înfiinţare sistem de distribuţie gaze naturale în localitatea Roseţi, judeţul Călăraşi”, valoarea investiţiei fiind de circa 50 de milioane de lei. Un demers, sper să nu greșesc, inițiat în urmă cu vreo 2 ani. Proiectul a fost depus inițial pe POIM, pentru obținerea finanțării însă va fi susținut din fonduri guvernamentale prin PNI Anghel Saligny. Totuși am senzația că greul de-abia începe și mă refer la implementarea propriu-zisă. Ce noutăți aveți în acest sens?

Nicolae Rîjnoveanu: Cei de la minister ne-au transmis etape pe care trebuie să le parcurgem în continuare, ce documente ar trebui să mai atașăm la cele existente. Avem toate documentațiie cu care am obținut avizele, avem SF-ul. Am luat cu dl director general Soare care mi-a confirmat că trebuie să parcurgem toate etapele astea, după care putem să semnăm contractul de finanțare. În cadrul acestor etape figurează și proiectarea și execuția.

Estimativ, când credeți că ar putea demara acest proiect?

Nicolae Rîjnoveanu: Eu aș vrea să începem și anul acesta ca să avem timpul necesar să-l finalizăm până la finalul mandatului. Însă promisiunea luată în fața cetățenilor comunei Roseți a fost să promovăm proiectul, nu neapărat și să executăm lucrarea. Dar bine ar fi să realizăm și această etapă extrem de importantă în perioada următoare de timp.

O altă promisiunea asumată în fața oamenilor a fost legată de construirea a două obiective importante pentru comunitate: grădiniță și dispensar. Știu că amplasamentele au fost cedate către CNI...

Nicolae Rîjnoveanu: Săptămâna viitoare cred că vom depune documentația tehnică. Ieri (joi, 23 iunie) am avut discuții cu proiectantul care este același care a făcut și proiectul pentru școli. Mi-a confirmat că săptămâna viitoare mergem împreună la CNI să depunem proiectele. Sunt lucrări absolut necesare pentru comună și eu sper să le realizăm așa cum ne-am propus.

În altă ordine de idei, joi trebuia să recepționăm lucrarea la școală însă s-a amânat pentru 10 zile întrucât nu s-a găsit un aviz luat de la ISU pe care l-am primit în baza unei documentații. Mai sunt și câteva observații pe care le vom regla fără îndoială.

Am văzut că sunteți preocupat și de construirea unui parc fotovoltaic, obiectivul fiind reducerea facturilor la energia electrică...

Nicolae Rîjnoveanu: În etapa actuală nu putem să depunem proiectul pentru că sunt foarte multe documente care se cer. Aștept să vină proiectantul să vedem ce putem face. Sperăm să rezolvăm și această chestiune extrem de spinoasă astfel încât să devenim independenți din punct de vedere al consumului de energie electrică. În prezent, aceste valori ridicate influențează foarte mult prețul la apă și canalizare. S-ar putea realiza și o protecție socială pentru cetățenii comunei Roseți, menținând măcar acest preț al apei potabile în continuare.

Ce vești bune mai aveți?

Nicolae Rîjnoveanu: S-a început lucrarea la baza sportivă, de la stadion. Se lucrează bine. De asemenea au demarat și lucrările la sala de sport. Suntem spre final cu investiția privind modernizarea rețelei de apă și canalizare. Am făcut aici o lucrare bună dar mai sunt mici probleme Tot pe acest proiect am promovat și extinderea însemnând 2 noi rețele de apă în zona pe care se vor construi case pentru tineri.

Sărbătoriți în acest an Ziua comunei?

Nicolae Rîjnoveanu: Manifestările prilejuite de Ziua comunei vor avea loc pe 21 și 22 august. Sper să nu întâmpinăm niciun fel de probleme.

Mulțumesc și spor în continuare.

“Pentru noi o provocare majoră o reprezintă faptul că s-ar putea să nu avem bani suficienți pentru a asigura cofinanțarea proiectelor pe care le avem programate spre execuție. Avem nevoie de circa 500 de mii de lei pentru extindere rețea distribuție în zona caselor pentru tineri. Alți 250 de mii lei pentru branșamentul la sala de sport, aproape 400 de mii de lei, cofinanțarea la baza sportivă. Documentația tehnică pentru centrala fotovoltaică s-ar putea să new coste o grămadă de bani. Avem probleme din acest punct de vedere. Într-adevăr ne dorim să realizăm cât mai multe dar posibilitățile noastre sunt, din păcate, limitate.

Nicolae Rîjnoveanu, primar comuna Roseți

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.