Roseți | N. Rîjnoveanu: Avem bani pentru derularea proiectelor aflate în execuţie

Roseți | N. Rîjnoveanu: Avem bani pentru derularea proiectelor aflate în execuţie

Obiectivele aflate în execuție vor putea fi finalizate pentru că Primăria dispune de resursele financiare, a dat asigurări primarul Nicolae Rîjnoveanu. În opinia sa, prioritățile imediate sunt construirea unui dispensar uman, respectiv grădiniță, pentru el puțin unul din cele două investiții enumerate finanțarea ar putea fi asigurată din fonduri guvernamentale prin Compania Națională de Investiții.

Domnule primar, prima întrebare care îmi vine în minte este cea legată de repartizarea sumelor din fondul constituit la dispoziţia CJ, în procent de 6%, din impozitul pe venit estimat a fi încasat. Sunteţi la curent cu faptul că e o dispută eminamente politică între Consiliul Judeţean şi Prefectură. Evident, cei care suferă sunt primarii. Cum aţi vedea dvs. rezolvată această problemă?

Nicolae Râjnoveanu: Vedeţi dvs. eu aveam o vorbă „le dai ras şi afânat, le primeşti cu vârf şi îndesat!”. Înainte de a-mi pune această întrebare de ce nu m-ați întrebat: „Domnule primar, cum v-aţi simţit dvs. astă toamnă, anul trecut, când UAT-uri din Călăraşi, conduse de primari PNL, au primit câte 1,2 mil lei şi dumneata nu ai primit absolut nimic deși conduci o localitate ce cred că se găseşte pe locul 5 în topul județean al numărului de locuitori judeţ cu 6.696 de locuitori?”. Eu atât aş întreba!

Cred şi dau dreptate Consiliului Judeţean. Toată lumea aruncă în spinarea dlui. preşedinte Iliuță dar nu el decide. Decide Consiliul Judeţean pentru că prin hotărârea pe care a dat-o, de fapt e a doua sau a treia oară de când o dă, vrea să facă un echilibru.

Lumea trebuie să înţeleagă adevărul. Toate localităţile din judeţul acesta trebuie dezvoltate în acelaşi mod, dându-le posibilitatea în funcţie de anumite criterii, de anumite formule de calcul de care să beneficieze atât cei coloraţi roşu cât şi cei coloraţi galben. N-am înţeles niciodată de fapt de ce a făcut asta, că totul a plecat de la guvern, din modul cum au atribuit banii în ultima parte a anului trecut.

N-am să înţeleg niciodată cum au gândit aceşti oameni. Şi pentru ce a gândit aşa că îmi aduc aminte că eu am avut o discuţie aprigă cu dl. Teodorovici, când era este ministru de finanţe, când am spus „Nu se poate. Deci, nu!” Şi atunci, tot aşa, Roseţiul a fost cumva ocolit într-un fel. Eu nu ştiu de ce. Oi fi eu un om care ştiu să chivernisesc banul, şi ştiu să cheltuiesc chibzuit, sau ştiu să trag plapuma în aşa fel încât să nu rămână picioarele afară? Deci nu am să înţeleg niciodată cum unii execută lucrări, pur şi simplu nu au nici documentaţie tehnică. E posibil aşa ceva? Şi toată ziua, bună ziua, fac arierate. Nu se poate aşa ceva! I-am spus asta dlui . Teodorovici și atunci a fost de acord cu mine. Aştept din partea dlui. Cîţu acum să fie de acord cu mine, să dea legi normale pentru că ce a făcut astă toamnă a fost ceva anormal.

| Guvernul e al României, nu al PNL-ului

Credeţi dvs. că se va rezolva problema vreodată?

Nicolae Rîjnoveanu: Păi ar trebuie să se rezolve pentru că guvernul ăsta nu este guvernul PNL. Nu, el e Guvernul României, să fie clară treaba! Cine nu înţelege treaba asta, o înțelege prost. Cu dl. Teodorovici m-am certat, că asta trebuia în esenţă să vă spun, pentru faptul că pur şi simplu eu, în calitate de primar PSD, nu am luat cât a primit o localitate cu 1600 de locuitori. E posibil?

Doar pentru faptul că v-aţi chivernisit şi ...

Nicolae Rîjnoveanu: După ce reușiseră cu un an înainte să-mi ia 9 mld. din venituri.

| O lucrare începută trebuie dusă la final!

Apropos de bani! Aveţi bani în momentul ăsta pentru derularea proiectelor?

Nicolae Rîjnoveanu: Avem bani pentru derularea proiectelor aflate în execuţie. Am primit o adresă ieri (n.r. 28 iunie 2021) prin care ni se comunică faptul că pentru lucrările pe PNDL, dacă avem bani în bugetul local, putem să-i folosim pentru acoperirea finanţării urmând a ni se returna de la guvern atunci când vor fi disponibili dar să ne ferim să facem arierate. În condiţiile astea ar trebui să oprim lucrările. Oameni buni, o lucrare începută trebuie dusă la final! E un program, e un grafic de execuţie, noi trebuie să-l respectăm că altfel n-o să mai fim întregi la minte toată viaţa noastră. Odată ce avem un contract cu cineva, trebuie să-l ducem la final. Destul că a fost această nenorocire cu această pandemie.... Asta e altă treabă care a făcut ca să întârziem cu foarte multe lucrări.

Câte astfel de lucrări aveţi pe PNDL?

Nicolae Rîjnoveanu: Dacă ei au promis că ni se returnează banii, acolo unde avem bani să putem să finanțăm, să continuăm lucrările, înseamnă că totuşi e bine. Avem anumite lucrări pe care le-am prevăzut a fi executate, documentaţii tehnice de execuţie pe care să le lansăm pe anumite programe. E vorba de dispensar. O comună atât de mare cum e Roseţiul să nu aibă un dispensar uman? Vă daţi seama, destul că nu avem medici, e unul singur la 6600 de locuitori. Un singur medic de familie avem. Şcoala am rezolvat-o, acum sunt condiţii extraordinar de bune. Dar trebuie să facem grădinița care are puțin peste 150 de copii. Pentru că nu există decât 4 clase în Corpul de grădiniță existent am fost nevoit ca la două școli să funcționăm cu câte o clasă de grădiniță. Pentru aceste corpuri unde funcționează aceste clase nu vom primi niciodată aviz de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică. Și e păcat pentru că în condițiile în care am face grădinița, chiar cu program prelungit așa cum ne dorim, atunci descongestionez cele două clase. Și cu ce rezolvăm în clădirea veche, în Corpul de școală C, ne cam apropiem de ceea ce ne-am propus, în așa fel încât procesul de învățământ, la nivelul comunei, să se desfășoare numai în prima parte a zilei. Încercăm să rezolvăm treaba asta! Poate reușim să promovăm cele două proiecte, unul pe CNI, celălalt...să vedem ce alte surse de finanțare identificăm. Și grădinița și dispensarul sunt obiective foarte necesare.

Aș vrea să mai adaug că sunt peste 40 de familii care-și duc copii în Călărași la creșă, cămin sau alte centre pentru că nu au cu cine să-i lase acasă.

| Suntem pe cale să definitivăm proiectul de modernizare școli

În momentul de față ce proiect derulați? Dacă-mi permiteți care-i “necazul” zilei?

Nicolae Rîjnoveanu: Nu, nu avem “necazuri”. Suntem pe cale să definitivăm proiectul de modernizare școli. Se lucrează intens la împrejmuire, e vorba de Școala din Centru, respectiv Școala din Sector.

Se vor finaliza lucrările până la începerea viitorului an școlar?

Nicolae Rîjnoveanu: Sigur că da. Cred că luna viitoare terminăm tot. De asemenea, canalizarea ar trebui s-o finalizăm până în noiembrie. Am ajuns deja cu totul la strada largă.

Câte familii se vor putea branșa?

Nicolae Rîjnoveanu: Ar trebui să preluăm peste 65%, până în 70% din total intravilan comuna Roseți. Nu se va branșa toată lumea. Cei care au deja băi, tot confortul în case, în marea lor majoritate s/au conectat.

Școala din Centru este legată, Corpul de școală D din deal este branșat. A mai rămas doar un sector pe care nu putem să-l legăm N-avem cum dar facem tot ce e posibil, apelând chiar la resurse proprii să-l branșăm la rețeaua de canalizare

Și cetățenii ar trebui să înțeleagă, odată ce conducta de canalizare e pe o latură, ceilalți trebuie să se branșeze și ei. În rest, stația de epurare funcționează. Am avut ceva probleme cu SRP 3, statția care preia din intravilan și bagă în canalul de fugă care duce la stația de epurare. S-a rezolvat și problema asta. O să ne dotăm și cu o vidanjă. Ca pentru restul cetățenilor din comuna noastră care au băi în case și fose să avem posibilitatea să vidanjăm. Măcar cu asta să-i putem ajuta.

Vidanja o vom achiziționa și pentru spălarea conductelor de canalizare, respectiv de distribuție a apei potabile, etc. Vidanja va avea trebuință și din perspectiva ISU folosind-o la intervenții în caz de incendiu. Căutăm să rezolvăm mai multe probleme.

| Intenționăm să organizăm Ziua Comunei

Dacă și condițiile vor fi optime, intenționați să organizați în acest an Ziua Comunei?

Nicolae Rîjnoveanu: Da. În comuna Roseți incidența Covid este zero. Da fapt, o singură dată, preț de 14 zile, am depășit indicele 4, după care în 3, 4 zile s-a ajuns sub 3 iar în momentul de față nu avem niciun caz.

Am găsit înțelegere și la DSP Călărași care a deplasat o echipă reușind cam vreo 140 de persoane să se vaccineze. S-a făcut și rapelul. Și în primă fază, cea a programărilor, cetățenii s-au vaccinat, una peste alta nu stăm rău.

Deci iau în calcul, cu toată responsabilitatea, posibilitatea organizării unui astfel de eveniment. Ca de obicei în cursul lunii august.

Profit și de această ocazie transmițându-le prin intermediul dvs. să înțeleagă pentru că asta e situația că nu au ce căuta la Zilele Comunei, în parc, dacă nu sunt vaccinați. Ca să nu avem probleme!

Toți ar trebui să înțeleagă că sunt niște reguli în vigoare. Haideți să le respectăm pentru sănătatea noastră, a tuturor!

Mulțumesc și spor în continuare!

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.