Roseți | N. Rîjnoveanu: Am speranța că toate proiectele se vor realiza

Roseți | N. Rîjnoveanu: Am speranța că toate proiectele se vor realiza

Conduce Primăria Roseți fără întrerupere din 1996, în calitate de primar. Nicolae Rîjnoveanu și-a fixat obiectivele pentru acest an și mandat fiind încrezător că proiectele propuse vor prinde și viață. Marele său ‘vis” este ca localitatea pe care o conduce să devină independentă din punct de vedere energetic. Acel moment nu e chiar atât de îndepărtat.

 

Domnule primar, cu ce gânduri ați intrat în 2023?

Nicolae Rîjnoveanu: Cu toate gândurile bune. Am speranța că toate proiectele propuse se vor îndeplini. Adică le vom realiza.

Bugetul pe acest an a fost aprobat?

Nicolae Rîjnoveanu: Urmează. Mai exact, în ședința ordinară din 31 ianuarie.

Mulțumit?

Nicolae Rîjnoveanu: Da, pentru că la “Dezvoltare” mai avem niște bani cu care putem rezolva treburile. Cât privește celelalte resurse, ele sunt puțin mai micuțe. Dar, ca orice bun gospodar, căci din acest motiv ne-a ales lumea, știm să chivernisim și puținul ăsta pe care-l avem, în folosul cetățenilor.

Care ar fi cea mai mare miză, anul ăsta?

Nicolae Rîjnoveanu: Gazele. În aceeași măsură și dispensarul și grădinița. Atribuirea locurilor de casă pentru tineri e o problemă, aproape, rezolvată. Săptămâna viitoare începem să atribuim locuri de casă tinerilor.

Cât privește gazele”, în ce fază e proiectul?

Nicolae Rîjnoveanu: Faza de achiziție.

Ați finalizat, anul trecut, lucrările privind extinderea reţelei de canalizare menajeră şi reabilitarea reţelei de distribuţie a apei...

Nicolae Rîjnoveanu: Într-adevăr, așa este.

Despre sala de sport care se construieștre, ce noutăți aveți?

Nicolae Rîjoveanu: Am demarat proiectul, se executădar e nevoie să intervenim ori de câte ori se “reduc” motoarele.

În ce stadiu sunteți? S-a lucrat mai mult de jumătate?

Nicolae Rîjnoveanu: Nu pot să vă spun cu exactitate. Cred, totuși, că suntem la jumătate.

Pe PNRR câte proiecte aveți?

Nicolae Rîjnoveanu: Un proiect. N-am semnat încă contractul. Așteptăm. Mai sunt mici probleme de rezolvat. S-ar putea să mai inițiem unul pentru că intenționez să reabilităm străzile. Au mai rămas câteva bretele. Am două mari străzi care din cauza BRCT-ului n-am putut să le rezolv că sunt încă în instanță. Am recuperat o parte din penalizări dar mai sunt. Le vom recupera pe toate pentru că așa e normal. E cinstit și corect ceea ce am vrut eu. Dar când găsești oameni neprofesioniști, care nu știu, într-adevăr, de capul lor iar când într-o direcție așa de mare nu găsești decât un om de specialitate, n-ai cu cine vorbi.

2022 a fost un an dificil?

Nicolae Rîjnoveanu: A fost greu. Ca pentru orice primar care vrea să construiască mai mult.

Mulțumit de cum s-au repartizat sumele din fondul constituit la dispoziţia CJ Călăraşi, în procent de 6% din impozitul pe venit estimat a fi încasat în acest an?

Nicolae Rîjnoveanu: Nu e chiar corect. Dar n-ai ce face. Mi-aduc aminte când noi, cei din PSD, eram în opoziție și dl. președinte al CJ era de o altă culoare politică, pot să vă spun că ne rugam mult și bine să fie echitabil. Ei nu erau. Nouă ne revenea o parte și lor, 10 părți. În situația asta m-am simțit în toți cei 4 ani de zile. Dar, am reușit să realizez mai mult decât au realizat unii cu de 10 ori sumele pe care le-am avut eu. Nu vorbesc de numărul de locuitori, unde eram mult peste ei. Eu întotdeauna am căutat să rezolv lucrurile și acolo unde nu am reușit cu bani de la CJ, am reușit cu fonduri europene. Știți foarte bine că nu m-am dat la o parte. Când e vorba de programe europene, am căutat tot timpul să câștig ceva pentru comunitate.

Și acum, de când președintele CJ e de aceeași culoare politică cu dvs.?

Nicolae Rîjnoveanu: Și aici sunt mici inegalități. În primul rând că nu se potrivește o localitate de 3 mii de locuitori cu una de 6 mii. Când se trage linie și se spune “toți la fel”... Sau unei localități cu 2000 de locuitori să dai 100 de mii în plus pentru că nu știu ce procent a câștigat la alegeri... Una e să aduci la coșul PSD peste 2500 de voturi și alta 500. Dacă așa gândim, așa facem. N-aș vrea să mai vorbesc. Tac din gură și-mi văd de treabă.

Vă așteptați la ceva deosebit” în 2023?

Nicolae Rîjnoveanu: 2023 să mă țină Dumnezeu sănătos și să putem rezolva împreună cu cetățenii, cu oamenii care m-au ajutat o viață întreagă, de când îndeplinesc această funcție, toate problemele.

Cât privește colectivul de management al proiectelor, pentru că vedeți dvs. una spunem, alta facem. În multe proiecte nu sunt prevăzuți bani pentru managementul lor. Să le dea Dumnezeu minte celor de sus încât să promoveze cum trebuie o lege privind salarizarea. Vedeți dvs., dacă salariul primarului ori al viceprimarului nu cresc, nu poți mări nici salariile angajaților. Și rămânem tot acolo, plafonați, de acum 3 ani de zile. Lumea îi suspectează pe cei care muncesc și scot la lumină necazurile pe care întâmpină cetățeanul. Primarii, cu aparatul de specialitate, sunt cei care promovează binele în localitățile lor. Dar cine să vadă? Cei care n-au contribuit cu nimic în viața lor? Dacă n-ar fi cetățeanul, m-aș da la o parte de mâine. Toți nebunii te împroașcă cu noroi. Legile ne îngreunează pur și simplu pașii.

În afara proiectului cu gazele, ce mai aveți în plan?

Nicolae Rîjnoveanu: Să devenim independenți din punct de vedere energetic. Măcar să putem menține prețul, din ziua de azi. La apă, la tot. Dacă energia nu ne-ar costa nimic...

Ar mai fi problema gunoiului de grajd. La țară mai stau cei care vor să mai crească un animal. Nu doar să-și asigure pentru ei hrana de zi cu zi dar toți avem copii la oraș. Ne dorim să-i ajutăm pe copii și nepoți până când ne stingem. Copiii așteaptă câte ceva de la părinți.

Știm ce avem de făcut, există proiectul, trebuie doar să reactualizăm datele. În rest, să fim sănătoși, să întreținem ce avem.

O altă chestiune vizează și dotarea școlii. Copiii, elevii să înțeleagă că trebuie să învețe, să pună mâna pe carte. Nu se poate! Internetul nu poate să ne dea tot.

Mulțumesc și spor în toate!    

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.