Roseți | N. Rîjnoveanu: Am definitivat bugetul. În februarie o să-l aprobăm!

Roseți | N. Rîjnoveanu: Am definitivat bugetul. În februarie o să-l aprobăm!

Nicolae Rîjnoveanu, primarul comunei Roseți, și-a creionat deja planul de bătaie pentru acest an. Bugetul va fi aprobat până la jumătatea lunii februarie. Investițiile demarate vor continua însă lucrurile nu se opresc aici. Gospodar desăvârșit, Nicolae Rîjnoveanu n-are liniște până când cele două obiective de importanță majoră, dispensarul și grădinița nu vor prinde contur.

În plan politic, Nicolae Rîjnoveanu vorbește despre șansele de reușită ale alianței PSD-PNL care în opinia sa funcționează la nivel central, nu și în plan județean. Care este mesajul său pentru liderii celor două formațiuni politice, în interviul de mai jos.

 

Domnule primar, am intrat în 2022, zic eu cu mai multă încredere, cu mai multe speranțe. Prima chestiune care-mi vine în minte e legată de bugetul pe anul în curs. În ce stadiu sunteți?

Nicolae Rîjnoveanu: Am definitivat bugetul. În februarie o să-l aprobăm. Ne încadrăm în lege.

E mai bun, e mai slab decât cel din 2021?

Nicolae Rîjnoveanu: Eu zic că e ceva mai bun pentru că oamenii prevăzători așa fac. Precum gospodarii, iarna-și fac car și vara, sanie. Asta-i situația! Caută să-și păstreze excedentul pentru dezvoltare. Cauți programe unde co-participarea să fie cât mai mică. Ești toarte atent și la achiziții. Asta-i situația, ce să facem?! Și-apoi, primarii, ăștia născuți mai devreme, au un arici mare în buzunar. Știu cum să cheltuie banii!

Care ar fi prima grijă pentru acest an?

Nicolae Rîjnoveanu: Am început lucrările la sala de sport, se lucrează din plin. Trebuie să recepționăm lucrarea de modernizare rețea distribuție apă și canal, extindere distribuție canalizare. Trebuie să recepționăm și lucrările la școală pentru că nu au fost recepționate până acum dar ele sunt gata de o lună de zile. N-au avut gata cartea tehnică în momentul recepției. Dacă nu am pe masă tot ce trebuie, nu recepționez! Mai e până când se termină contractul.

Am început și lucrările de extindere rețea distribuție energie electrică acolo unde vom acorda locuri de casă tinerilor. E vorba de PUZ-ul unde vom acorda în jur de 224 de locuri de casă. Vor fi și 10 locuri de casă pentru domeniul public. Chiar acolo, o să propun Consiliului Local teren pentru o casă parohială. Preotul de la parohia de la stradă nu are o casă parohială. Îi interesează pe ei ce fac și cât cheltuie dar să-i sprijinim și noi cu o bucată de teren.

Cele 224 de cereri sunt înregistrate?

Nicolae Rîjnoveanu: La ora actuală, avem puțin peste 50 de cereri înregistrate. Însă din momentul în care vom începe să acordăm loturi, vor fi cereri pentru a acoperi toată zona. Nu v-ascund că avem și un PUZ pentru cei care au terenurile lo,r situate pe partea dreaptă a DN-ului, până la Crucea de Leac, zona limitrofă cu Dichiseniul. Am zis să le creăm și acestora posibilitatea să construiască pentru că sunt familii, în rândul celor care au pământ. Având mulți copii nu au loc în spațiu de intravilan pe care se găsește amplasată locuința lor. Sunt 3,4 familii, trebuie să-și rezolve treaba! Ei nu fac obiectul Legii 15 întrucât au avut proprietate acordată la una din legile fondului funciar. Și așa pot să-și execute o locuință pe terenul lor proprietate. Toți au și locuri de grădină pe partea dreaptă a DN3B.

Miercuri (n.r. 26 ian.) e posibil să plec la București să depun cererile de finanțare pentru dispensar și grădiniță.

Văd că ne solicită cineva să înaintăm și niște proiecte privind platforma de gunoi de grajd. Se pare că toate "visele" ni se împlinesc. Chiar dacă nu le definitivăm, măcar să fie demarate iar următorul primar să le finalizeze.

E momentul să pună osu la treabă!

În altă ordine de idei, cum vedeți această alianță PSD-PNL?

Nicolae Rîjnoveanu: Am fost contrariat și aș fi cerut, dacă eram în locul conducerii partidului, altceva. Dar, dacă interesul țării aduce cele două forțe politice principale în situația în care și-au dat mâna și vor într-adevăr să facă ceva pentru România, acum este momentul ca înțelepciunea să primeze. Să-și dorească să facă ceva la nivel de România. De ce? Pentru că e momentul cel mai potrivit, pentru că au majoritate substanțială și pot să promoveze în Parlament orice proiect de lege benefic pentru cetățenii acestei țări. Să îmbrățișeze totuși, și ideile opoziției atunci când sunt benefice. E momentul să pună osu' la treabă!

Același lucru îl solicit și actualei conduceri a județului. Dacă acolo “sus”, s-au înțeles și într-adevăr urmăresc interesul României, și ei, aici „jos”, să urmărească interesele acestui județ.

V-au lăsat până acum această impresie?

Nicolae Rîjnoveanu: Nu. Culmea, dacă acolo “sus” îmi lasă totuși impresia că doresc să facă treabă, aici „jos”..., nu știu. Am mai zis odată, că nu sunt copți politic. Oameni care conduc soarta unor partide la nivel de județ. Deși are un bun sfătuitor în spate, pe care ar trebui să-l asculte. Așa ar fi normal. La nivel de județ aproape că ne cunoaștem unii cu alții. A fost o perioadă când cel din vârful PNL-ului conducea PSD-ul. Cel din vârful PSD-ului conduce acum PNL-ul. Acesta știe toate problemele PSD-ului, celălalt pe ale PNL-ului. Cunoaște foarte bine primarii PSD, celălalt în cunoaște foarte bine pe cei ai PNL pentru că a colaborat atâta timp cu ei. Domnule, ce-i stânjenește în a da mâna și a face treabă în acest județ?

Orgoliul?

Nicolae Rîjnoveanu: Fir-ar el de orgoliu! Haideți, domnule, să facem treabă! Până nu ne-au văzut pe noi, primarii, la porțile Prefecturii, n-au luat o poziție. Dar până la urmă, dacă stau să mă gândesc, în toate Hotărârile de Guvern, se începe cu o frază de genul: "Având în vedere dezvoltarea echilibrată a tuturor localităților, a județelor......" Asta până când se împart banii și constați apoi că nu dispare acest circ. De ce luăm în calcul doar culoarea partidului din care face parte primarul? Oare în localitatea respectivă nu sunt cetățeni și din partea cealaltă care au votat cu dreapta și nu cu stânga? Vorbesc de Roseți!

Totuși, primarii PNL au fost favorizați în 3 rânduri....

Nicolae Rîjnoveanu: Așa este! L-am întrebat atunci pe dl. prefect: "Dumneavoastră unde erați în noiembrie? Nu erați tot prefect? Și atunci de ce nu ați luat poziție? ]mparte cum trebuie domnule prim ministru că doar nu-i Guvernul PNL-ului sau al PSD-ului. E Guvernul țării, fir-ar să fie!

Pentru acest an, estimați o criză similară?

Nicolae Rîjnoveanu: N-aș vrea să mai trec prin așa ceva. Destule crize avem! Chiar mai trebuie încă una? Acum e momentul să faci un pas înainte. Nu-i destul că ne-am faultat singuri cu gazele, cu energia electrică? De-abia acum vedem că nu mai deținem frâiele. Și atunci, cât o să mai meargă treaba asta? Avem rețea hidrografică prin care putem să dublăm producția de energie. De ce am oprit Centrala de la Cernavodă? Ce-avem? Suntem bătuți în cap? Ce jocuri facem?

Cu gazele... Cine ne pune să nu dăm drumul la proiectul privind exploatarea din Marea Neagră? Și cu energia verde iar e o problemă. Mă fraților, ne-am dezvoltat atât așa de mult încât să acoperim necesarul de energie, cu energie verde? Nu, nu ne-am dezvoltat pe linia asta. Stăm cuminte, o promovăm tot p-aia veche.

Mediul e foarte important la ora asta. Dar să facem cum trebuie. Nu să băgăm mâna până la coate în buzunarul cetățeanului.

Publish modules to the "offcanvas" position.

Comodo SSL
ARENAMEDIA.RO utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care arenamedia.ro prelucreaza datele cu caracter personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de confidențialitate.